Karampana

Budva traži babicu

Budva nema novo opštinsko vijeće, jer nije bilo izbora. Do dvije nedjelje treba da se obave novi izbori, ali je cijela opština u velikim porodjajnim mukarna. Nikako da se rodi lista. Pozivani su u pomoć i nadležni faktori, ali uzalud. Konzultovani su i politički Ijekari, pa opet ništa. Ni najnovije injek'cije B Jerezulina“ nijesu pomoglc. Naposljetku, ovih dana na javnom zboru je zaključeno da se raspiše natječaj za jednu svjetsku babicu koja će uspješno obabiti listu.

Пјесма нашег писоара

У граду ми више опстанка није Пошто ме сунце никад не грије Непрестано ме квасе дању и ноћу Од силне влаге неизбјеживо умријети хоћу. Милосрђа немају ни млади ни стари Што ме јадног младеначка снага остави Пани се јавих и јадно објавнх Да већ много и много остарих Годнне не бројим, јер кад бијах дијете . Тад школе није било ни писати се учило И зато, како је онда било, сад ми се осветило Наступило вријеме просвјете и моде Па је разумљнво, да неписменом створу донаша шкоде, Забачен у ћошак центрума града Сусјество живјет не може од смрада Проматрам љубоморно пун туге и јада Како се стара которска рива асфалтира А мени јадном ни дању ии ноћу не дају мира Па како ми изгледа помладит ме не мисле А прође и по мјесец дана, а да ме поштено ни не очисте. Коме да се тужим, кад о меии нитко не води рачуна А да Ви право кажем свега мн једоста и глава ми је пуна. Опростите ми да овако слободио о себи говорим Ал је моја врућа' жеља да ми се изглед што пре обнови А ја да одем гдје и друге старине илу Да ме јадника више оваква ис виду.

УЧИТЕЉ ЛИЈЕПОГ ПОНАШАЊА

УЧИТЕЉ ЛИЈЕПОГ ПОНАШАhbA И СМУЧАЊА даје часове првенствепо странцима. Информације даје И. де Г.

Овако, али - обратно

Организовање велике странке напредује у оба правца. Ако стане на једној страни, напредује на дру■ roj и обратно. У томе и лежи тајна огромног успјеха на посљедњим изборима. Кад „бивши* стигне у Херцегнови, сви замукну. Кад оде, сви дрекну у критику. Нијс, наравно, у питању куража, него моћ сугестије. Пнтаlне спајања'Котора и Доброте имало је скоро да буде рјешено оннм банкетом који су Доброћаии послнје општ. избора одржали у „Дојми*. Сада, је нешто запело, али he се ствар дефиннтивно рјешити, кад Которани, након скорнх градских избора, одрже банкет на територнји општ. добротске. Како се на основу једне јавне полемике утврдилода се у Кривошијама породио још један „мутикаша", то је онај которски Херцегновљанин утјешно изјавно: „Сад барем нијесам сам“.‘ Пошто је против једне банке поднесена крнвична пријава, подносилац пријаве одлучно је изјавио; „Нијесам то ја учинио због себе ни на наговор других, већ чнсто из своје воље, а у интере(;у Боке и заштите бокешког труда и муке*. У Будви је по стручњацима испитано стање темеља, на којем је подигнут један споменик, пошто постоји опасност да га вајар однесе и тако лнквидира мучно новчано питање. За исплату комисије, која је испитала темелз, скупљени су. прнлози и о трошковима су поднесени тачни рачуни као и раније за спомеиик. Бокешки полнтички прваци одлучили су да до прољећа мирују, колико због свог одмора толико и због здравља бнрача. А с прољећа he изаћи на терен да испитају народне потребе, јер сада зими никоме ништа не треба. Тако напрпмјер у Кривошијама је одлично родило жито, и народ се жири у изобњљу.

Рисански јади

Једаи млади бокешки начелник био је дизно прнмљеи на Цетнњу. Понуђеио му је чак мјесто универзитетског доцента под увјетом да сзоје претсједничко мјесто уступи старом начелннку. Млади је одговорио: „Радо, али народ iiehe". Ришљани се увелике спремају за дочек жељезнице, али многи се боје да жељезница не буде пребачеиа преко мора у Кртоле илн Луштицу, јер су онамо избори прошли другачнје неголн у Рисну.

Што ко жели:

Шјор Јово потсштат. Шјор Јоко да побједи у шаху шјор Луку, Дикера, Душана, Емилија и Куријала. , Шјор Стево да се више не бави'изборима. ■ Ииж. Марко да побјсди генерал Франко. Фирер да постане посланик. Глазба да и она свнра на радио. Слатки тенор —.• да га се прими у , било којн збор. Трипо К. Инглсзе. ,Котулица“ да нађс каквог Раду Mapniia. Лнтс , уредништпо .Хрватског дневннка". , Мали Трипо младу и лијепу женицу. .

Muzički život

3 februara. Večer izmeđju 6 i 7 sati. Koncert na pjaci sv. Tripuna. Svira muzika. Prilazi mi stranac. Jelte molim vas, gdje je vaš „Gradski zoološki vrt“. Ja stao i čudim se ovakovom pitanju... Kakvi „Zoološki vrt" molim vas, valjda mislite na ,Gradski muzej“. Ne, ne, molim vas zar ne čujete kako zavijaju, i kazuje mi čovjek prstom na... Okrećem se, gledam u pravcu, njegova kazivanja, a onamo trešti naŠka glazba.

Нове књиге

М и р ко: „Премештаје ваља осудитн“, расправа о савременој политичкој борби", Ђуро: ,У иади се [живи“, елегије у више дјелова с још недовршеним епилогом, Руд с: „Бијег прије битке", трагикомедија у 1 чину.

Интесантно и интересантније

Интересантно је кад које пјевачко друштво • даје забаву, а његов хор не наступн нн с једном тачком у програму, али је још интересантније кад се на академији у славу великог Просвјетитеља приказује комад „ Аналфабета“.

Политичка изјава

Бившн дупли изјавио је нашем дописннку: „Није важно јшто многи моји угледни присташе одоше у бокешко контра-крило странке коју сам ја основао па напустио, него је важно да се ннко не досјети што се иза тога крије“.

Власпик w одговорни уредннк Душан Ј. ЧелановиН, Котор Бокешка штампарија Котор

Стр. 4

КАРАМПАНА