Kolo

3

' - ' >/, , ч; ф:< ^ >> -а«. ■••■ : . ;

:

1942]

РУШ/АШЕ 1МРЕША1»Е

бЕСоивбјшм

2) Међународни комитет Црвеног Крстп налази се у Жсневи, у Швајцарској. Влада женевског каптона ставила му је на расположење своју зграли, V којој ради сада 3500 лица од којих 2900 добровољно. Црвепн Крст даје обавештења о свим заробљспицима, интерниранима и страним држављанима у зараћеним земљама. Постоји већ 60 картотека са 5 милиона имена, о којима Црвени крст води евиденцију. (Го1оз: Ве1§тас1ег ВЈМаееп1иг 3, Еигора боп(Јег<1Јеп51 2.)

3) Крајем прошлог мсссца отворена је велика пролећна слика-рска изложба Пруске уметничке акаДемије. Гемпера Артура Камфа: „Земља". 4) Држава Сијам у Источној Индији променила је своје име у Таји то јест „Земљу слободних људи". и прикључила се борби Јапана за ослобођење Азије. Слика приказује јецну сијамску цевојчицу из племена Лао за ткџчким столом. 5) У Француској су пуштепе у промет нове поштаиск« марке. Слика пртазује једну од тих марака.

1) Псмачке подморнице Олокирале си целу западну обалу Ссверне Амсрике од ушћа Мисиспија до залиаа Св. Лоренца у Канади. Једпа немачка нод.норница ушла је чак и у саму рски Св. Лоренца где је, и поред јаке оба.хске страже, потопила три трговачка брода са 14.000 бруто регистарских тона, а затим се вратила на отворено море. Слика приказује једну варош на уш!\у реке Св. Лоренца.