Mladi borac

У РАВНОПРАВНОСТИ И БРАТСТВУ ЛЕЖИ БУДУЋНОСТ НАШИХ НАРОДА

Рал«р претсед.ииштво

Наш Конгрес је победа јединства и братства

Друг Стане Кавчић, председник УСАОЈ-а поздравио је омладину Србиде у име Централног одбора Уједишеног савеза ааггифашисгичке омладине Југос,чавије. Ова.ј ваш Конпрес-дошао је као резултат ваше три и по годишње борбе, коју сте започели ва улицама Београда и брдима Шумадије, која је донел’аl слободу нашој земљи и дала снаге и омладини у осталим деловимта наше државе да н она уђе у борбу против окупатора. Тај ваш Конгре-с дошао је као резултат ваших патња, потешкођа и незаборавних жртава, Али не радује се данас само омл&дина Србије, него се даг у: заједно са в-ама радује и цела омладина ваше Југославије, Ми знамо да не би дошло до овог данашњег празнима у Београду, да није било наше заједничке борбе, да није било »а-шег јединства и братства. Захвгљујући томе једивству и братству, данас празнујете ви у Београду а ci'Tpa ће исто тако пра_зновати омладина на улицама Загреба и Сарајева, а прекосутра на Цетињу и у Љубљани. Међу народима Југославије и међу омладином Југославије за увек cv престале свађе. У дпба тога за, едничког смделовања у борби и братске љубави овај Конгоес одиграће вељику и значајну улогу. Овај Конгрес повово доказује да је омладина Југослази.је чврсто решена да иде оним путем којим је пошла 1941 годнне, када су најбољи синови наших народа отпочели борбу.

Црна Гора ће се борити до победе

У име црногорске делегације говорио је Гојко Жарковић, канетан Цркогорске Народноослободилачке војске: Поздо-ављам вас v име оне омладине, која је кроз три и гсо године муко и плтњн бкла у славним бригадама славнога Печа и Кочс. Jg вас поздрављам v име оне омладине, која ie дигла пушку 1941 године и Koia је часно поднела све муке и патње са IV и V пролетерском бригадом, и осталим црногарским_ бригадама, борећи се за слободу не само црногорског. него и осталих народа. Наши борци увек су радо примали вест г да се од нас лево и десно налазе и друге србијаиске бригаде и остале браггске бригаде. Млади борци Црне Г оре и Боке заједно са осталим борцима Пролетероких бригада прошли су крор све битке, кроз све офанзиве и најзад дошли да ослободе наш дивни Беоггрд цецтар ш>ве демократске федеративне Југославкје. Цриогоооки народ i_e поносан што су његови синови учествовали у борби, што cv његови синови помешал« крв са синовима браће из Србије, Хрвспске и Словеније, са еиновима херодског Совјетскот Савеза у борби за наш драги Београд Ја у име ирногорске омладине заветујем се пред вама да ћемо се као што смо се самопрешрно и пожртвовано борили три 'и по године против непритатеља, да ћемо се заложтгти да изградимо нашу нову државу, нашу демократску. федерагивнм Југославију. дт. ћемк> ie изгоађивати раједно са вама ,онако исто као што смо затедно са вама јуришгди на бункере непријспеља са песмом на уснама.

Словенија је увек била с нама

Славка Жагар, бооац 45 дивизије поздоавља конгоес v име словеначке омладине: Ми омладинци из Словеначке били смо 23 године угњетавани, 23 године докази»г.л:г су нам да је српскг омладина против иаше омладине, гово-оили нам да сппска омладино жели нашу ■омладину да пороби, посрби Ми омладина Словеначке то нисмо веоовали. Hio на дашу cpehv дошао је дон 1941 године када је ноша словеначка КомунистичкЈ паотига позвала све нас на. поотив фашистичкот OKvn«Tona. Омладино Собиlе. не м-nrv вам исказати колико дмбоко осећамо ми Словенпи ггријатељство и домгарство за вошу сопску омладину. Ових опожава се и наш слов-енички конгпео. И ми ћемо дпказати да нећемо она! стаои тоули оежим ла нећемад л.а мирујемо док гк>-

следњег фапшсту не отерамо из наше земље, Ми данас хоћемо доказггти да смо слободољу= §иви, антифашисти, да смо само Титови, да хоћемо само њега, да желимо да се учврсти братство и. јединство српског и словеначког народа и осталих еарода Југославкје, да желимо нов живот у срећи и задовољству, слободи и равноправности.

