Mladi borac

Поздравни говори

Депегати омладнне Србнје на конгресу

Најмилији поздрав поздрав Совјетске омладине

У име омладине .Совјетског Савера мајор Воропајев поздоавио је омладину Србије и између осталог рекао; Од првог дана злочиначког напада хитлеровских банди иа вашу земљу, ми смо свом душо.м, свима мислима били с вама, драги другови, мн смо са осећајем дубоког усхићења пратили втшу мушку борбу под руководством воће наоода Југославије маошала Тига. (Бурно одобравање и поклици: Жизео Тито!) Својим беспримерним отпором, ви сте показали свету, да нема те силе Kioj® би могла да баци на колена слободољубиви и горди словенски народ. (Бурно и дуготрајно одобравање). „Радије смрт,. непо ропство” написали сте ви на својој застави и пронели сте је честито кроз године тешких искушења и жестоких бојева. Име младог српског хероја Иве Рибара, славни подвизи омлг.дине Шумадије и многиХ; многих других ућиће у историју као симбол љуба-ви према отаџбини.

Наши задаци

Др. Синиша Станковић, претседник Антифа[цнстичке скупштине наро-дног ослобођења Србије, поздргвљајући Конгрес, између осталог рекао је; Ви, чији су старији другови не само иод окупацијом, непо и раније морали да ћуте н да само на састандима сасвим интимно могу да говоре и да кажу своје жеље и своје тежње, Ви сте дочекали тај велики дан и отуда је наша радост необично великат Први је јзадатак, да ви вашим еланом; вашом борбеном снагом помогнете дело, које ;ош није довршено, дело ослобођења земље. Јер, joln делови Југославије, а делом чак и Србија, нису ослобођени. Делови и крајеви Југославије, где кепријатељ ]ош хапси и убија, где још притискује наше становништво, он ie јрш ту и спреман је да у псследњем тренутку почиии иста зда ко i а је и раније чинио. Потребно је изнад света* да помогнете да непријатељ буде потпуно уништен, да буде дефинитивно избачен из наше земље. Тога радн и-воши напори треба да буду упућени томе циљу и победоносном завршетку рата. Не треба мислити да ђе се тај победоносни завршетак рата допринети само пушком v РУ' ци, вас очекују и други задаци у позадини. Р 2it се може добити не са-мо са пушком, него и са добро организованом позадином. Зато ви са вашом енергијом н вашом истрајношћу можете да помогнете н да доведете рат до краја. (Сложии узвици: Хоћемо!) Други је задатак, иоји је исто тако велики, који је исто тако в-елики, који је исто тако урвишен, јесте задатак,, који пре свега има да падне на ваша рамена; задатак обнове и изградње земље, али не обнављати да би се обновило и поправило и да би се вратили на оно што је раније било. Историја «е зна за повраћај и обнову оног што је било већ треба ' припремагги услове за нове велике узвишене задатке који треба да гтадну на вас омладину. Јер, тековине, које смо нашом ослободилачком борбрм поссигли, велике тековине д€макрг|Ције и ошовна начела федеративног урећења земље, тековине братства међу народима у Југославији вн морате чувати и те тековине су суштина и дају услове, ic-сновне услове за изгог.дњу једног новог бољег и рцећнијег живота Србије и читаве наше шире до мовине Југославије

Наша Савезница Енглеска поздравља вас

У име енглевке војне мисије при Врховном штабу НОВ и ПОЈ потпуковник Максвел псздрсвља.јући Нонгрес каже: Ви сте изабрани да присуствујете овом Конгресу не као безбрижн.и омладинци и омладинке, него као стубови мудрости, одважности и храбрости Нове Србије. Ваши очеви и браћа пали су у борби за слободну и де.мократску државу, ко.ју ћете ви наследити. Рекао бих да у овом уморном свету ви имате виталесст и енергију да усавршите нове вредности, не материјалне већ духовне.

Завршимо дело ослобођења

Др. {Злаго.је Нешковић нлан Предизиума АВНОЈ-а поздрављајући Конгрес у име ПК за Србију Компартнје Југославије: Историске одлуке које cv донете на Великој народно - ослободилачкој скупнгтини Србије, овде, резултат је тих напора,, које је полагао српски народ у току овога рата уз помоћ свих осталих народа Јупославије. Сви ови успеси, другови, чије плодове данас користи наш народ за докончање светог ослободнлачког и ваше је дело. Прве пушке осветнице и у Србији и у Бек>граду и у свнм- градовима, по пољима и шумама Србије испаљене су из омладииеких руку. (Бурно пљескање.) Данас ти прв!оборци, данас та омладина Срфије мн>ра и даље раме уз раме са осталом омладином Југослазије да иде у борбу до коначног ■ослобођења наше земље. Данас није потребно никога убеђивати да се омладина Србије у народно ослободилгчком покрету збила око нашег војсковође и предвдника друга Тита.

Бугарска омладина хоће братстви

У име бугарске омладинске делегације говизрио је Данчо Димнтров Кнев: Данас кад заседава Ваш конгрес позади Вас се нг-лази поштеии и херојски бугарски тгарод са -својом снмљадином на фронту и у позадини, зг Вама стоји но®а дем-бкоатска и антифашистичка Бугарска. Туђински режими код нас као .и код Вас, потпуно страни омладини и народу, бацили су наше на-'-- , е у тои братоубилачка рата. Проливена братска крв и брда братских .костију цементирали су наше братство, јединство и савее. Бугарска наоодна антифашистичка смладина никада. није била за национално угњетавање. Она је желела и жели да живи у братству, јединству и савезу са демократском —чом оМ Л ГIДИНIОМ. Наша омладина жели да. жггви и да ради у јединству и савезу са демскратском хрватском, словеначк-ом, босанском херцеговачком, црногорском и македонском омладином.

Признање

Мома Марковић, потпукошик, шеф персоналног оделења Главног штаба НОВ и ПОЈ поздравља омладиву Србијег Драги маршале, другови и домгарице, омладино наше Србије, за велика дела, која граде наши народи, ви сте омладино наша највиЉе дали. Ако меримо по проливеној крви, ви сте највише и ту дали, ако меримо по истрајносги и ту сте прзи били у р'едовима нашим. И на бојном пољу као и свуда ви дајете дрказе љубави према своме народу. Ви највише схватате да рат још није готов, ви највише схватате да паролу: „Све за рат” треба до кра.ја спрозести, да цео напод има, да оади само за рат, за победу. Ваш данашњи Конгрес иије само велики празник 'Олавне победе. ваш данашњи Конгрес није само- манифестацнја нашег народа, си Конгрес младог поколења Србије које спрема да оствари оне задатке које је овде. баш на овом месту шжгавила прва Антифашистичка скупштина народног ослго-боћења Србије.

4

МЛАДИ БОРАЦ

Број 13