Kolo

Лево Венџин се џцпалио, нафта гори ширећи тусти затушљиви димВа' тротасци ступају у акцију. Цеви се доводе до самот места пожара. '

Овај рат се води, кажу стручњаци, на „таласима нафте". Огромне количине течног горива иребацују се с месга на место, истоварују, претоварују и претачу. Није зато чудо да и поред највеће обазривости долази често до пожара. А гашење запаљеног течног горива један је од најтежих задатака који се поставља науци. Као што је познаго, нафта, гас и бензин не могу да се гасе водом. Вода, шта више, појачава пожар. ЈБуди су искуством дошли до сазнања да се запаљена нафта најлакше гаси мешавином воде и ваздуха са додатком мале колнчине неког материјала који изазива пенушање. У ту сврху употребљавају се нарочите црпке са јаким притиском које бацају млаз мешавине до 40 метара далеко и 30 метара високо. У минуту избацују те црпке до 30.000 литара иене која гаси. Свака већа моторизована јединица немачке војске има у свом саставу и специјалан одред ватрогасаца у чији делокруг спада и гашење запаљеног течног горива.

Приликом великих пожара упо* требљавају се црева великог ка* либра, са нарочитим отвором крор који се ирбацује пенц. Због страшпе јаре пожарници се сме• њују сваких неколико мннута.

Пена коју ирбапује црпка ствара покривач од једне сме- Предводник патрогасаца продрео је са црпком у само Пожар је угушен. Слччно спежном покривачу пена поше која спречава приступ вардуха до материјала који средиште пожара. Оп, раруме се, иде нир ветар, а рашти- крива место пожара. ^апаљене проеторије могу да се гагори и на тај начин мора ватра да се утаси. ћеп је одећом, обуком и рукавицама од арбеста. На лицу се обичном водом« , има нарочиту маску која му омотуЕује дисање . \ (Онимци: В. Ф. А.)