Kolo

У недостатку средстава 3А ПРАЊЕ РУБЉА

/Ј/Јчоте домаћице које су рапије /и\ биле у могућпости да носе своје рубље у периопице, данас су прннуђене да саме перу због недостатка оних средстава којима смо раније располагале. Неколико корисних савета добро ће доћи нарочито домаћицама које су још невеште. Пре свега, никада не смемо дозволити да нац се скупи велика гомила прљавог рубља. Међутим, има домаћица којима је прање рубља прешло у страст и то је разумљиво кад се узме у обзир да желе да очувају и негују свеје рубље. Док су раније постојала разна средства за омекшавање рубља као и са-

прокува, пошто водепа пара кроз сапуницу не може тако да делује, а сем тога штетно је и за боју материје. Рубље не сме више од 15 минута да се кува. Затим се остави још неко време да стоји. Затим се почиље са испиран>ем и то најпре у топлој, па онда у хладној води, све док вода не остане сасвим бистра. Шарено рубље размекшавамо само кратко време и перемо га у топлом цећу.

Гирс. Елсгантап капут си великпм мапшетама од крзиа, који кад се саставе, могу да послуже као муф. Лево. Елегантан комбиневон богато опервџжен. Доле. Уз црну свилену поподпевну хаљгшу једноставног кроја лепо ће пристајати једна болеро-јакиа боје песка цкрашена перлама.

пуни које нисмо морале да штедимо, сада смо приморане да тачпо расподелимо количине којим располажемо, а. да ипак одржавамо чистоћу рубља. Ако недостаје води за омекшавање сода, можемо употребити и водено стакло, које је алкалично. Сва алкалична средства растварају п отклањају прљавштину. Нишадорска киселина је алкаличпа и не сме ни у ком случају да се употреби при искувавању рубља, јер с-е на високој температури испарава. Она може добро да послужи само прилн, ком прања финог рубља које пе мора ^да се кува. На 50 литара воде — то ' је 5 пупих чабрица, довољио је за лакше прање 50 грама, а за веће прање 100 грама средстава за омекшавање. Прво се раствори ово средство за омекшавање у мало воде и остави око 15 минута, а онда се долије оној количини која је спремљеиа за прање. Рубљо се мора најмање 15—18 часова оставити да се у овој води омекша, јер добро омекшано рубље је већ упола онрано. Врло је нрепоручљиво да се во; да за размекшавање смлачи, јер ако би била сувише топла, могла би више да штетн него да користи. Бело и шарено рубље пе сме да се испира заједно, већ свако засебно, а делови рубља који су јачи, као крагне од кошуље, ^гакође треба засебно испирати, и то у неколико вода. Ивице и мрље насапуне се и лако тару, а комадићп сапуна које ннсмо могле да унотребимо, добро ће доћи за ово. Тек идућег дана кувамо засебпо рубље. На омотима средстава за прање рубља стоји написано како се употребљавају. Са благим раствором цеђа штеди се рубље. У котао се сипа доста воде, али не до врха, јер ако има много рубља, не може тако добро да се

Испира се одмах, и то најбоље са мало сирћета које ће очувати боју. И нриликом исиирања шареног рубља мора остати бистра вода, да би сви остаци сануннце били уклоњеии. Фиио рубље никада се не ставља у средства за размекшавање, чак се и не кува и не пере у врућој води, већ само у млакој, са разблаженим цеђем. Не сме да се трља, већ само гужва, одмах испира и то без икаквих помоћннх средстава. Одмах после испирања суши се и то мора се положити, а не сме да внси, или се замота у чисте чаршаве. Врло је препоручљиво да свилеие чараие сваког дана увече потопимо у једиу чииију са хладном водом и да оставимо да преко ноћи стоје у води. У југру ћемо их исцедити и ставити иа сув сто да се осуше. Тако ћемо уштедети сапун, чуваћемо чарапе, а пре свега, пошто се на овај начин не цепају толшсо, нисмо приморапи да их толшсо крпимо. Чак и друго фипо свилеио рубл^е можемо на овај начип да чувамо.

(Ја^мс^ги^]

»)1да 1. Зацепљени нокти ни нрстима ра>ч сту много брже ако их с времена на време замочите у топлу воду а ако је могуће у топлу сапуницу. 2. Чишћење ваздуха у соби где лежд болесник од необичне је важности. Лети то не претставља проблем. Међу? тпм, зими мора се водити рачупа да сс болесник не излаже наглој проме* ни. Најбоље је узети неколико капн теппентина п помешати с обичиом водом. Обичном штрнаљком пуштати ту смесу по соби. 3. Пре него што почнете да глачате рубље дрвенпм ћумуром који испарава угљен-диоксид. треба га. чим га запалите носути кухињском соли. 4. Кад пуннте јастуке перјем треба' да водите рачуна да не помешатв перје од гуске са пловчијим, јер ће се у том случају перје брзо покварити и распасти.

1 г