Narodna milicija

п друге установе старе власти и стварајући народне одборе као нове облике власти она је од првог дана устанка делом показивала радним људима на перспективе развитка ове борбе. Наша народна револуција, имала је задатке: борбу за национално ослобођење наше домовине и борбу за свргавање старог друштвеног уређења чији се носилац, издајничка буржоазија, у ниљу спасавања својих класних позиција, листом ставила У службу окупатора било отворено било прикривено.

Hama Армија створена, је и развила се у партизанском рату који се неодољиво разбуктао у свим крајевима наше земље и прерастао у свенародну револуцију.

Организујући оружане јединице наших народа КИЈ није још била на власти нити је било слободних територија са, чврстом позадином као базом за материјално и техничко снабдевање војске. Наше јединице биле су принуђене да се без ичије помоћи у то време, удаљене хиљадама километара од савезничких фронтова, скоро голоруке, боре ва оружје, муницију и минимална, техничка средства против до зуба наоружаног окупатора. По цену тешких губитака отиман је сваки метак, свака пушка. Само неограничено поверење наших радних људи у Централни комитет и друга Тита и несаломљива вера да ће се борба, против фашизма победоносно завршити благодарећи учешћу СССР као руководеће снаге у рату, допринели су да наше партизанске јединице издрже у тим тешкоћама и да се, под херојским и мудрим руководством друга Тита развију, омасове и прерасту током устанка у праву револуционарну армију.

Кроз тешку борбу против окупатора и против издајничке буржоазије израсла је наша Армија и развила се у праву револуционарну војску. Из борачког састава ницали су нови војнополитички кадрови из редова радника и сељака и радне интелигенције. Битке и окршаји са непријатељем избацивали су на површину најсмелије и највештије борце који су постајали командири и комесари. Налпе бригаде и дивизије постале су школа, за командни кадар. Огроман проценат данашњег команднополитичког кадра наше Армије уздигао се кроз рат из редова радника и сељака. Овај командни и руководећи кадар нераздвојно и неодољиво је повезан са својим народом. Безгранична оданост наше Армије своме народу и народној револуцији и велико поверење и љубав коју гаје народне масе према нашој Армији су резултат крвне повезаности која се сковала кроз заједничке патње и страдања, кроз безброј битака и победа.

Борба наших народа била је уједно и део заједничког фронта борбе демократских снага на челу са СССР-ом против фашизма. У срцу Хитлеровеске тврђаве у Европи јединице наше Армије водиле су непрекидну и непоштедну борбу и током читавог рата задржавале многе Хитлерове и друге квислиншке дивизије на свом фронту, наносећи им тешке губитке и недозвољавајући да се ове дивизије употребљавају на било којем другом савезничком фронту. Борци наше Армије били су дубоко свесни чињенице да је сваки па и најмањи пораз окупатора на нашем фронту једновремено заједничка победа демократеких снага у свету. Они су неустрашиво пролевали крв по разним бојиштима наше домовине и несебично дали свој удео у заједничку победу савезника над хитлеровеким мрачњаштвом. Друг Тито и наш Централни комитет су неуморно васпитавали на“ шу Армију да је уништење хитлеровске Немачке и одбрана људске

цивилизације од средњевековног мрачњаштва дуг читавог напредног човечанства па и нашег народа. Они су је васпитали у духу непомирљиве мржње према, империјалистима, у духу братске сарадње и пријатељства са свим демократским и напредним снагама у свету. Хиљаде и десетине хиљада најбољих синова, наше Партије и стотине хиљада најбољих синова, наших народе, дало је своје животе делом доказујући како се треба, борити и гинути за заједничке интересе напредног човечанства. Благодарећи таквом одгоју наша Армија задојена је духом непоколебљивог интернационализма. Она је своју приврженост интернационализму доказала, на делу, тај дух њу прожима и данас, она ће таквом, под руководством друга Тита, непоколебљиво остати и убудуће.

Своју седму годишњицу наша Армија слави у знаку великих напора које чине наши народи на извршавању задатака друге године нашег Петогодишњег плана. Ми ову годишњицу славимо у знаку великих победа, које наше радне масе, обухваћене радним херојизмом и невиђеним еланом постижу у борби за испуњење и прекорачење плана, у борби за потпуни преображај наше земље са заостале аграрне у социјалистичку земљу. = :

Наша Армија, нераскидиво повезана са својим народом, придружује се тим свенародним прегнућима са појачаном активношћу на усавршавању своје организације, на, савлађивању војне вештине до те мере да сваки војник буде мајстор свог оружја, негујући и развијајући свесну и гвоздену дисциплину у својим редовима. Она се спрема и изграђује и војнички и политички да буде увек у могућности да заштити нашу земљу од сваког наџада на њену слободу и независност. Она је била, и остала ковачница кадрова. Хиљаде H десетине хиљада омладинаца са радилишта, фабрика и села пристижу сваке године на отелужење кадровеког рока. Ти млади људи неуморно се васпитају у духу марксизма-лењинизма и стварају им се могућности да се из Армије врате на фронт социјалистичке изградње као прекаљени и политички зрели људи. Она то чини развијајући сталну агитацију и пропаганду међу ванпартиске борачке масе упознавајући их са евима политичким, економским и другим проблемима из свакодневног збивања.

Нана, народна, револуција, обилује богатством херојских подвига и појединаца, и читавих јединица, обилује огромним ратним искуствима. Наша Армија гаји те славне традиције наттих народа, она њих брижљиво преноси на нова поколења, која. пристижу уливајући им веру и самопоуздање у снагу, отпорност и стваралачке могућности наше Армије и наших народа.

Наша Армија је рођена у револуцији у којој су наши народи дали огромне жртве и претрпели невероватне патње. Њу је створио наш народ шаљући у њене борбене редове своје најбоље и најмилије синове и кћери. Ми ове везе чувамо и негујемо јер су оне засноване на заједничким искушењима, страдањима и победама. Ми ћемо их убудуће још више продубља-«в вати и проширивати.

Извршавајући ове задатке наша Армија се спрема за сигурног и непоколебљивог чувара мира и безбедности на нашим границама, да би наши радни људи спокојно могли наставити своје дело изградње социјализма. Она се изграђује и спрема да оправда и поверење које гаје наши народи према њој.

Наше тенковске јединице

Пешадија на паради