Kolo

13

ПРОБЛЕМ БР. 63 Драгољуб Бојковић

а ћс<1е 1 дћ Бели вуче и даје црноме мат у два ротеза.

Решење проблема број 62 (МирослаВа Борисављевића): 1) ГИ1—(Јз. У овом вадатку на шољу <Ј6 стајао је бели ло^вац а не црни, како је омашком оштампано.

КРАЉЕВ ФИЈАНКЕТО (Играно на симултаној утакмици у Бечу) Бели: др Крејчик. — Црни: аматер. 1) (12—<34, 87—§6; 2) е2—е4, 1Л8Е"; 3) 8е1—13, <17—с!6; 4) Ш—с4, с7 —сб; 5) И)с31—е2, 1,с8—§4; 6) 1x4:17+, Ке8:Н; 7) 5^3—^5+, КГ7—е8; 8) Ве2: «4, 1^7 :<Ј4; 9) 8^5—еб, Г)с18—е!7; 10) 12—14, Б§8—16; 11) 0§4—ћЗ, 1x14—ћб; 12) 14—15, 8Г6:е4; 13) 15 :§6, 8е4—16; 14) Тћ1—И, ћ7—ћ5; 15) §6—§7, Тћ8 —88; 16) БћЗ:ћ5+, 816:ћ5; 17) ТП«+, Т§8:18; 18) §7:180 та1. Вксцелзиорни трк белог пешака, слично као у чуаеном Лојдовом проблему. ШТА СЕ ДАНАС ИГРА За последњих двадесет пет годииа ла турнирима су углавном играна затворена или полузатворена отваран.а као што су краљичин гамбит, сицилијанка, карокан, француска партија втд. Отворене партије, нарочито класнчни краљев гамбит, ретко су били на репертоару. Једино се још донекле држала шпанска партија. Међутим, у последње доба је дошло до потпуног преокрета. То нарочито показује последњи турнир у Генералгувернману, на коме је од 55 партија отворено 34 са краљевим пешаком, а само 21 са крап.ичним или сродним потезима. Тим поводом један стручни шаховски часопис пише како је настала права ренесаноа у отварањима шаховских партиII и то у корист отворених игара. Особито је млади мајстор Керес краљевом гамбиту улио новог живота. УБРЗАО СА ПРЕДАЈОМ Почетком овог века биле су у моди шаховске утакмице телеграфским путем и то обично између репрезентација иојединих вароши. На Једној таквој утакмици неки мајстор се у завршнини нашао у тешкој ситуацији. У увереп,у да се неће моћи одржати телеграфски је известио свога партнера: — Предајем! — Скоро истовремено стигао је м њему од противника телеграм: — Нудим вам реми!

ПЕТ ПРАВОУГОНИКА

^гожете јги да тгвучсте непрекидну лииију кроз сваку етрану евих правоугаоикка а да нигде не прођете двапут? Одговор ћемо вам дати у идућем броју. ШТЕДЉИВИ ПРОДАВАЦ То ми је причао мој деда: Један млади, али врло штедљиви продавац, вамењивао је привремено евога друга. — Сваког дана ћу помало да етављам у каеицу за штедњу, — говорио је он. Првог дана ћу да спуетим једиу пару; идућег дана две паре; трећег, три паре и тако даље. Оваког дана ставићу по једну иару више него претходног дана. Данае је прошло тачно половина Ј^)емена откако замењујем друга и ја полажем 49 пара. Колико ћу имати на крају? Можете ли да израчунате колико ће да уштеди млади продавац, кад знате да један динар има сто пара. Одговор у идућем броју. ХОЋЕМО БРЗ ОДГОВОР На постављена питања одговорите одмах, јер се у томе састоји задатак. 1) Побројите пет домаћих животнња чије име почиње са п. 2) Побројите пет домаћих животиња чије име почиње са к. 3) Побројите три пољопрнвредне справе или алатке од четири елова и три од шеет елова. Одговор, за еваки случај, дајемо у идућем броју. ГРОФ АДЕЛМАР И УХОДА Ово се догодило у Средњем веку. У замак грофа Аделмара увукао се неки ухода. Гроф ее реши да га ухвати и распореди својих 21 војника око четири зграде у дворишту (онако како показује наша слика) тако да је на еваку зграду пазило по осам војника. Гроф је еам прегледао еве четири зграде, али ни у једној није нашао уходу. ,,Ухода се прерушио у једног од мојих војника" помисли гроф Аделмар, ,,али ми ипак неће умаћи. Нека сви остану на евојим местима. Поставио сам осам људи око еваке зграде. Сад ћу да видим где се налазе девет". Међутим, деветог стражара нигде није било. Љут због неуепеха, гроф им рече да могу да иду. Кад су се враћали натраг, један од њих побеже неопажеио у мрак. То је био ухода. У стражари су се људи пребројали. Било их је тачно 21. Оно што Аделмар није никада сазнао то је, да је ухода имао савезника међу стражарима који му Је помогао да ее сакрије. Можете ли бар ви да утврдите где се ухода иалазио док га је гроф узалуд тражио. Они хоји не буду имали више среће од грофа Аделмара, нека потраже решење у идућем броју. ДВА ТРОУГЛА И ДВА КРАДРАТА Игра шибицама увек је занимљива, јер је број комбинација увек врло велики. Бидите како су поређане ове шибице, 11 на броју: Имате два квадрата и један троугао. Подигните пет шибица и разместите их другојачије, али тако да еада добијете два квадрата и два троугла.