Почасна претседништва Конгреса

Врховни ко.мандант НОВ и ПОЈ и претседник Националнор комитета ослобођења, маршал Југославије друг Тиго; Врховни шомандант Црвене армије и претсгцник Комитета народне одбране, мапшал Совјетског Савеза Јосиф ВисариоњовиК Сгаљин; Претседник Сједињених држава АМерике г. 'Франклин Рузвелт; Претседник владе Велике Британије, г. Вин•стон Черчил; Претседништво Антифашистичког већа народног ослрбођења Југославије; Национални комитет ослобођења Југославије; Врховни штаб Народно-ослободилачке војске и партизанских одреда Југославије; Антифашистичка скупштина народног ослр*бођења Србије; Главни штаб Народно-ослободилачке војске и партизанских одреда Србије; Централни одбор УСАОЈ-а; Извршни одбор Јединственог народноаослободилачког фронта Србије; Покрајински комитет за Србију Комунистичке партије Јурославмје;

Радна претседништва Конгреса

Драги Стаменковић, секретар Докрајинског тмитета СКОЈ-а и члан Извршног одбора Јединственог НО фронта; Бора Дреновац, из Београда, члан Привременог секретаријата Главног одбора УСАОС-а; Зага Стоиловић из Крагујевца, члан Централног одбора УСАОЈ-а и Привременог секретаријата УСАОС-а; Радован Пантовић из Прокупља, члан Привременог секретаријата УСАОС-а; Драгољуб Петковић, мајор из Власотинаца, командант 12. српске НО брираде; Обрад Лазовић, капетан из Блаца, командант 5. српске НО ударне бригаде; Милијан Неоричић, члан Централног одбора УСАОЈ-а; Бора Спасојевић-Драљинац, ударник; Десанка Синадиновић из Црне Tpase; Н.ада Драгачевнћ из Шумадије.

Војводина ја данас ратни логор

У име војвођанске омладине гов-ори друг Ђорђе Никшић члан Главног одбо-ра за Војводину, „Већ две године јуначка омладина Срема, Баната и Бачке бори се у јединицама 12. корпуса у славној 16. и 36. дивизији. Beh три годике омлстдива Срема шаље сво-је на.јбоље синове, шаље своје борце у во.јску м_аршала Тита. Јуначка омладина Срема дала Је 15 хиљада бораца у BojcKv Војвођанске бригаде. Данас се цео Срем ппетворир. у војни логор, нема тамо човека ни детета које не живи v рату и не мисли и не ради на ратни начин. Јединство омладине Војводине исковало се v овој народној ослободилачкој борби. Сремска омладииа заједно cs сопском и осталом омладином учествује у војним јединицама, радним бата.љрнима и четгг ма и боои се ga нрву федеративну и демокргггску Југославију. Омладина Баната шаље кога дана све више к вшп-е омладине у војску маршала Тита. Само v току прошлога месеца послато је 7 хиљада омладииаца v Народноослободилачку војску.

Хрватска омладина нас зове да заједнички ослободимо Загреб

Капетан Народно-ослободилачке војске, дру/ Славко Комар, члан Централног одбора Уједињеног савеза антифашистичке омладине Југославије рекао је: Друже маршале, другови и другврице, велика ми је част и сретан сам што могу да поздравим најбоље србијанске омладинце у име млздих Хрвата и Срба из Хрватске. Другови и другарице, нас Хрвате и вас Србе 23 године су делили и хтели су нас међусобно истребити. Ми Хрвати много смо захвални за вечита времена српском народу у Хрватсшј, српском народу у Босни, српском народу у Србији, што се први дигао на устанак. Али ја у исто време могу с поносом да кажем да хрватски народ никада није био уз такве подле и злочиначке планове. Срца нас свију Хрвата су се цепала када су изроди хрватског народа, усташе, клали српски народ. Усташи и кољачи падали су од омладинских руку. Хрватска је родила Тита, и та Хрватска не може бити него Т.итова. Кад кажем Титова ја ту мислим југословенска. Ми Хрвати не можемо себи замислити слободну и велику Хрвагску без слободне и велике феде'ративне Југославије. У име хрватске омладине, ја позивам вас младе Србе да дођете у Загреб, у Карловац, у Вараждин, Сушак, у нашу Истру, па да онда пођемо у Словенију и са нашом браћом Словенцима да кренемо докле стигнемо.

2

МЛАДИ БОРАЦ

BpOj 13