Narodna milicija

»Докавали смо шта може учинити радни народ у борби за социјализам под вођетвом такве Партије као што је Комунистичка партија Југославије.«

Истога дана, када је пуштен у погон први агрегат на Мариборском Отоку пуштена је у саобраћај пруга у Панчевачком Риту, дуга 30 километара, коју су изградиле 24 омладинске и 4 синдикалне бригаде за свега 47 дана. Ова пруга претставља, јоти један доказ огромног радног полета наше омладине, која је њеном изградњом омогућила брзи транспорт животних намирница и пољопривредних производа са имања У Панчевачком Риту за радне људе нашег главног града — Београда. Већ врпим возом који је прошао новосаграђеном пругом OTHDOMJPOHH су знатни контигенти разних пољопривредних производа на београдске пијаце.

НАША ЗЕМЉА ИЗГРАДИЋЕ СОЦИЈАЛИЗАМ УПРКОС КЛЕВЕТАМА И НАПАДИМА

У демократским земљама наставља се клеветничка кампања против наших народа и наше Партије. Осим лажи које се шире преко штампе и радија и клеветничких говора, пуних неистина о новој Југославији, које држе одговорни. партиски и државни руководиоци тих земаља, примењују се тамо разне присилне мере над нашим држављанима, » националним мањинама и установама као што је случај са малтретирањем налих ученика у привреди у Чехословачкој, растурањем Народног фронта, Југословена у Бугарској и провалом у Југословенски клуб у Будимпешти.

Ангажујући неколико дезертера, пздајника и малодушника одговорни кругови у тим демократским земљама покушавају да делатност ових бедника, којима дају званичну подршку и инспирације, прикажу као некакав покрет против »садашњег руководетва КИЈ«. Идући по линији резолуције Информбироа, партиска и државна руководства демократских земаља, која на сав глас оптужују пашу земљу за многобројне измишљене ствари и »грехове« у суштини се сама срозавају на позиције национализма и шовипизма, у чудовишну ситуацију да воде кампању најодвратнијих лажи. позајмљених, из империјалистичких извора, против једне земље, која чврсто стоји у антиимперијалистичком фронту и са успехом изграђује сопијализам.

И поред загушне вике и обиља клевета које треба да створе завесу око истине о новој Југославији, руководиоци демократских земаља не могу да убеде тнироке масе, а у првом реду напредне спаге, у оправданост свога става из простог разлога што су сви њихови поступци лишени чињеница и пуни измишљених клевета.

Чланови Централпог иницијативног комитета македонских културно-просветних друштава у Бугарској упутили су Централном комитету Бугарске радничке партије (комуниста) исцрпну и документовану изјаву у којој на конкретним поступцима, бугарског партиског и државног руководства доказују да се оно упутило пационалистичком линијом свејим ставом према, Македонцима и Џиринској Македонији и шовинистичком теоријом о Бугарима у НР Македонији.

Првог септембра друг Милан Ђилас, секретар ИК КОЈ и члан Политбироа ДК КПЈ поднео је извештај о раду Петог конгреса на састанку партиског актива Друге пролетерске дивизије, који га је изабрао као делегата за, Пети конгрес КИЈ. Пошто је истакао да је Конгрес јасно оцртао којим путем и којим темпом треба да се развија наша земља, друг Ђилас је говорио о карактеристикама тога развитка објашњавајући политику наше Партије на свим пољима друштвеног и привредног живота. Он је, поред осталог, подвукао да социјалистички преображај наше земље наилази поред материјалних тешкоћа и на тешкоће морално-политичке природе, које су изражене клеветничком кампањом и организованим бојкотом нове Југославије од стране демократских земаља.

Он је даље рекао да су досадашњи догађаји доказали да никаква кампања не може разорити јединство наше Партије и чврсту вољу наших народа да изграде социјализам сопственим снагама. )

У вези с клеветама против наше земље друг Ђилас је поставио питање морала у радничком покрету и истакао да се ова нечасна кампања објективно своди на ометање изградње социјализма у Југославији и то преко лажи, подвала и провокација што је недопустиво и неспојиво са циљевима радничког покрета. | · |

· Bopda aa warpanmy социјализма, рекао је на крају друг Ђилас, истовремено је борба за стварање новог човека и тај нови човек биће несебичан, искрен, храбар и скроман, човек који се неће бојати ничега у борби за социјализам, за добро народа, и своје земље.