Овај мали вадатак изгледа страшно прост. Али се показало да то само изгледа тако. Уосталом и сами ћете се уверити. Ево у чему се он саетоји:

Задатак је потпуно могућан. Као доказ дајемо њихово решење у идућем броју. ДЕДИНА СРЕЋКА Деда је имао једну срећку, а седам унука. На сраћки је добио пет хиљада динара. Себи је задржао сто динара, а 4.900 динара хтео је да подели : унуцима на равне делове. Међутим, млађи унуци тражили су да добију више од старијих, -јер старији, веле, већ имају и своју зараду. Деда се замислио; како да реши ту део, бу, па да млађи буду задовољени, а да ипак сваки добије исти део. И емислио де! Наредио је да први, најстарији унук узме од целокупне суме 100 динара и осми део од остатка. Други унук од осталог новца да узме 200 динара и осми део од остатка. Трећи унук да. узме 300 динара и осми део од остатка. И тако редом сваки да узме сто дицара више од евога претходника и осми део остатка, а седми добија сав остатак. Унуцима се то допало. Али када се деоба евршила, допало се и деди, јер су ипак сви добили нодједнаке делове. Колико је пало сваком на део? Одговор у вдућем броју.

ПИТАЊА X — Кк>лико би била велика лопта направљена од целокупног радиума који је досад произведен на свету? 2 — Да ли је мушмула дрво? 8 — Шта је за нас од нарочитог интереса у Сен-Дениској хроници? 4 — Ко је иаписао наш први буквар? 5 — Када је и где штампан? в — Колико је тептка паучина? 7 — Шта су синђирићи? 8 — Када се лакше преноси авук: при нормалној температури или за време јаких хладноћа? 9 — Шта је апоолутна тежина? 30 — Да ли је ноеорога било и у Европи? 11 — Шта значи реч „Еским"? 12 — Како Ескими сами себе називају? 13 — Чиме се хране Ескими? 14 — Какво је то Архимедово начело? 15 — Ко је рекао: Се1егит сепзео КагШа8тет ебзе (1е1епс1ат? 16 — Ко је рекао: Ует, г1с1? 17 — Ко је рекао: УИат 1треп(5еге уего? 18 — Када је почела модерна индустрија петролеума? 19 — Ко је покренуо „Србеке народне новине" и када? 20 — Ко је био Теодор Павловић?

Је поеветио пажњу. мттоге легове оперв даЈу ее у београдокој опери... Ако се ни сада нисте сетили, сигурно ће вам Оити крипо када прочитате да Је то ...

Хоризоитално: 1) Индиски бог смрти. 3) Део ратничке опреме. 5) Показна заменица. 6) Израз у шаху. 8) Слово латинске азбуке. 9) Двоцевна свирала (грч.). 11) Врста великог добоша. 13) Столеће. 15) Мутав. 16) Прибор за коња. 17) Дебло. 19) Врста сове. 21) Мало грчко острво. 24) Одрицање. 25) Доба. 26) Предлог. 27) Врета птице. 28) Домаћи жут инсект. Вертикално: 1) Предео око Пожаревца. 2) Река у Азији. 3) Упитна заменица. 4) Тама. 7) Дубок женски глас. 9) Извештачено говоренге. 10) Јединица мере јачине светлости. 12) Лична заменица. 14) Врста птице тропских предела. 17) Коњ мали раС1ом. 18) Каприс. 20) За купање. 22) Група индијанских народа "у зап. Бразилији. 23) Јужно воће. 26) Зоља. оЈЛбШ&хе лиСЛу И/М/1 И $ 1И.ЈИ ЈЕ ОВО ЖИВОТОПИС? Одугаевл»авате се свакако лепом музиком. Позната су вам свакако мпога музичка дела. Због тога вам дајемо неколико карактеристичних појединости из живота једног светски познатог музичкОг великана. Ако заиста волите музику као што мислите, нознаћете одмах о коме је реч. Поеледња велика опера овог музичког великана извођена је кратко време пре његове осамдесетогодишњице. Прослава његове осамдесетогодишњице била је напионална свечаност целог народа из чије је средине поникао. Једну његову оперу поручио је Кедиф Исмаил по цени од сто хиљада франака, и опера је имала да се Даје приликом свечаног отварања Суецког канала. Опера је била на време готова, али се због ратних прилика које еу наетупиле могла приказивати тек неколико година касније. Рођен је 1813 године у меету Ронколе, у провинцији ћарма, а умро у Милану 1901 године. Да ли сте могли да : се сетите о коме је овде реч? Ако нисте, иаставите пажљиво даље. Његове опере има.ју најразноврснија сижеа, почињући од доба трубадура. Две епере имају нсти назив као и две познате Шекспирове драме. Старом Мисиру такође

