Kolo

чите се

Ова млада дама брижљиво глеца екицс најновијих берлинских мпдела израђених са много укуса и елеганЦије. Али и ова отмена црна хаљина на њој заслужује вашу пажњу. Њен смело дубоки деколте завршава се скоро у широком појасу украшеном златпим пајет-везом.

Мантил од сомота

Уз ови црну иечерњу хаљипу са дубоким деколтеом и веома успелим наборима у пасу, одлично пристаје дуги маптил од сомота са широким рукавима.

(ГсЛОб: Еигора ЗопсЈегсПепб! „Е. 3.")

До?шћ* воЈење 1111111 Прнликом преправки хаљина често се испомажемо бојењем. Потребно парче материјала није тако велико да би морало да се да на фарбање, или нам је хитно нотребно. Ато смо нажљиви бојење ће потгауно Јтопетн. Врло лако се боје памучне и полуввилене танине. Бојити код куће вунене сгварн није нрепоручљиво кошто ое оае веома скупљају. Мали предмети се вод куће лако боје. Много је телсе с велииим, пошто Обнчно немамо погодан оуд за то. Увек, било да бојите мал<е или вели1№™вгв : а1ри, ЛЈОРдд в. .МДИИС рачуна да даанина буде дЈвЈ»дк)^<вг &«В^ 7 твор иначе ће после бојења остаТи вветлнје п тамније пруге. И још нешто, стално се мора мешати и превртати. Ако имате вадаав вунени свитер или блузу, која вам се више; - не допада било збаг боје или кроја, опарајте га, вуну вамотајте на „штренгле" вду ћете на четири места Јгажо везати и у млакој сапуници опрати. Затим је мкикете обојити сами или, ако тећете да будете сигурнији дати у родиону. Од обајене вуне имаћете оиет потпуно нов свитер. А оад да вам дамо неколико оавета вжо хоћете оами да повушате бојење код куће. Боју коју сте купили, било у прашку или у облику коцке, завежите у чисту ршгцу, спустите у то' плу воду и пустите да се делвмично истопи. Пробдјте на парчету крпице какав је тон боОе. Не заЈборавите да иопирањем у чистој води тканина постаје МВ01ГО светлија. У раствор ставите шаку кухињсже ооли и водите рачуна да буде довољно течности да би тканина цела била потопљена. Предмет иоји бобите мора бити потпуно влажан- У растворену боју опуотите га брзо. Отално предмет мешајте. У раствору тванина треба да стоји извесно време, као што то пише на штампаном упутству. Затим дрвеио(м варјачом извадите тванину из баје и остажите да се м^ало оцеди. Треба иопирати у хладној води ове дотле дож по-еледња вода не буде оасвим бистра. Ободену ствар увек треба оушити на ваздуху, иикако поред пећи или на сунцу. И на кр&ју. кад је већ окоро оува обојена ткашгна треба је иопеглати и тек онда видоћете коливо је уопеха имао ва)ш труд. КОРИСНИ савети Јеленска кожа врло брзо се усија. Тај сјај отстранићете оштром четком или четкицом од жице, ватим кожу очистити бензиноформом и посути је прашком дотичне боје. Мољци, утамањивачи вунених ствари и крзна, појављују се у пролетњим и летњим месецима. Зимско одело и штофане навлаке за намештај морамо често темељно излупати, довољно проветрити и посути прашком против мољаца. Њихове лавре полијемо терпентииом и поновимо, чим мирис нестане. Мрави нам такође стварају тешкоће. Узмите сунђер натопљеи у заслаћеној води, мрави ће се на њега наватати и баците га у кључалу воду. У отвор, одакле излазе, сипајте мало петролеја. На сличаи начиц уништавају се и

буба швабе и руои. Затинсајте еве отворе на зиду и поду, у један дуљи суд ставите мало пшеничног брашна и шећера или пиво. Поред тог суда ставите неко дрвце, да би бубе, пошто се напију, могле из њега да изађу. Штедљива домаћица често пута сама приступи фарбању намештаја или пода а да за то не позове стручњака. Даћемо јој савет, како ће те ствари добити свој пуни сјај: кад је офарба-

на ствар потпуно сува треба је истрљати крпом намоченом у раствору воде и сирћета. Зимске кожне рукавице преко лета често се јако осуше и отврдну. Треба их са наличја поквасити млаком водом и навући на руке. Пону обућу коју носите за ишу и блато, морамо с времена на време опрати млаком водом и намазати рицинусовнм уљем, да кожа не би пуцала.

Да се хлеб не осуши, ставите у, плехану кутију у којој хлеб стоји пар^ че јабуке или расечен кромпир. И поред највеће пажње догоди се и искусној куварнци да јој јелб загори.У таквом случају треба спасти јио што се да спасти. Суд са загорелим јелом ставити одмах у пеку посуду са хладном водом, јело пажљиво нреручити у други суд и додатком мало соде бикарбоне сасвим ће нестати у< кус загорелог јела.