Mladi borac

Три скитнице

Једне ncfcn, из Добоја дође Đoja, стари чича, па овако нама прича: Јвдног данз, чујте ви, пошла у свет друга три. Цин-ци-л ин-цин, добар дан, напред ован Рогован, иза њега кас-кас-кас, рундов Жуl=.а, стари пас. За њим опет Сивко праши, једна фина магарчина. Кликну Бадер: Овне красни, баш те жзлим што закасни, Ја веК имам претседкика, силног овна, права хала, крзљевскога генерала. То је НедиК наш чувени. Ах, то ми је брат рођени, кликну ован Рогован, ме изненада, шта би сада, дед ми кажи? Отидите нашем Дражи, горском вуку, за њ' вам дејем препоруку. Њему токво друштво требз, жељан ra је кзо хлеба. Тражеп cpetsy три се друга даље крећу. Изгладнеше, посусташе, док на Дражу набасаше. Не нађоше Дражу сама, Beh у друштву с усташама. Снују, кују, ноКи, дане, да униште партизане. Магарац се испрсио, салутира, затим зину: за краља и отаџбину! На-с тројица, три другара, ти, ку>.о стара, да не дуљим, ево шта је: ми тражимо положаје. Дража викну: Сивко, брате, управо ми ви требате. Вас тројицу кс избира, главне силе политичке као да сте из Каира, ноше владе избегличке. Ево орден ceoj тројици, ми сарадници. Ти магарче, драго дете, бићеш Дражин шеф просветв. А ти, овне, Роговане, мој брајкане,

у Каиро пођи крадом, саветуј се с нашом владом Имаш ноге имаш роге, ствари многе. А ти Жу+so, пазикуКо, љути псићу, noMokniseuj ПавелиКу. Вас двојица, Неди+, и ја тс је једна фамилија. Ето тако три другара, добра стара, након скитње и лутања, .задоОише сјајно звање. Ко 5и хтео да их тражи, нек пожури Дражи.

Бранко ЋопиК

Пконири у свом дому уче

Пионирка спасла савезничког пилота

Једнога дана срушио се крај Сплита један савезнички авион. Пилот је скочио с падобраном и спасао се. Чим су га Немци опазили како се спушта, појурили су да га ухвате. Међутим, посве близу, чувала је мала пионирка из Врањица своЈе козе. Брзо је притрчала авијатичару и позвзла га да иде за њом. Сакрила га између две стене и покрила грањем. У то су и Немци нзшли пали авион, али од ави-јатичара није било ни трага ни Швабе су били бесне. Тражили су од мале пионирке да им каже где је савезнички пилот. Претили су јој, викали на њу, -чак су јој уперили пиштољ у чело. Ја сам малена, ја не знам ништа, ја се бојим авиона плакала је она да завара Немце. Када су отишле бесне Швабе, наша мала јунакиња отрчала је брзо до суседног села и јавила одборнику. За кратко- време био је савезнички авијатичар на нашем ос/ гбођеном подручју. Спасла га је осмогодишња пионирка из Врањица.

ИЗ УЖИЧНОГ ОКРУГА

Три године омладина ужичког краја нестрпљиво очекује своЈе другове, који\ су 1941 roдине отишли тамб, далеко од свога краја, да потпомог.ну другим младим да се ишчупају испод нанџи непријатеља. Т ри године гризе савест све младе што се не налазе у редовима Народно ослободилачке војске, да заједно са својом браћом Хрватима, Црногоцима и Босанцима, уништавају заједничког непријатеља. И данас када су стигли њихови друговм, о којима су они сањали, које су они само замишљали, јесте најсрећнији дан у њиховом животу. Други рачански батаљон заједно са братском Црвеном армијом уништава фашистичку гамад, свети своје поклане другове и другарице које су поклали четнички зликовци. Поносни Рачани оживљују своје традиције, оживљују залочети посао 1941, тиме шго попуњују редове наше браће Санџаклија, Шумадинаца, што стварају своје ударпе батаљоне, са којима ће они заједно са осталим нашим јединицама донети слободу своме крају, слободу српском народу, слободу читавој Југсславији. Заједно са Рачанима налазе се Ужичани, Пожежани, Ариљци, Злати&орци, Моравчани, коЈи чисте своје крајеве од оних коЈи су хтели, који су покушавали да омладину завију у црно, да је скрену са правога пута. Новоформирани ариљски батаљон у нападу на Ариље заједно са борцима из Санцака побио је преко 400 непријатељских војника и нагнао га у панично бекство. Одважни Рачани свакога дана хватају и доводе четничке зликовце који се крију по шумама. У поносно и слободарско Ужице свакога дана пристижу колоне младих бораца, ко\и ступаЈу у гојску. По свима селима, општмнама, варошицама и у самом граду Ужицу, одржавају се омлади.нске конференције, омладински митинзи, на коЈима омладина претреса разна питања која се ње тичу. Тако у срезу рачанском постоји 12 општинских омладинских одбора, сви сеоски, око 10 омладинских домова који су украшени борбеним паролама и сликама наших руководилаца. Сви омладински одбсри, читава омладина. схват.ила је своје дужности, схватила је дуг који дугују цомови.ни и таЈ дуг одужује. 20.000 најбољих синова рачанског среза. ступили су у НОВ. И остали срезови ужичког округа угледају се на храбре Рачане, организуЦ се ,стварају своје омладинске одборе, омладинске домове, тако да у златиборском срезу псстоје 2 општинска омладинска одбора и одржане су 4 омладинске конференције. Напаћена омладина црногорског среза се буди. Залечује своје ране, које су ioj немачки гадови још 1941 године нанели ,када су на Буковима стрељали око сштину најбољих си.нова црнопорског среза. Лечи ране коЈе Јој је крволок Ајдачмћ са својим кољашима, четницима, нанео. Омладинци овога среза, кад год има\у времена састају се, одржавају конференције и зборове. Сјечоречка општина има свој омладински одбор, своју радну чету, дом који она ових дана уређује. Тубички, падановачки и косјерички омладински одбори почели су да раде. Ни Ариље није изостало иза рачанског и ужичког среза, док наши Моравчани још дрхте и страхују од четничке каме. Али неће проћи ни пет дана а Мопавчани ће запевати песму слобсде.

МИЛОВАН ЂОКАНОВИЋ

КОНК У Р С

Централни одбор УСАОЈ-а расписује наградни омладински конкурс за ове области књижевности; 1. Песме 2. Приповетке 3. Драмске радове 4. Хумористичке радове 5. Радове из дечје књижевности. Учесници на конкурсу уз радове да пошаљу податке: Име и презиме, адреса, године старости. раније занимање и данашње занимање. Радове слати на адресу »Омладина«, Ресавска 34/11, најкасније до 1 -Xll-1944 г. Награ+јени радови fce бити штампани у »Омладини« или у засебној брошури. Награде су у књигама

8

М ЛАДИ Б ОР А Ц

Бро; 11