Kolo

10

ИРОБЛЕМ БР. 108 Ф. Лараз

а О сЈ е

Бели на потезу добија. Пако противна страна има краљицу И пешака, од којих једноме треба само још корак да авансира, ипак бели има добивену игру. Црни краљ стоји у масци што одлучује.

Решење проблема број 107 (Карла Шрадера): 1) Иа2—<32! СА ТУРНИРА ЗА ШАМИИОНАТ СРБИЈЕ Бела: С. Апимовик. — Црни: М. Трај* ковн ћ 1) 62— <54, 8§8—^б; 2) 8з1— 13, §736; 3) ђ2—ђЗ, ^8—§7; 4) 1,с1— ђ2, 0 0; 5) е2—еЗ, 61— с!5; 6) 5М— с!2, с7—с5; 7) <34:с5, 31з8—<57; 8) ђЗ—ђ4, а7—а5; 9) а2—аЗ, Бс18—с7; 10) 1Л1ђ5, Т^8—с!8; 11) 0—0, е7—е5; 12) 8(12 —вЗ, е5—е4; 13) 1Л)5:с17, а5—а4; 14) 1,(17x8, е4:13; 15) В61'ЛЗ, 816—е4; 16) 1Л)2:§7, К§8:§7; 17) БЈЗ—54 Бс7:с8; 18) бђЗ— д4, Т<38—е8; 19) Та1—сЛ, Та8—аб; 20) ^2—^3, бе4—1:6; 21) 8д4 —55, 8^6—ћ5; 22) Ш4—<14 + . Црни лредаје.

Хоризонтално: 1) Планин?, у Србији. 6) П1>€1греден. 6) Јака жеља. 10) Оело у Шуиадији. 11) Мушко име. 13) Птица. 14) Егинатека краљица чувена са своје лепоте. 15) Пршгаз. Вертикално: 2) Континент. 3) Грчтсо огтрво. 4) Галипол>ски мореуз. 3) Меето у Италијн. 7) Вишак који се плаћа преко номиналие вредности неког ловца. 8) Пристаиицгте на Црном мору. 12) Овештеничко одело. 13) Иразна реч.

ПИТАЊА 1 «— Какво је народно веровање, ако је на Сретење ведро и суво време? 2 Где је рођен Стеван Сремац. књиЈкевник и приноведач? 3 — Ко је и када подигао манастир „Сопоћане", крај Новог Пазара? 4 — Како се множе јегуље? 5 — Колико може бити дуга и тешка штука. а колико јегуља? 6 — Шта је Синђелија? 7 —. Ко је био Еурипидес? В — Кад су почеле излазити „Српске новине"?

9 — Колико је српских владаоца, убројала српска црква у светитеље? 4 10 — Када је основано Српско-пчелар-

ско друштвог

ДВА ВОЗА Путнички воз полази из Б. у 2,12 час. и стиже у М. у 3,24 час. Брзи воз креће из Б. у 2,26 час. и престижући путнички воз стиже у М. у 3,17 час. Претпоставља се да је брзина возова константна, тј. стално иста. У колико еати ће брзи воз да престигне путнички? Убеђени смо да, ако нико други, а оно ће барем сви наши железничари одмах моћи да реше овај задатак. Али за оне остале, дајемо одговор у идућем броју.

ИЗ 107-ОГ БРОЈА ДА ЛИ ЗНАТЕ? ОДГОВОРИ 1 — Највише буба од свих копнених сисавана има дугоухи пас: има их 48 до 50. Живи у Јулсној Америии. 2 — На Цејлону. Сардинији и Балеаоимл има патул>астих магараца, који су м&њи од великог пса. 3 — ИХколским законом од 1883 уведена 1'е гимнастика. као обавезан предмет по свима средњим и стоучним школама V Србији. 4 — Тамиш утиче V Цунав на неколи1со места и под вазним именима, Као Каиаш у Дунаван улива се пвеко иута од Сурдука у Срему. као Висеља јужно од Ворче. као Сибница југозападно од Овче. и као Тамиш 1ужно од Панчева. 5 — Седмочисленици ее зову словенски апостоли св. Ћирил и Методије и иет њихових ученика: Климент. Наум. Гооазд. Ангелор и Сава. 6 — Пови састави пок. др Ј. Окевлића били су већином сатиричног карактеоа. V стиху и V прози. а обтављивао их ?е V „Шаљивчини", ..Геџи., 8 „ЗвездИ". 7 _ Смола ее добија из бора и омопике. Она се употребљава у разне сврхв. а особито њени производи калоФониум и терпентинско уље. 8 — Највећи коокодили живе од 1*угоисточне Азије све до северне Аустралије и Соломоиских отока. Познати су под именом „Гребецасти крокодили", ч могу бити дугачки до 8 и по метаоа. 9 — У Јадианском мору живи јегуља иозиата под именом обична муриња. круина и дугачка до 1,5 м. То је једна од оетких доиста отровних оиба, јео није само отровна њена ктзв него и њен ујед. ЈО — Композитор Корнелије Станковић, компоновао \е валцере и кадриле. али под утнпајем Вука Караџића и пооте Радевског одлучио је па се посвети наооднот музици, И — Табула Трајана је латински натиис. који 1е урезао цар Трајан (98—117 пве Х|>.) у стену. близу Оршаве на десној обали Дунава. Натпис каже. да Је Тоајан подигао пут поред Дунава У нашо1 земл->и. 12 — Тамна коса код људи највише 1е заступљена V Крушевачком. подринском и београдском округу. а најмање V крагујевачком и ужичком. 13 — Срепско пољонривредно друштво хумано и васгштно друштво. Основано је 1869. Оснивачи су били ДР Милован Спасић. др Ј. Панчић. Чедомиљ Мијатовић и до. 14 — Ради коугог оклоиа рак не може постепено да васге, него то обавља на махове код пресвлачења. Тако се рак од воемена на воеме пресвлачи читавог живота и увек може ла оасте. 15 — До сада 1*е познато око 12.000 оазлич/1тих воста птица. 16 — Стари Египћани сматрали су птипу Ибис. светом птицом. јер 1е долазила заједно еа плОдоносном поплавом Иила. 17 — Питоми коњ 1'е стара домаћа животиња. К01*у су држали у Индиш већ 2000 г. пое Христа 3-8 — Комарци мужјаци су сасвим безазлеке животиње: но зато су женке кт>вождерне и евојим бодљивим устима сигпу ков птипама, сисавнима па и човеку. 19 — Орбл^ак те цоквеиа 1?њига. у ко 1 ој су скупл>ене елужре а донекле и кратка житиЈа сппских светитеља, 20 — ЈГудвиг ваи Бетовен компоновао Је опеоу ..Фиделио". РЕ1ИЕЊЕ УКРШТЕНИХ РЕЧИ Хоризонталио: 2) Деметра. 4) Уво. 5) Ако. 7) Зии. 8) Три. 9) Сви. 10) Абе. 11 Ћуп. 12) ПГта. 14) Кит. 15) Оро. 16) Романса. Всртикално: 1) Нева. 2) Диктатоо, 3) Агрииина. 6) Орба. 7) Звук. 9) 0." ћ. Ш Прах. 15) Ом.