ИЗ 63-ЕГ БРОЈА Одгоиор ва „КРСТ ОД КВАДРАТА«

Овако треба исећи квадрат да би се од тих делова направио крст. Одговор на „БРЗО МНОЖЕЊЕ" Надамо се, да се нисте мучили множећи, већ да сте одмах приметили да се међу цифрама налази и једна нула и да, према томе, и резултат мора бити — нула. Одговори на „ДВА КРАТКА ПИТАЊА* 1 — Ако је за еваког човека, жену и дете потребан простор од 1,80 см. висиие, 60 см. ширине и 30 см. дебљине, онда би у ту коцку могло да стане више од 1,500.000.000 људи; дакле скоро сви становници света. 2 — Ако вам за сваку промену требл свега једа-н минут, трајаће овај посао не мање од 2,487.996 година. Одговори на „ДАШТО МИ ТИ ДАШТО« 1 — Књига: 2 — Предњи и задњи точкови на колима; 3 — Катанац; 4 — Комарац. ДА ЛИ ЗНАТЕ? одговори 1 — Вишњичка бања, у селу Вишњици крај Београда. 2 — Фауст је заиста постојао. Звао ее др. Георг Фауст, живео 1480 до 1540. 3 — Он је био филолог и уживао добар глас у научном свету. 4 — Једног дана учинио је један преступ због чега је отпуштен из професорске службе. Тада је постао шарлатан и надрилекар, који је тврдио да има натчовечанске способноети, нризивао духове и варао прост свет. Као такав востао је јунак разних народних легенди. 5 — Те легенде су инспирисале Гетеа, по чијем је спеву Гуно компоновао оперу. 6 — Покрај Саве лежи Забрежје. Обреновац је мало удаљен од обале. 7 — Река која тече кроз Руговску клисуру зове се Пећка Бистрица. 8 — Кнеза Лазара је наследио његов сии Стеван Лазаревић, који је владао од 1389 до 1427. 9 — Прву Нобелову награду за Физику добио је Коирад Вилхелм Рентгеи (27-Ш-1845—10-11-1923), проналазач зракова који су названи његовим именом. 10 — Статистички је утврђено да човек у једном минуту око 16 пута удахне ваздух, а жена око 18 пута. 11 — Породица Бах, којој припада и славни композитор Јохан Себастијан Бах, у једанаест својих генерација имала је двадееет и три велика музичара. 12 — Хелијум, који је данас тако важан, а кога има миого, најпре је откривеи на еунцу, а тек двадесет и седам година касније пронађен је и на земљи. 13 — У низ чудноватих јела која се могу наћи у кини, долази и пржени лед. Парче леда уваља се у фино брашно, затим се то неколико тренутака пржи на ватри, и онда одмах једе. Кинези кажу да }е то права посластипа. 14 — Жаба никада не пије воду. Она воду усисава кроз поре на кожи. 15 — Анероид је барометар без живе. 16 — „Краљеву јесен" (1913) и „Урошеву женидбу" (1914) написао је Милутин Бојић. Обе ове драме у стиховима приказиване су у Народном позоришту. 17 — Гундељ не живи дуже од петнаест дана. Међутим, његовој ларви де потребно три годиие док се развије у гундеља. 18 — Еуфемизам је књижевни украс (троц) за ублажавање неког отптријег изра19 — Откада је коњ домаћа животиња за (обилази истину — место лаже). није се могло утврдити. Ипак се поуздаио зна, да је коњ нераздвојан друг људи већ пет хиљада година. 20 — Као најпрљавији људи на евету сматрају се Тибетанци, који се никада не умивају. РЕШЕЊЕ УКРШТЕНИХ РЕЗД Хоризонтално: 1) Јура. 3) Груж. 5) Она. 6) Јон. 8) Атлас. 9) Еп. 10) Бром. 12) Тиха. 14) Бич. 16) Зл. 17) Риђ. 19) Клас. 21) Смук. 23) Педал. 24) Том. 25) Гас. 26) Чаир. 27) Плав. Вертикално: 1) Јамб. 2) Анам. 3) Гост. 4) Жупа. 6) Ја. 7) Ура. 9) Ехо. 11) Обала. 13) Ислам. 14) Бор. 15) Чађ. 16) Зло. 18) Ј јпг . 19) Креч. 20) Спор. 21) Слап. 22) Кров. 24) Ти.