Kolo

9

ЛДРавствено старање и пре рата би^ ло је у немачким предузећима на \/ виооком степену. Оно се у току Еата још појачало, поготову у предузећима која раде за наоружање и у која су ступиле нове стотине хиљада радника и радница. Ти радници су до . Рада радили у бироима, канцеларија|ка или радљама. Ови су ти људи дошли у нову средину, нове ашвотне прилике. Зато је прва дужнрст лекароке сдужбе у тим предузећдма да предухитри опасно1Сти које би могле евентуално да вастану по здравље радиика. За свакот радника постаји у еартотеци листа са тачним Јодацима о његовом здравствено1М стању. За преглед „ постоје у сваком предузећУ потребни апарати, у првом реду рент: генски дпарат. затим анарати са.крагким таласима, апарати за зрачење, сунчање и други. Мање болести или повреде лече се на лицу места. Превентивна хигијена је исто тако одличпо организована и зато је здравствено стање радника и радница у немач«ој индустрији наоружања на тажвои ст&пену као ни у једној другој држави на свету која се налази у рату.

1 — У албуланти се води тачна кацтотека о здравственом стању радника. Тај посао ,води школована сестра-помоћница. 2 — У чистој и великој чекаоници пацијенти чвкају на прије* код лвкара. 3 — И мала повреда можв да има неагоднв последице. Мали „фластер" чисто прилепљен може да спречи тежв оболењв. 4 — Лекар предузећа проџчава рентгенски снимак плућа једног радника. На тај начин можв унапред благовремено да уповори пацијента на опасност оболења.

о — Свако веће индустриско предузеће индустрије наоружања има свој сопствени Рентген-апарат, веома важан инструмент м предохрану и лечењв. (сшшдв: в. ф. а.)