Jugoslovenski Rotar

posledica sadašnje situacije za opstanak i dobrobit naših siromašnih sugrađana. Možda čak treba odustati od nekih akcija dugotrajnog i šireg zamaha, nego povećati i davati sva raspoloživa sretstva na ogrev i hranu sirotinje.

U isto vreme trebalo bi da svaki naš klub barem malom svotom doprinese učešću našeg distrikta u velikom opšte rotarskom fondu koji je osnovan na poslednjoj našoj konvenciji u Havani u vezi sa sadašnjim ratom. Time će biti lepo podvučena specialno rotarska i opštečovečanska solidarnost.

x

Pitanje rotara - izbjeglica

Mnogo ima rotara u raznim dijelovima Evrope, koji su uslijed rata ostavili svoje domove zajedno sa svojim porodicama. Neki od njih imadu sredstava za uzdržavanje, nekima su pružili pomoć prijatelji i rođaci, ili opet drugi rotari, no mnogi se od njih nalaze u pravoj nevolji.

Poznato je, da je odlukom konvencije u Havani u junu 1940 Rotary Interntional dopustio osnivanje fonda u svrhu olakšanja ovog stanja rotara-izbjeglica. Svima se rotarima, uključivši i one iz ove oblasti, pruža prilika, da — prema svojim mogućnostima — dadu svoje doprinose za taj fond. Nema još podataka o visini primljenih doprinosa, već zato što je fond nedavno osnovan, ali se ipak naslućuje, da do sada nisu stigle oveće sume novaca. (Ako neki rotar ili rotary klub u bilo kojem distriktu ove oblasti želi dati svoj doprinos u taj fond, treba da ga uputi sa popratnim pismom Evropskom Sekretarijatu, naznačivši da je namijenjen tom fondu za pomaganje rotara i njihovih porodica, koji se nalaze u nuždi.)

Vijeće direktora R. I. postavilo je Centralni odbor, koji će upravljati tim fondom. Taj Centralni odbor osnivat će male lokalne odbore od 1—3 osobe, koji će istražiti teško stanje rotara potrebnih pomoći i bit će put, kojim će se ta pomoć moći dodijeljivati. Ako guverneri distrikta doznaju za nekog rotara ili njegovu porodicu, da je potreban financijske pomoći uslijed prilika nastalih ovim ratom, iznijet će taj slučaj — uz ličnu preporuku — Evropskom sekretarijatu, koji će stvar dostaviti nadležnom odboru.

Jasno je, da se u svakom pojedinom slučaju može pružiti pomoć samo u ograničenim sumama novca i да R. 1. ne može snositi goleme izdatke kao što je na pr. putna karta za nekog rotara ili njegovu porodicu za prevoz iz Evrope u Sjevernu ili Južnu Ameriku i sl. Tako isto ПИТ nije u stanju da sredstvima toga fonda omogući obnovu neke porušene kuće ili da uspostavi neki propali posao. Nemogućnost polaska u Ameriku, biti bez vlastite kuće ili posla, može da pretstavlja za nekog rotara ili njegovu porodicu izvjesnu teškoću, no pomenuti fond je u prvom redu osnovan da pomogne samo u najhitnijim slučajevima: kad se na pr. rotar ili njegova porodica nalaze u nestašici hrane, odijela ili skromnog skloništa. Distriktni guverneri mogu biti uvjereni, da će svaki takav slučaj biti uzet u obzir.

73