Kolo

5 — Кинеско писмо није као наше. Кинези не иишу већ цртају слова иомоћу четкице и туша и то одозго на доле. Како се то ради, видимо на слици која је снимљена у једној школи за младе Кинескиње.

6 — Седамнаестогодишња сиортисчи1на Гизела Грас поставила је недавно на такмичењу у Лајпцигу нови светски рекорд у прсном пливању за даме с времсном од 1:19.8. Пре годину дана она је и истој дисциплини поправила немачки рекорд на 1:21.1.

2 — Необичан јубилеум ирославила је једна војна иекара на Источном фронту: Исиекла је свој десет милионити хлеб. У хлеб је утиснута велика цифра.

(Снимци: Б. Ф. А.)

3 — Уирава јавних паркова у Букурешту повела је најодлучнију борбу са обесним или ивсавесним људима који имају обгсчај. да кидају г{веће у ломе грање на дрвећу или уоиште ираве штету у јавним парковима. За овакве штеточине иредвиђене су врло оштре казне, као гато се видгс на слици коју доносимо. Кидање цвећа кажњава се са 300 леја глобе, исписивање имена на клуиама са 100 леја, а оштећивање дрвећа чак са 5000 леја. Свакако, ова мера могла би и код нас да нађе примену. Ј/. — Боливија је једина јужно -америчка држава која нема излаз на море. Због тога је већ неколико иута долазило до сукоба између Боливије и суседних држава, у првом реду ЧилесС. Те сукобе није могао да ублажи ни претседник Рузвелт који је скоро све јужно-америчке државе ставио под контролу северо-америчког каиитализма. Сара је опет избио сукоб између Боливије и Чилеа због пристаништа Арике које тражи Боливија за себе. Наша слика приказује изглед тог пристаништа. од комунистичкиоо одметника, у земљгс је заведен ред и иоредак. Комунистичке банде сатеране су у тешко приступачне иланинске крајеве на тромеђи Санџака, Херцеговине и Нрне горе. али и ту стоје пред својим уништењем. Слика приказује једно немачко војно-иолициско упоригите, каква су по целој Босни успостављена ради чувања реда и мира и одбране цивилног становнигатва од наиада комунистичких банди.

1 — Пошто је цела Босна очишћена

з