Kako se hranimo

34

поштују. Треба тражити задовољство у храни, али бити свестан да је оно оправдано само уколико је потребно, а то значи само док није штетно. А ниједно задовољство није подложно злоупотреби у тој мери као задовољство од трпезе. Многе животиње узимају више него што им треба, чим-хране имају на претек. Свињче је ненадмашно у томе. Али је вероватно да га је човек покварио у своју корист, одабирајући у току векова изјелице, којих има у свињском роду као и у свакоме другоме.

Културни човек, према степену своје културе и васпитања, оплеменио је, да тако кажемо, задсвољство јела. Начин справљања јела подигао је на степен вештине. Окружио се уметничким творевинама укусно постављенога стола, и чистоћом, која је такође један од важних психичких чинилаца. Узимање јела је задовољство које се дели, колективно је, те се око стола окупља породица, окупљају се пријатељи, то је задовољство које другоме нудимо када хоћемо да му изразимо своју наклоност.

Задовољење глади и жеђи ствара опет једно расположење, згодно за развијање пријатељских веза и међусобне општење. Око стола, на гозбама, састајали су се људи много пре Платонова Банкета па све до данашњих тако уобичајених дипломатских банкета.

У име физиологије баш, треба настојати на томе да људска исхрана није прост физиолошки проблем. Колико се греши када се замишља да је обест кад људи траже промену хране, кад траже да узимање хране буде задовољство.

Ш. ПОТРЕБА МЕШОВИТЕ ХРАНЕ

Једно наука може тврдити, а то је потребу мешовите хране. То није ништа ново, али по науку је свеједно, јер њен циљ је да нађе истину, а не да нам доказује да не знамо ништа.

Наша храна мера бити мешовита, што разновренија, са две врсте разлога: прво, из психичких разлога тражимо промену у храни као иу многом другоме. И најбоља храна, ако се не одмењује постаје одвратна. А одвратна храна не може ис пунити своје физиолошке улоге, а да не говорим о томе како утиче на расположење човеково. То морају имати на уму они који се брину о исхрани већих заједница, у касарнама, школама, болницама. Може храна у томе погледу садржавати све потребне хемијске састојке, све витамине, бити укусна и свежа, ако се одвише често даје није добра храна. И ту је искуство утврдило добру праксу да се јеловник мења према данима у седмици. Друго, мешовита храна је потрео-