Kolo

9

% Џл и ПРОЗОР СВРОПЕ

Својим положајем на Атлаптском океану, на самој ивици европског континента Портџгалија с правом заслужује своје име „прозора Европе". Поготово данас, за време рата. Она ће то, како изгледа, тако џ остати. Јер, ова ауторитативно вођена идеално управљана земља успела је, до сада, да сачува мир и неутралност и поред свих примамљивих англосаксонских обећања, опасних претњи и привредног притиска, Међутим, рат ипак оставља своје трагове како V привреди тако и у јавном животу ове лепе и богате земље насељене вредним и марљивим становништвом, али вођсна сигурном руком Саламра Португалија је непоколебљиво неутрална и антибољшевичка. Португалија је данас још у јед• 11ом погледу занимљива земља. То к једина земља Европе у коју стижу — и то ваздуишим путем — енглески листови. Зато се Енглези труде да Лисабон, престоницу Португалије. Учине својим пропаганидстичким центром. То им, међутим, Не полази за руком, јер Португалија јасно наглашава своју припадност европском континенту, а сем тога она има велике светско-политичке и колонијалне традиције, одлично школовану дипломатију романске расе и може осмехом да прелази преко свих наивних британских покџшај*.

4) Криза бензина нарочнто се осећа у По»тугалији. Главна улица, Авенида да Ли« бердад, била је некада пренлављена аутомобилима. Данас се ту само изузетно ви« де нонека кола и чувац хеста за нарки« рање беспослен се шета.

Г») Главни трг.-у Лисабону Росио поприште Је огорченог „рата плакатима 4 '. Излозв киоска пуни су плаката. из свих зараћених држава. Слика приказује један убедл»1и» плакат — проТест против британског бомбардовања отворених вароши.

6) Португалска влада одредила је варошицу Калдас да Раиња. која се налази десетину километара далеко од Лисабопа, „политичким карантином". Ту су интерниране све политичке избеглице. већином Јевреји. који су избегли из неких евроиских држава. Место становања могу да напусте само са нарочитим дозволама.

1) Ова кафаиа омиљено 1е излетиште грађана Лисабона. Њеи специјалитет су морски ракови-лаигусти. Само гости данас долазе место аутомобилом на — обичној мазги. Н»ена знаменитост јесте и у томе што се налази на најзападнијоЈ тачци Евроие.

3) Португалија се поноси својим возовкма. Воз који саобраћа између престониц« Лисабона и Порта најмодериИЈИ Је у Европи. саграђен Је сав од метала.

2) У часу кад говори претседпик владе Салазар сва Је ПортугалиЈа норед звучпика. Он Је огорчени иротивник бољшевизма. а према томе и бољшевичко-англосаксонске алиЈаисе. (Снимци: Б. Ф. А.)