JUS standardizacija

135

Ze – – __ __ ________ ______________Ž

7.603 Sušenje peći Peć se suši grejanjem. Ona je suva ako se njena masa ne menja više od 100 g u toku loženja od 6 sati.

7.604 „Osnovni žar

Osnovni žar se dobija pri maksimalno otvorenom regulatoru, zatvorenim vratima i jačini promaje 10 do 20 N /m? (1 do 2 mm V5S). Pre postizanja propisane visine osnovnog žara uzimaju se uzorci prema tač. 7.306. Osnovni žar Je uspostavljen ako ima visinu navedenu u pođacima dobijenim od proizvođača i ako se na filter papiru ne pojavljuje nikakav znak obojenosti. Ukoliko proizvođač ne da nikakve podatke o visini osnovnog žara ista ne sme biti manja od 5 cm.

7.605 „Stacionarno stanje Stacionarno toplotno stanje peći mora biti dostignuto pri zatvorenim vratima i zatvorenim poklopcima (zasunima). Svakih pola sata loži se peć onolikom količinom goriva koliko je predviđeno da sagori za 30 minuta pri promaji propi-

sanoj za ispitivanje. Stacionarno stanje je dostignuto, ako svaki put naloženo gorivo izgori u vremenu od 30—3 minute. Pre svakog loženja mora žar u peći biti bar u visini OSnOVnOg žara.

7.606 Ispitivanje površinske temperature Pred postizanjem stacionarnog stanja treba ođrediti najtoplija mesta u zadnjem i bočnom zidu ispitnog ugla. Pri tome se ne mere temperature na površini u krugu oko dimnog priključka sa poluprečnikom za 120 mm većim od poluprečnika dimnog priključka. Površinska temperatura na određenim mestima meri se u određenim intervalima, manjim od 10 minuta.

7.607 Ispitivanje preopterećenja

Posle uspostavljanja stacionarnog stanja i osnovnog žara isprazni se pepeljara, a prostor za punjenje se napuni gorivom za ispitivanje u količini koja je potrebna da se pri nazivnoj moći grejanja i stepenu korisnosti od 70% postigne četvoro-satno trajno gorenje. Gorivo treba da sagoreva pri maksimalnom položaju regulatora i srednjoj promaji između 15 i 20 N/m? (1,5 i 2,0 mm VS) do pojave novog osnovnog žara koji odgovara onom na početku ispitivanja. Za vreme ispitivanja izuzev regulisanja promaje nisu dozvoljene nikakve radnje koje bi uticale na proces sagorevanja.

Pri ispitivanju u razmacima od najviše 10 minuta mete se temperature površina ispitnog poda i zidova, i ručki za opsluživanje; temperatura i sastav dimnih gasova (CO» i CO—+H); jačina promaje i temperatura prostori ije. Nakon ispitivanja mora se ustanoviti da li su ispunjeni zahtevi iz tač. 5.41, 5.42 i 5.6.

7.608 Ispitivanje nazivne moći grejanja

Ispitivanje se izvođi pri zatvorenim vratima peći i otvorenom regulatoru.

a) Peć sa ručnom regulacijom Po dostignutom stacionarnom stanju i dostignutom osnovnom žaru, posuda za pepeo se isprazni i naloži ispitna količina goriva, potrebna da se dostigne nazivna moć grejanja. Gorivo se dodaje samo jedanput pri promaji od 10 N/m? (I mm VS), i nastavi dovod vazduha tako da naloženo gorivo izgori za 60+5 minuta, i ponovo dobije osnovni žar. Za vreme ispitivanja ne sme se intervenisati u procesu sagorevanja. Ovaj se opit ponavlja još tri puta. Posuda sa pepelom se prazni na kraju četvrtog opita. Za vreme ispitivanja mere se temperatura, količina CO, i (CO +H)) u dimnim gasovima, površinske temperature i temperatura prostorije u razmaku najviše 10 minuta. Pri ispitivanju treba proveriti đa li su ispunjeni uslovi iz tač, 5.42. Posle izvršenog ispitivanja treba odrediti masu pepela i količinu nesagorelog goriva u pepelu. Pri tome treba proveriti da li su ispunjeni zahtevi prema tač. 5.1 do 5.51. Ako zahtevi nisu ispunjeni, a ispitivanjem utvrđena moć grejanja je veća od nazivne moći grejanja, ispitivanje se mora ponoviti.

b) Peći sa automatskom regulacijom Po dostignutom osnovnom žaru i stacionarnom stanju, posuda za pepeo se isprazni, pa se peć naloži onolikom količinom goriva koja je potrebna za najmanje 4 sata sagorevanja, da bi peć ostvarila nazivnu moć grejanja pri stepenu korisnosti 70%. Ta količina sme dostići do donje ivice vrata za punjenje ili do gornje ivice prostora za punjenje. Pri ispitivanju mere se temperatura dimnih gasova količina CO, i (CO+H,), temperatura vazduha u prostoriji, površinske temperature i promaja, u razmaku najviše 5 minuta. Po izvršenom ispitivanju određuje se masa pepela i količina nesagorelog u pepelu. Pri ispitivanju promaja mora biti srednje jačine između 10 i 20 N/m? (1i2 mm VS). Zatim treba proveriti da li su ispunjeni zahtevi prema tačkama 5.1 do 5.51. Ako zahtevi nisu ispunjeni, a pri ispitivanju moć grejanja je bila veća od nazivne moći grejanja, ispitivanje se mora ponoviti. Temperatura prostorije u kojoj se peć ispituje meri se na visini od 1,5 m iznad poda prostorije i na udaljenosti od najmanje 3 m od peći. Pri tome termometar mora slobodno da visi (ne sme da naleže na zid) i da bude zaklonjen od zračenja.