Jugoslovenski Rotar

Zemlja koja najviše proizvađa vina jeste Francuska sa 58 miliona hektolitara, u njoj je vinogradarstvo i vinarstvo na visokom stupnju savršenstva. Za njome dolazi Italija sa 47 miliona hektolitara godišnje prema 4 miliona u Jugoslaviji. U prekomorskim zemljama brzo napreduje i širi se vinogradarstvo u Kaliforniji, dabome u amerikanskom stilu, a kao kurijozum navodim da je tamo i najveći vinograd na svetu koji obuhvaća 2000 hektara, dakle dvaput više jutara nego što iznašaju svi Zemunski, Beogradski i Pančevački vinogradi zajedno. Ovu sam belešku čitao u stručnoj reviji »Weinland« i dajem je bona: fide.

Da završim, kako ste videli iz činjenica i brojeva jedna važna grana poljoprivredne produkcije, kako u drugim zemljama, a također i kod nas. Uzmite samo kako sam Vam napred spomenuo da je naša prosečna godišnja produkcija oko 4 miliona hektolirata pa pomnožite sa cenom od 4—5 dinara od litre to vinska produkcija daje prihod odprilike 2 miliarde dinara godišnje kako proizvođaču a tako stotine hiljadama ruku koji u toj grani privrede dobijaju zaradu.

*K

IZ NASEG DISTRIKTA PROMJENE U CLANSTVU

u mjesecu decembru:

NOVI ČLANOVI:

SOMBOR Stanojević Miloš, direktor Učiteljske škole (srednja nastava; education - secondary schools)

ZAGREB Kaan ing. Otto, direktor tvornice (taljenje i ciscenje kovina; smelting and refining); posl. adresa: Jelaci¢ev trg 3/I1 (tel. 23-852); priv. adresa: Marticeva ul. 11/II (tel. 32-44).

ISTUPILI IZ KLUBA:

BEOGRAD Pohl ing. Karlo Vukadinovié Zivojin

MARIBOR grof Attems dr. Ferdinand Luckmann Hubert Stiger Albert

NOVI SAD Graéanin I. Gaja

STARA KANJIŽA Pavlov Milorad Popović Dušan

SUBOTICA Damjanov dr. Milenko

UMRO:

STARA KANJIŽA Dajč Karlo, pretsednik kluba

244