Narodna milicija

GOVOR MARŠALA TITA NA TREĆEM KONGRESU ·

AFŽ JUGOSLAVIJE

Treći kongres AFŽ Jugoslavije, koji je održan u Zagrebu 28 i 29. X, 1950, god. posjetio je i maršal Jugoslavije Josip Broz Tito, Burno pozdravljen od prisutnih delegata na Kongresu drug Tito je održao sledeći govor:

Drugarice delegati!

Dozvolite da vas prije svega najtoplije pozdravim i da zaželim da rad vašeg kongresa bude što uspješniji, na dobro naše socijalističke domovine.

Vi danas imate čime da izađete ovdje na ovaj vaš treći kongres, Period od prošloš, drugog kongresa do današnjeg bio je dug i plodonosan u pogledu rada vaše ženske organizacije u Jugoslaviji, Moram ovdje da kažem | u ime Vlade da ste se vi i u poslijeratnim najtežim časovima koji su pred nama iskrsli i protiv naše volje pokazale na punoj visini, Vi ste pokazale da ste ostale požrtvovane i isto onako svijesne uloge žena u mirnodopskoj izgradnji — iako se ona ne bi mogla nazvati mirnodopskom — kao što ste bile svijesne vaše uloge i u velikoj oslobodilačkoj borbi. Ja ne bih htio da govorim o pojedinostima vašeg rada, jer ćete о tome vi ovdje đovoriti ili ste već govorile, a ja nisam još upoznat sa svim detaljima vašeg izvještaja i vaših izlaganja ovdje, pa ću to moći da učinim tek kasnije. Ali, ja sam vidio i znam iz onoga što sam mogao pročitati iz izvještaja drugarice Vide Tomšič, da ste vi zbilja izvršile svoju ulogu, ulogu Antijašističkog ironta žena Jugoslavije, Osim toga moram da izrazim ovdje u ime Vlade i zahvalnost koja se tiče držanja žena Jugoslavije u ono vrijeme kad nam je došao jedan novi udar sa strane onih od kojih smo to najmanje mogli očekivati, sa strane Sovjetskog Saveza i Iniormbiroa. Zahvaljujem vam u ime Centralnog komiteta i u ime Vlade, što ste zaista bile jedan od najsnažnijih stubova za očuvanje jedinstva naših naroda prilikom tog novog ataka na našu socijalističku zemlju, na naše jedinstvo, Moram da podvučem i kasnije dostojno držanje naših žena na međunarodnim iorumima, pred međunarodnim orđanizacijama žena, jer ste vi dostojno branile čast naše socijalističke domovine i čvrsto istrajale na pozicijama na kojima se nalazi naša Partija, na kojima se nalazi ogromna većina naroda naše zemlje, To su stvari koje sam dužan da podvučem, a uvjeren sam da ćete vi i ubuduće, ma kako bila teška situacija — jer mi ne znamo šta može doći — znati dostojno da zastupate čast ne samo vaše ženske organizacije, nego i čast naše socijalističke domovine, a isto tako i braniti naše jedinstvo i biti jedno od najsnažnijih uporišta našeg vrhovnog rukovodstva, {Klicanje »Hoćemo, hoćemol« i aplauz).

O DOSADAŠNJEM I BUDUĆEM RADU I ULOZI ŽENA

Vaš rad kao članica našeg Narodnog ironta Jugoslavije bio je u izvjesnom smislu dvostruk i baš o toj dvostrukosti i o izvjesnom elementu nejasnoće u vašem radu ja bih htio da kažem nekoliko riječi. Naime, vi ste kao sekcija opće političke organizacije Narodnog Fronta Jugoslavije, kao ženska sekcija, to jest, kao organizacija žena Jugoslavije, bile apsorbirane češće na liniji općeg zadatka Narodnog ironta, zbog čega niste imale mogućnosti da se dovoljno posvetite speciličnim obavezama koje imate kao ženska organizacija. To je često unosilo, da tako kažem, izvjestan elemenat nejasnoće u vaš rad. Ja mislim, dru-

garice, da vi u prvom redu svom svojom snagom i elanom treba da vršite dužnosti koje proističu iz tih vaših specilHičnih obaveza, kao što je, na primjer, briča o ženama-majkama, briša o higijeni djece i briga o djeci uopće, briga o zdravlju, o vaspitavanju žena u Jugoslaviji, o tome da u svoju žensku organizaciju i Narodni iront okupite što veći broj još neokupljenih žena, to jest da svim snagama radite na tome da naše žene koje danas još nisu obuhvaćene vašom organizacijom budu u njoj i da ona u punom smislu bude organizacija svih žena Jugoslavije, Vi treba da se trudite da u prvom redu prevaspitavatć one naše žene koje još žive u duhu starih pojmova, sa starim nazorima o društvu i društvenom sistemu, koje još podležu uticaju raznih negativnih faktora koji još postoje u našoj zemlji, Vi se morate boriti za svaku ženu, za svaku djevojku, da je otrgnete ispod фор пебаНупоб иНсаја i privedete je u iront graditelja naše socijalističke zemlje, To je vaš prvi zadatak. Drugi vaš zadatak, kao članica Narodnog ironta, u tome je, da isto tako kao i ostali članovi Fronta, u koliko vam to vaši specilični zadaci dozvoljavaju pomažete svugdje gdje je to potrebno na dobrovoljnom radu, razumije se u koliko to dozvoljavaju fizičke i druge sposobnosti žena.