Jugoslovenski Rotar

~

takvom jednom parku postoji kazalište za 20.000 gledalaca. Nedavno je u tom kazalištu, kod novo uvježbane opere Carmen, pozornicom u kasu projašilo 300 jahača, i to Još kroz jedan drvored. Zamislite sebi upravitelja jednoga kazališta koji se mora brinuti za plaće i zaposljenje 300 jahača i za uzdržavanje 300 konja, i to sve da plaća kazališna blagajna. To je moguće samo u Rusiji gdje država uzdržava kazalište svojim novčanim potporama. Zanimljivo je nadalje da se u Rusiji više prikazuje Shakespeare u gradu Moskvi, nego li bilo u kojem gradu na svijetu. Kazalište u Rusiji prilagodjuje se tamošnjim narodima. Tako su 72 kazališna komada bila prikazana u 22 razna jezika. Nije ni čudo, kad u Rusiji ima 165 rasa, od kojih svaka govori svojim! jezikom. Uz to valja napomenuti da za svaku ulogu postoji rezervni glumac, stoga је гаzumljivo da u Slumačkoj struci nema nezaposlenosti.

Radne prilike. U Rusiji uopće nema nezaposlenosti. Sovjetski tjedan ima 6 dana, i svaki šesti dan je »slobodan dan«. To su svakoga mjeseca 6., 12., 18., 24., 30. U te slobodne dane sva kazali8ta i zabaviSta moraju biti otvorena.

Medjutim na selima seljaci i dalje imaju tjedan od 7 dana, slave nedjeliu sada bas kao Sto su to Cinili i prije.

Radi velike industrijalizacije gradova vlada prenapučenost. Stanbene prilike su ograničene, pa radi toga dobivate stan prema veličini svoje porodice. Svaka tvornica ima svoju blagovaonu, gdje radnici dobivaju hranu. Kuhinje su povremeno nadzirane od zdravstvenih nadzornika, jer se osobito pazi na čistoću. Svi kuhari, mesari, Čistioci ribe iı drugo pomoćno osoblje mora biti vrlo čisto. Oni se radi toga moraju dnevno kupati, a svakih 10 dana se manikiraju, Jer ne smije biti nečistoće ni pod noktom. Čista dobit u tvornicama dijeli se na tri dijela, ali nakon što se platila sirovina i uzdržavanje pogona i zgrade. Od Cistoga prihoda dobivaju radnici 7/3, a država !/5. Radnici dijele plaće prema sposobnosti pojedinca. Katkada se desi da kvalifikovani radnik dobiva veći prihod od upravitelja tvornice. Nitko ne radi više od 7 sati na dan, osim ako se dogodi kakova nezgoda. Za tih sedam sati rada čim više i teže radife, čim postizavate veće rezultate, tim primate veću plaću i više plaćate u svoju mirovinsku zakladu.

Upravitelj tvornice samo je zato da organizuje rad. On ne može otkazati radniku, već to čini tvornički Radni Sovjet, i to tek nakon što je odlučeno s ”/s većinom. A kako ima više posla nego li ljudi, to radnici mogu ostaviti jedan posao pa otići tražiti drugi rad koji im se zaista bolje svidja. Gdje ima posla i gdje se traze ljudi, to možete čitati u novinama. Svaka tvornica ima svoje novine.

Obiteljske prilike. Žene mogu raditi u tvornicama, ali, ako su udane, to ih mora uzdržavati čovjek. Za djecu radnika mora svaka tvornica uzdržavati obdanište. Svaki muškarac nakon navršene 55 8. dobiva penziju, a žene nakon 50 g. Tko ipak želi ići na rad u tvornicu, on to može.

Ženidbeni sistem je vrlo jednostavan. Ulazite u bračnu sobu i vise oZenite za 2 pennia 76. Ako se uopće ili možda malo kasnije

183