JUS standardizacija
SA ZASEDANJA O MEĐUNARODNOJ STANDARDIZACIJI. VOĆA I POVRĆA
Od 30. I do 3. II 1961. god. održan je u Ženevi KI sastanak Radne grupe za lakokvarljive poljoprivredne proizvode ishrane, Evropske ekonomske komisije (ECE). Na ovom sastanku učestvovalo Je 20 zemalja i to: Belgija, Bugarska. Čehoslovačka, Danska, Savezna republika Nemačka, Francuska, Finska, Mađarska. Htalija, Holandija, Poljska, Rumunija, Španija, Švedska, Švajcarska, Engleska, Izrael, SAD, SSSR i Jugoslavija. Osim toga. učestvovali su i predstavnici međunarodnih organizacija ISO. OECE i TEEC, odnosno, ukupno 52 delegata. x : i
Posle izbora predsednika Granžana (Švajcarska) i dva. potpredsednika — S. Stampacha (Cehoslovačka) i A. Lottea (Francuska) prešlo se na stručni deo zasedanja. :
1) Po pitanju prihvatanja međunarodnih preporuka za jabuke, kruške i paradajz izjasnile su se sve delegacije o svojim stavovima prema tom pitanju. Naša delegacija je još ranije dala svoju saglasnost bez ikakve rezerve. Međutim, to smo potvrdili i na ovom zasedanju.
Odlučeno je, da sve zemlje koje imaju primedbe na ove međunarodne preporuke treba da ih precizno formulišu i pismeno dostave Sekretarijatu Radne grupe. Na idućem sastanku treba da se definitivno prihvate preporuke za jabuke, kruške i paradajz.
2) Sve delegacije, među kojima i naša, podnele su izveštaje o radu na nacionalnoj standardizaciji u razdoblju između prošlog i ovog zasedanja Radne grupe. Naša delegacija je podvukla naš rad na pripremi predloga standarda za kašasto i smrznuto voće i povrće. -
Istodobno je naglašeno. da je od jula 1960. god. stupio na snagu Zakon o jugoslovenskim standardima. |
3) Raspravljeno je pitanje predloga preporuke za luk, ali zbo g različitih gledišta ostavljeno je da se to pitanje prethodno još jednom prouči i pripremi za idući sastanak Radne grupe.
4) Po pitanju predloga standarda za orahe u ljusci ı Jezgra ora ha, koji je rasmotrila grupa eksperata u Napulju od 10—12. oktobra 1960. god., među kojima su bila i dva jugoslovenska stručnjaka, rešeno je da se prvo sastanu zainteresovane delegacije. Ove delegacije su se sporazumele da ponovo prouče celu materiju oba predloga i da se održi još jedan sastanak eksperata četiri zemlje (Francuske, Italije, Španije i Jugoslavije). Na ovom sastanku, koji bi se održao u Francuskoj ili u Jugoslaviji u junu mesecu 1961. god., definitivno bi se raspravili predlozi ovih proizvoda. |
5) Za predlog standarda (čehoslovački predlog) za k u pus u glavicama, pošto nije dovoljno obrađen, rešeno je da se dopuni i pripremi za idući sastanak. |
6) Predlog za ja go de je sa uspehom obradila švajearska delegacija, iako je 14 zemalja, među kojima i naša delegacija, dalo svoje primedbe.
Odlučeno je da se u kantonu Valis (Švajcarska) krajem Juna meseca tek. godine održi sastanak zainteresovanih zemalja i izradi definitivan predlog za ovaj proizvod. i
7) PredLog za borovnice (poljski i finski predlog) dobro je obrađen, ali u revidirani predlog biće unete i primedbe sa ovog sastanka, pa se taj predlog kao definitivan predviđa za novo zasedanje.
8) Predlog za lubenice podnela je Jugoslovenska delegacija; on obuhvata dva dela: uporedni (opšti) i posebni, kao predlog preporuke.
Predlog je dobro prihvaćen. Date su samo neke neznatne primedbe od strane SSSR, Čehoslovačke, Mađarske, Savezne republike Nemačke i Poljske i to, uglavnom, po pitanju procenta tolerancije, smatrajući da bi trebalo da su ovakva odstupanja strožija u odnosu na Protokol o standardizaciji voća i povrća.
Odlučeno je da se primedbe dostave pismeno Sekretarijatu Radne grupe koji će ove primedbe sprovesti Jugoslaviji. Grupa eksperata zainteresovanih zemalja sastaće se kod nas u teku ovoga leta ı doneti definitivan predlog koji će se pripremiti za plenum Radne grupe na zasedanju u junu mesecu 1962. godine.
9) Poluproizvođi voća nisu definitivno utvrđeni, pa su za prvo vreme uzeti samo pulpa i voćni sokovi.
Izneti su uporedni nacionalni standardi nekih zemalja i dat je letimičan pregled dvanaestogodišnjeg rada Međunarodne organizacije proizvođača voćnih sokova.
Po pitanju pulpe odlučeno je da čehoslovačka delegacija pripremi i održi sastanak u Pragu u maju ove godine. U pogledu voćnih sokova sve će zainteresovane zemlje dostaviti svoje predloge i primedbe, o čemu će biti govora na idućem sastanku Radne grupe.