Kolo

'Лево — Моцел Дрвене куће у којима 'живе немачки во]Ници на Источпом фронту, тај модел израдило је Грађевинско оделење Врховне комаиде нсмачке војске. У једпој таквој дрвеној кући има места за 48 војника. У средини се налазе просторије за становање са 2 велике пећи и три стола са клупама за седење. Затим две просторије за спавање са 48 постеља, по три једна над другом. Куће је градила Организација Тот уз помоћ војника осталих родова оружја. Поједипи делови куће као што су врата, прозори и остали нарочити уређаји изриђени су у масама у немачким фабрикама. Ево који су принципи којима треба да се руководе они хоји граде овакве куће: 1) да су довољно ааклоњене од снежних сметова. 2) да зидови, кров, таванице и под Довољно чувају топлоту. з) да су довољно простране да могу V њима да нађу склоништа војници, чак и коњи и да се спреми алат и друго. 4) да је место где се граде суво. 5) да има у близини вода за пиће и 6) да су добро камуфлиране.

Да би се овековечила пожртвованост немачког народа кад се ради о томс дч отацбина помогне војницима који се боре на фронту, на дан сакупљања зимских ствари, многи уметници-сликари који немају шта да поклоне ишли су Да сликају при-

1 рљање снегом најбоље је сретство против зиме и назеба. Немачки војници су се брзо навикли на ово радикално сретство. (Го1об : Ве1нга<3ег ВПс1а(»еп1иг)

Добро « топло обучен немачки војник чува стражу V једној снегом вавејаној шуми на далеком северу.

Десно — Снежна ејавица » авејала е путеве снабдеања на Источном 1Ронту. И по најећем невремепу омоћне трупе чите путеве аа ко0Ј>1). ...: :;у - : •••!