Kolo

— Поглед па "Илкарар п катедралу. { — Чувено велико џвоио катедрале. — Сјајии стубови у унутрашњем дворишту карара. — Величанствени торањ катедрале поносно диже на вечно плавом небу Андалузије. 11 1Ј торањ, као и већина јавних ртрада СеЂе, својим стилом, потсећају на доба Ма)аца. — „Лас севиљанас' џове се чувена народна )а Севиље. ■ < — „Кармен" и њеи обожавалац. — Борба с биковима још увек је омиљена | ава. (Снимци Б. Ф. А.ј

1 Чувени астрономски часовник општинске већнице у Прату с чувеним бројчаником од 24 дела. 2) — Астрономски часовник у Улму окружен је дивпим фрескама. 3 — Чувени астрономски часовник у Либеку 4 — Поглед иа један део овог часовиика. (Снимди Б. Ф. А.)

ош у давним временима, пре Христа, Кинези су се упознали са небеским тајнама па су умели да конструишу и справе које су служиле мерењу времена. И стари Грци и Римљани су такође знали за астрономске часовнике. Њихови сунчани часовници показивали су својом сенком кретање сунца и тако бележили часове али је тачно убележавање времена било омогућено тек проналаском механичких часовника и бројчаника на сату. Исто је тако омогућено и бележење кретања сунца и небеских тела. Тако су настали и чувени астрономски сатови, права ремек дела прецизних часовника. Чувени астрономски часовници налаЗе се у АуГсбургу, Либеку, Мајнцу, Прагу, Штрасбургу, Улму, Лиону, Версају и Оломуцу.