Jugoslovenski Rotar

sastanku od 25. pr. mj. 0 sifuaciji na istočnom i zapadnom irontu. Njegova stručna izlaganja pobudila su kod pri sutne braće veliku pažnju.

U toku septembra posjetila su naše redovne sastanke braéa Aleksandar Steiner i Ing. Ljubo Milošević, toplo prim: ljeni od sarajevske braće.

Na održanim sastancima pretresana su razna aktuelna pitanja, a u vezi s njima je vodjena diskusija.

Naša braća Stevo Prnjatović i Muha: med Zlatar dobili su visoka odlikovanja — na čemu im je brat pretsjednik na saz stancima od 11. i 18, pr. mj. u ime sve braće srdačno čestitao, jer njihovim odlikovanjem odlikovana je i naša zajedz nica.

SOMBOR. Rodjendan našega mladoga Kralja proslavljen je na svečan način. Brat Miler je referisao o konferenciji pretsednika i tajnika, o odliénoj organizaciji i prijemu doma¢inskog kluba, a naročito o velikoj pažnji i ljubaznosti sa strane br. Guyernera. Rad je bio kon: struktivan i koristan. Steta Sto je ratna psihoza uticala na dobro raspoloženje. Usprkos toga sklopljena su nova poznanz: stva i prijateljstva i svi smo došli kući nadahnuti za nov rad.

O svom putovanju po Bugarskoj i Stambulu održao je vrlo zanimljivo pre: davanje br. Miler, koji je izneo svoje utiske sa puta, a naročito bratske osećaje Bugara prema Jugoslaviji. Prikazao je slikovito čarobni Stambul sa svojih 99 minareta u punom sjaju istočne umetnosti. Br. Isa Popović govorio je o odnoz sima izmedju učitelja i školske dece. Pri: kazao je s kolikom pedagoškom umetnoz 3éu mora utitelj da postupa prema sitnoj deci, da bi postigao svoj cilj, odnosno da im ulije maksimum znanja. U tome radu ва često puta ometaju sami roditelji, čez sto nehotice, iznoseći pred decom primedbe koji su uzrok, da dete skrene sa pravca kamo ga je učitelj uputio.

Poslednji sastanak održan je u fabrici šećera u Crvemki, gde je klub bio gost fabrike. Razgledani su ogromni uređaji u produkciji šećera, počevši od uvlačenja šećerne repe u kazane pa sve do pakoz vanja gotovog šećera. Posle toga je odr: žan zvaničan deo sastanka na kojem su učestvovali direktori i šefovi odelenja fabrike, Pročitano je mesečno pismo br. Guvernera koji je ostavio dubok utisak na prisutne. Kasno uveče u dobrom raspoloženju krenuli smo kući sa velikim zadovoljstvom i prijatnim uspomenama.

SPLIT. Sastanci u mjesecu septembru bili su dobro posjećeni (frekv. 87.50), ali su izostali rotarski gosti, naročito braća iz Čehoslovačke, kojih je ranijih godina bilo mnogo za vrijeme kupališne sezone.

Br. Dr. Abramić održao je referat O kongresu arheologije u Berlinu (19—20 avgusta).

Jedan sastanak održan je u prostori: jama Yachting Cluba »Labud« s gostima nerotarima, a bio je posvećem pitanjima pomorstva: jedriličarskom sportu koji se u Splitu uvelike i uspješno gaji.

Br. ing, MardeSi¢ prikazao je i objasnio propast britanskog nosača aviona »Corageous« s osvrtom na upotrebu pod: mornica i organizaciju njihovog istrebljenja. Br. Soljan izvijestio je o novim akvizicijama zooloskog vrta na Marjanu o jednom aligatcru (krokodilu) i jednom zelenom zamorcu.

Izabrani su komplementarni odbori i pododbori i pretresen pravilnik za pri manje novih članova.

STARA KANJIŽA. U mesecu sep: tembru održali smo četiri sastanka koji su posvećeni drugarstvu. S obzirom na to da se frekvencija ni u ovom mesecu nije popravila, koja okolnost je uticala i na rad u samome klubu, to je na poz slednjem sastanku bilo pokrenuto pitanje poboljšanja frekvencije putem pismene opomene onih članova koji svoj izostanak sa sastanaka misu opravdali U poz gledu budućeg rada odlučili smo da sva: ki član pre svega ima da održi preda: vanje iz zvanja, a zatim će se odrediti daljnji rad.

STARI BEČEJ. Septembra meseca je klub imao 4 sastanka sa postignutom prosečnom frekvencijom 68.75%. Ova slaba frekvencija je nastupila usled toga, što su pojedma braća pozvata ma vojnu vežbu. Svakako se nadamo da će se да» našnje prilike promeniti, kada će i naš klub biti u mogucnosti razviti svoju de: latnost u normalan tok svoga rada, te će se onda i frekvencija povisiti na onaj stepen koji naši bratski sastanci i Zzazž služuju. Klub je izvršio u početku mez seca pripreme za odrzayanje zajedni¢kog sastanka sa bratskim R. С. Васка Topola, no isti je — uzajamnim sporazumom — odlozen na neizyesno vreme. U toku meseca za sirotinju sakupljeno je Din 476.

SUBOTICA. U toku mjeseca septembra održao je klub 4 redovna sastanka

191