ЗА ДЕЦУ, ДА СЕ РАЗОНОДЕ И НОУЧЕ

1 То

о

ГМио је тмуран, кишовит дан. М©» нотоно је падала киша. Поред ре" ке, у дупљи старога храста жит вео је врабац Живко са својом породицом. Његови птићи били су вечито гладни и он је једва успевао да их иахрани. Њихова мајка, врабица Живкица певала им је песму да би бар за тренута« заћутали: „Спавајте ми, децо моја Јуначкога буд'те соја Птићи моји јадни Нисте тако гладни Сад ће доћи тата Донеће вам мрва И понеког црва." Мали врапци би мало поћутали, али би после надали такву дреку, да јадна

И виде да се њихов стари храст, који је био сав труо, срушио у воду и они сада плове. Ои рече својим малигаанима да се не плаше али они се уплашише веК повикаше: „Што је дивно реком ићи Зар ми нисмо храбри птићи <& Они су се радовали, али врапцу н врабици није било пријатно. Неколико дана су тако пловили. Једаи дан осване нешто туробан; киша је лила као шџ кабла. Река је набујала, а валови су; немнрно скакали, прескачући један дру« гога. Мали врапци су радознало гле« дали испод себе, али их један талав прекри и одвуче их у воду. Неми ста« јаше врабац и врабица. И онда ско« чише у воду. Не треб® њима живота*

врабица није знала шта да ради. Тако су пролазили дани. Једног јутра осетн врабац Живко, да се њихов стан креће. Уплашен полети он да внди шта је.

кад нема њихове деце. И њих вали шн крише, играјући и преврћући се као да ништа није било. ОЛГА П. ЗУПАН

У^емаликс&л даиџа^глшИа

Играо је мали Мића Са друговима дугми'ла Али. играо је лоше Сва дугмета му одоше 0' панталона и капута Ова дугмета: бела. зкута. Плава. црна и зелена. л Нема од њих ии поменл.

У игрању нема мере, мачку тера дп се шере. Кад му дође нека лутка, онда не $на шта је брука. Ноћу трче ку&е 9 он н једно друго куче ко тод нрође он $алај< н лајатн не нрестаје.

Шабац

Браннслава Д. Шијаковнћ ученица IV ра?реда основне школе Косач

Панталоне дрлси руком. И успева с' тешком муком Да их одржи на себи. Да на земљу пале не би. Али кад' га виде мама. Тад настаде цела др-ша: „Јао! црни сиие. јао! Сву си дугмад покидао!" А тек кад' га тата виде Колсни каиш он брзо екиде . .. Шта 1*е било, сви већ знамо Не морамо да причамо Како нам је прош'о Мића. Што је играо дугмића. МИХАИЛО НОВАКОВИЋ ученик.

ВшУ/уу

Било једно лепо куче, слатко мало као луче. Његово је лепо име 9 ја се увек мичим њиме. Он се &ове слатки Боби, по вардан је он у соби. На челу му звездица, око врата узица. Паметне му окице, а беле му шапипе. Ја га учим 9 па учим. али њега не мучим. Када нешто оћулн, мало ушн наћулн.

Да ли је оваЈ носач сам или се негде у близини крије још какво лине? Загледајте 1ога једном ову слику. па онда одговорите. Пас и дивљач

Пас |е осетио цивљач и полетео да |е пронаНе. Само V мочварима и шииразима није лако наћи пут. Да ли ће пас моћи да дође до дивл»ачи? И да ли бисте и вш мргли да пронађете пут кроз ова! лавиринт? Покушајте.