Mladi borac

ДОШЛА ЈЕ БРАТСКА ЦРВЕНА АРМИЈА

У свом ослободилачком наступању, братска Црвена армија прешла је нашу гранину и састала се са јединицама. нгше Народво-ослободилачне војске у ватрени загрл>ај толико жељеног часа Лошла је херојска Црвена армија да заједно са нашом војском дотуче фашистичке поробљиваче, да заједничким снагама свршимо са Br-рварима из Берлина који су хтели да униште Словенда владају светом. Најрадоснији догађај велики дан! Долази најславниЦ агмија света, хероји сслсбодилачке епопеје, спасилац чсвечзнства. Она се родила у борби за највећи идеал напредног човечанстви, расла и јачала у одопан i тековина Великог Октобра, - да у великом ослободилачком рату против фашизма, не само сдбрани < овјетску домовину, већ и сломи фашистичку армију и спасе човечанство од взрварства и уништења. Цраена армија је симбол слободе и снаге. Црвена ар мија је чедо братске заједнице совјетских народа, она је симбол братства. Она је рођена и расла у борби за праведна настојања, да Cc у рату против фзшистичке Немачке бори за њјнаш еднију ствар коју је човеч-нство икад бранило и имало Црвена армија је симбол правде, У најсудбоноснијим данима, у току тешког фашистичког ропства, поробљени народи су своју веру и наду у спас и будућност в.зали за Црвену армију. Она је поробљеш м народима уливала снагу и повере ње у сигурност победе, слободе и правде, над ропствои и тиранијом Црвена армија је инспиратор ослоб >дилачке бопбе поробљених народа. Она је инспнратор народно-ослободилачке борб° југословенских народа, Три године нидчовечанске патње, крвавих бопби и славних победа наше Народно-ослободилачке војске крвно су везане за Црвену армију. Голоруке народне масе Југославије усгале су у борбу против фашистичког окупатора, зато што су имале неограничено поверење у сп; гу и моћ Совјетског Савеза и Црвене армије У историји непознате патње издржали су народи Југославије, зато што су пред собом имале пример совјетског народа, што су веровали у победу Црвене армије. Омладина Југославије у ослободилачком ратусвоје домовине показала је чуда од херојства и зато што се је руководила примером совјгкке омладине, младих црв ноармејаца. Руски Комсомол ушс је нашу омладину како се љуби своја домовина, како се бори за сдсбоду и срећнију будућност.

Наш народ и смладина увек су неизмерно волели своју руску браћу. Али та љубав постала је заиста велика и племенита тек у народно-ослободилаччој борби. Она није никада већа била него данвс, Велика, искрена помоћ KOjy нам је пружио совјетски народ у току трогодишње народно-ослободилачке борбе, у најтежим данима наше историје, у борби за слободу и своју нову домовину, демократску федеративну Југославију, наш народ неће никада забопавити. Љубав, неизмерна љубав кнпти у народно) души за совјетски народ, за Црвену армију, за Стаљина. Ту љубзв ми смо манифестовали својом досадашњом борбом, ту љубав ми ћемо манифествовати и у последњим заједничким биткама против фгшистичке Немачне, ту љубав мп ћемо гајити и развијати још више у сутрашњој мирној сарадњи совјетсксг и тшег народа. Ми смо срећни нико није срећнији од нас што можемо да дочекамо и загрлимо Стгљинове војнике, славне црвеноармејце. Оружано братсво које јеисковано у ззједничкој борби против фашистичких варвара између наше Народно oС'oбодилачке војске и Црвене армије. добиће овнх дана круну своје величине, у братском загрљају двеју најславнијих ројски света у заједннчккм последњим бојевима против фашистичке Немачке. Песма среће ори се нашом земљом, Радује се и слави велики дан наш народ и омладинз. Грану сунце велике слободе . Ропство и патња, крв и сузе нестаће за увек. Новим жнвотом, радошћу и срећом жнвеће наш народ. Од с, ehe се цепају Ci ца наших бораца. .. Долззи Црвена армија долази слобода!

Д. Ћ.

„После ове тешке борбе чека нас тежак задатак да подигнемо разорену земљу из рушевина. Данас се приближава часкада ће се моћи говорити о границама наше земље. Ми нисмо о томе никада у току овста рата говорили, али ја о томе морам да кажем неколико речи. Наш народ се борно за слободу, зз своју независност, за бољу и срећнију будућносг, али ou се бори и за сслобођење оне наше браће која су деценијама стењала под туђим јармом. Овом борбом наша браћа у Истри, Словеначком Приморју и Корушкој морају бити и биће ослобсђени и живеће слободно у својој домовини са својом браћом. То је жеља свих нас, то је жеља свих оних тамо“

Маршал ТИТО ва прослави двогодишњнце оснивања Прве далматинске бригаде

Оинладино Србије! Бори се, ради слрвмај се за I Конгрес!

ОРГАН УЈЕДИЊЕНОГ САВЕЗА АНТИФАШИСТИЧНЕ ОМЛАДИНЕ СРБИЈЕ

БРОЈ 9 СЕПГЕМБАР 1944 ГОД. I

СМРТ ФАШИЗМУ Слокода. иароду!