Jugoslovenski Rotar

žan je sa sestrama. Na svim sastancima pazilo se na to, da budu prožeti zdravim rotarskim drugarstvom, kako bi se pojačala volja na rad u ostvarenju postavljenog programa. Većinu sastanaka klub je posvetio diskusiji oko podjele pomoći nastradalim od poplava, a ovu našu akciju bratski su pomogli svojim prilozima

Rotary Clubovi: Skoplje, Zagreb, Karlovac, Subotica, Sušak, Vršac, Sombor, Pančevo, Vinkovci, Vel.

Kikinda, Vel. Kanjiža i Stari Bečej, pa i ovom prilikom bratska hvala na zajedničkoj i bratskoj pbomoći akcije koja ide za pomoći najpotrebnijem. Fond Zimske pomoći u ovom mjesecu povećao se je za Din 125. Brat Trčka održao je vrlo interesantno predavnje o »Iskorišćavanju tekstilnih otpadaka«, koje je bilo od braće i sestara pažljivo saslušano.

DUBROVNIK. — Ovog mjeseca održali smo u svemu 3 sastanka, jer nam četvrti sastanak pao baš u vrijeme božićnih praznika, tako da isti nismo održali. Svi sastanci bili su iscrpljeni novostima iz zvanja i prilikama na međunarodnom polju i time isti bili osobito interesantni obzirom na aktuelnost dogodaja.

U spomen majke našeg potpretsjednika Ercegovića dali smo u fond odbora kuhinje podmladka Crvenog križa u Dubrovniku Din 500. Na apel R. C. Brčko poslali smo za postradale od poplave u Brčkom Din 200. Kao svake godine, tako i ove prilikom Božićnih praznika dali smo slijedeće pripomoći: Gimnaziji Din 300, iznemoglim ruskim izbjeglicama Din 300 i poljskim izbjeglicama-umjetnicima koji stalno borave u Dubrovniku Din 300.

KARLOVAC. — Održano je svega 5 sastanaka sa poprečnom frekvencom od 71.54%. Za nevoljne sakupljeno je Din 657.—. Održana su predavanja: ing. Naumović »Stanje vune u banovini Hrvatskoj«, prof. Ercegović »Služenje u zvanju« i dr. Graho »Božić 1940 — refleksije«. Osim toga na svakom sastanku rotari ing. Žugčić i dr. Lipovšćak

246

držali su referate o vanjskoj situaciji, koji su bili vrlo rado saslušani.

Na Badnjak 24 0. mj. podijeljeno je siromacnoj djeci u djecjem gradskom obdaništu odjeća i obuća, te je 22 djece potpuno odjeveno i obuveno. Odijelo i obuća predana je djeci nakon male Božićne priredbe u samom obdaništu, a u prisutnosti gradskog načelnika i ostalih ličnosti grada. U ime djece i obdaništa zahvalio se našem klubu č. o. Šandor naglasivši da to čini naš klub već nekoliko godina.

Za poplavljene u Brčkom i okolici, a na molbu R. C. Bréko, doznačio je naš klub doprinos od Din 500.

Osim navedenih predavanja po našim članovima, održao je gost S. pukovnik Ivica Tomašević, komandant 39 pješ. puka u Celju, veoma interesantan i stručni referat o uzrocima propasti poljske vojske. U svom prikazu istaknuo je predavač svojstvenu hrabrost poljske vojske kojoj nije bila dorasla sposobnost poliskog vrhovnog vojnog vodstva. G. pukovnik Tomašević, koji je bio naš gost 23 o. mj. došavši u Karlovac preko Božićnih blagdana, bio je nagrađen na koncu svog osobito zanimljivog predavanja živim ppljeskom. U ovom mjesecu bilo je više imendana i rodendana brace, te krsnih slava, Sto je sve lijepo i u krugu rotara proslavljeno. Naro¢ito je proslavio brat Nikica Badovinac svoj imendan Sy. Nikole i pozvao braću na zakusku i dobru kapljicu vina. Slično učinila su braća ing. Naumovic i Georgijevic slave¢ci svoju krsnu slavu Sv. Nikole. Oni su u klubu u ugodnom raspolozenju proslavili sa nama rotarima svoju najvecu porodičnu slavu. Braća dr. Lipovšćak, Mr. Ph. Navratil i Mr. Ph. Oršanić povodom njihovih rođendana i imendana dali su svaki za nevoljne po Din 100.

Prigodom Božićnih praznika i Nove godine primio je klub čestitke od većine Dbratskih klubova, a na čelu s čestitkom brata guvernera dra Ružića i pastguvernera brata ing. Alaupovića. Naš klub se ovime svoj bra-