Mladi borac

НАШ ПРВИ КОНГРЕС - НАША ПОБЕДА

Први конгрес антифашистичке омладине Србије је на прагу. У иајжешћнм биткама за коначно уништење окупатора и домаћих издајника, у развијеним напорима за обнову и изградњу наше земље, ми се спремамо за свој велики дан За нашу младост, најрадоснији! Фашистичкој Немачкој размрскана је глава. У свом свирепом безумљу чини она своје последње трзаје. Црвена армија и Савезници туку данас Хитлерове грмије на његовом сопственом тлу. И ускоро ће је дотући! У нашој земљн Народно-ослободилачка војска слави своје највеће победе. Није далеко дан када ће и последњи окупаторски и издајнички гарнизон б,ити уништен. Наша нзјвећа.и најрадоснија победа то је Србија. Србија_у свом правом лику и својој величини: слободарска, демократскз, устаничка. Западна Србија и Источпа Србија устале су на оружје. Тешка песница народне освете мрви разбојнике Немце, четнике и недићевце. Срце Србије Шумадија нскрвављена и напаћена, окупирана али непокорена, Шумадија симбол устанка и херојства, Шумадија 1804 и 1941 васкрсава данас. Она слави ceoje ослобођење. Шумадија у народно - ослободилачким брнгадама и дивизијама кроз пушчане цеви најгласније говори да цео свет чује, па и онн штодосаднису хтели да чују, чија је и шта хоће. Шумадија је наша—Шумадија је Титова! И омладина Шумадије и Западне Србије, која се три године херојски борила против поробљивачадоћи ће на Конгрес —и имати шта да каже. Омладина Србије умирала је за тај дан, да дочека и загрли своју руску браћу, да види славну Црвену армију. И њен сан се данас испунио. Нико као она неће моћи показатн љубав према сбвјетској земљи. У устанку, са пушком у руци, у љутим окршајима са хитлеровцима, у раду за изградњу своје нове домовине*, демократске, федералне Србије, у демократској федеративној Југославији, дочекује она Црвену армију. Омладински батаљони, заједно са руским, јуришају данас на фашисте и доносе жељену слободу. Наша омладина на фронту показаће младим црвеноармејцима како се спрема за 1 конгрес.

Устгнак у целој Србији, потребе фронта и изградње наше земље, постављају нужно: да се Србија званично сформи као федерална јединица у демократској федератнБној Југославији. Први пут у нашој историји наш народ преко својих, у борби изабраних претставника, решавгће о својој судбини. На управу наше земље доћи ће најбс љи синсви нашег народа, који су најбоља гаранција наше буд}ћности. Омладина која је у народно-ослободилачкој бсрби добила сва политнчка права, пркмиће часно све задатке, ко j е пред њу буде поставила I антифашистичка ск}пштина народног ослобођења У таквој ситуацији у триумфу слсбоде, победа и нових задатака долази Први конгрес. Hauj конгрес показаће још једном више прави лик српске омладине, Пред својим народом омладина Србије noлагаће рачун о досадашњој борби и показаће њен удео и значај, примити и поставити нове задатке. Још једном више показ.-ћс омладина СрбиЈе да она нема дру[ог живота, сем борбе за демократску федератинну ЈуЈОславију и живота у њој. У борбша остварено јединство српске омладине имаће своју величанствену манифестгцију и путоказ њеЈОвогдаљег учвршћења и развијања. На свом Првом конгресу оптужиће наша младост њене смртне непријатеље фашисте и њима равне домаће издајнике Дражине четнике н недићевце. Рећи he омладина Србије, ускликнути да цео свет чује, да сна никада ннје била Недићева ни Дражинз, да није издајничка, да неће повратак на старо. Пркосно ће она пљунути у лице свима онима који и данас покушавају да је употребе за своје циљеве, да је увале у нове патње и страдања, неке повампирене старе Југославије. Омладина Србије спрема се достојно за свој дан. Спрема се такмичећи се на фронту, јуришајући на тенкове и бункере, подизању и изградњи своје нове државе. Спрема се да докаже да је она испунила и испунљва задатке које је пред њу поставиоДДуги конгрес антифашистичке омладине Југославије и њен вођа маршал Југославије друг Тнто. 1 конrpec то је наша велика победа!

Све снаге за коначно ослооођење отаџбине!

СРЕЋНО НАМ ДОШЛИ ДРАГА БРАЋО!

Дошли сте нам ви Стаљинови соколи, јукаии бесбројних Стаљинграда, и са вама дошла је слобода. Жудећи за њом борили смо се као дивови а сада су нам грудп пуне ње. Црвена армијо, слободо наша! Дошла си нам ти Црвена ирми/о, а суние се не скида са нашег зенита. Ох, нека греје, нека греје, јер дуго, дуго је била ноћи зима... Црвена армијо, сунце наше ! Дошла си нам ти Црвена армијо, а са тобом дошло je пролеће у нашу земљу. Иролеће je у Хомољу и Војводини, аролеће је у Мачви и Шумадији, и на Златибору и у Црној Трави. Црвена армијо, пролеће жељено! Дошли cme нам ви словенски осветници, као океански вал тутњи ваш осветнички корак, избезумио се од беде фашистички поробљивач, смрзнуо се од страха кукавички издајник. А народ је cpefiau. Црвена apMUjo, аравдо наша! Дочекује вас cpefma Србија, Грли вас на својим грудима. Али SH.ajme, ви сте увек били у њеним грудима! Увек, па и онда кад сте били с оне. стране Дона и на Волги, били сте ви у њеном срцу. Фашистички злотвор тргао је груди њене, челиком и огњем хтео је да ишчуаа тебе из срца народног. И није усиео u никада неће усаети! Србија је љубила вашу сов/етску домовину светом народно-ослободилачком борбом, и данас вас дочекује својом војском. Знамо ми да сте ви на/срећнији таквим дочеком и аоносни смо на то. И кад данас раме уз раме са нашим борцима јуришате на неарцјатеља, знајте да смо ми јуришали са вама увек ршме уз раме, у ирвим борбеним редовима, и онда када нас је било само на Космају u /астребцу. И кад вас наша села u градови дочеку/у цвећем, мокрим од суза радосница, знајте да je то Срби/а гајила више од двадесет година да закити вас и upocne аутевима којима ви иролазите. И кад вам наша деца трче у сусрет u грле вас као своје рођене, вас илемените ратнике, знајте да вам то трчи у сусрет и да вас грли наша будућност. Црвеноармејци! Наиаћена али. неиокорена омладина Србије. из дубине душе кличе вам: CpehHO нам дошли, драга 6paho!

Орган Уједињеног савеза ангифашистичке омлвдине Срби|е

БРОЈ 10 ОКТОБАР 1944 ГОД. I

СМРТ ФАШИЗМУ СЛОБОДА НАРОДУј