20

Наши људи савладаће све препреке и изграђујући земљу изградиће себе. »Проћи ће године и ми ћемо ипак изградити социјализам. А како ће онда морати да се стиде пред својим народима они, који се данас бацају блатом на нас,«

ИЗМЕНЕ У САВЕЗНОЈ ВЛАДИ

На почетку месеца. септембра, извршене су значајне измене у Савезној влади. После ових измена Влада ФНРЈ има три потпретседника, који у исто време држе важне ресоре, затим новог министра за питање науке и културе и нови Комитет за водопривреду.

За првог потпретседника Савезне владе постављен је друг Едвард Кардељ, који је у исто време наименован за, министра, иностраних послова. За потпретседнике Владе постављени су такође и другови Александар Ранковић, који је задржао свој ранији ресор Министарства унутрашњих послова и Благоје Нешковић, који је у исто време постављен за, претседника, Савезне контролне, комисије.

За министра Владе ФНРЈ наименован је Станоје Симић, за министра рударства Светозар Вукмановић, за министра за питања науке и културе Родољуб Чолаковић, за министра, пољопривреде инж. Мијалко Тодоровић, за министра претседника, Комитета за водопривреду Бане Андрејев и за министра претседника. Комитета, за народно здравље др. Павле Грегорић.

Пошто су досадашњи претседник владе НР Србије др. Благоје Нешковић и владе НР Босне и Херцеговине Родољуб Чолаковић ушли у Савезну владу, извршене су и реконструкције Влада ових република. За претседника владе НР Србије наименован је Петар Стамболић, а за претседника владе НР Босне и Херцеговине Ђуро Пупар-Отари, досадашњи претседник Президијума Народне скупштине Босне и Херцеговине. За, новог претседника Президијума, изабран је Владо Шегрт.

У ИНОСТРАНСТВУ

АНГЛО-АМЕРИКНАНЦИ ПОКУШАВАЈУ ДА ПРЕТВОРЕ ОРГАНИЗАЦИЈУ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА У СВОЈЕ ОРУЂЕ

Двадесет првог септембра почело је у Паризу Треће редовно заседање Генералне скупштине Уједињених нација, Првог дана заседања ступила је у дејство англо-америчка гласачка, малина. изабравши за претседнике свих комисија волетритске лакеје. САД ће се служити, како изгледа, са својом гласачком машином за време целог заседања како би наметнули Генералној скупштини своје предлоге, односно настојаће да, претворе Организацију уједињених нација у своје оруђе.

На заседању Генералне скупштине прошле године у Лејк Саксеву амерички преставници покушавали су да разбију Организацију уједињених нација или да је претворе у свој орган. Делегати САД су устали против права вета, које је установљено у Сан Франциску између четири велике силе приликом доношења, Повеље ОУН. Осим тога, на прошлогодишњем заседању САД, са својом гласачком машином, створиле су Балканску комисвију, Комисију ва Кореју, и комисију »добрих услуга« за Индонезију. Ове комисије су биле инструменти америчког империјализма. Под заштитом такозване Балканске комисије грчки монархофашисти вршили су непрестано провокације против Југославије, Бугарске и Албаније, вршили су грозне злочине над херојским грчким народом. Извештаји и »сведочанства« чланова Балканске комисије наводно требало би да послуже америчким империјалистима на овогодишњем заседању Генералне скупштине у Паризу као доказ да се северни суседи Грчке мешају у унутрашње послове Грчке. Такође, под окриљем Комисије за, Кореју проведени су у Јужној Кореји антидемократски избори. Заправо та комисија је омогућила спровођење терора над народом, плашећи га да се изјасни против реакционарних управљача. И даље, »комисија добрих услуга« легализовала је холандску агресију на Индонежанску Републику и довела на власт Хатину реакционарну владу. То су све били локушаји крљења ауторитета, Организације уједињених нација, то јест претварања ове међународне организације у орган америчког империјализма.

Амерички империјалисти настојали су да претворе све комисије и органе Уједињених нација у своје оруђе. Такав је случај и са Саветом безбедности. Осим тога, оне су једнострано приступиле формирању такозваног бриселског војног пакта,

· који је у оштрој супротности са словом и духом Повеље Ује-

дињених нација, јер је уперен против демократских земаља у источној Европи. Ове разне комбинације са сличним пактовима, као што су атлански, средоземни или нордиски, такође немају