Narodna milicija

· Нешто 0 једној Јединици НИМ београдсне саобраћајне милиције

У: Београду — најживљем граду | где је саобраћај прилично сређен није реткост да се деси саобраћајна несрећа, Овај број би био свакако већи "да нијесу предузете свеетране мјере од стране Саобраћајне милиције у Београду.

Послије _ формирања _ Саобраћајне чете од старих саобраћајаца, руководство – Саобраћајне милиције за град Београд предузело је пове форме рада у циљу оспособљавања нових милиционара-саобраћајаца како би HM се омогућило правилније и лакше обављање дужности. Основани су курсеви информативног карактера кроз које ву прошли сви припадници ИМ саобраћајне чете, Саобраћајна, чета се употпуњавала са милиционарима из других јединица који су у почетку и распоређивани на лакше задатке, а старији саобраћајци су решавали сложеније Задатке где треба више искуства. Неки од њих кориштени су као предавачи на саобраћајним курсевима тако, да ће до ма„кеимума њихово стручно знање и некуство кроз дугогодишњу службу бити пренесено на млађе милиционаре-саобраћајце. Изградњи кадрова у београдској Саобраћајној милицији допринели су нарочито ови курсеви којих је било више врста а предаваче је давала саобраћајна чета. Досада је радом завршило пет курсева кроз које је прошло 150 припадника Саобраћајне Народне милиције. Поред ових курсева, радио је мотоциклистички куре. На мотоциклистичком курсу било је 12 слушалаца из саобраћајне чете који је трајао три мјесеца а слушаоци су оспособљени за вожњу моторних возила, Њихов задатак је да регулишу саобраћај у граду и на обли-

MHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHI

ventivnoj službi a moglo bi se navesti i nig drugih njihovih uspeha.

'Grafikom pojava kriminala i bande pokazuje njihovo stalno opadanje a stalno povećamje broja isleđenih dela, odnosno pojava.

Vrlo ukusno su prikazani i moglo”

bi se više pisati o uspesima Narodne tehnike, o šah sekciji, o pomoći seljačkim radmim zadrugama, o dobrovoljnim radnim časovima datim ва izgradmji planinskog doma na Zelenici, o dresiranim psima Narodne milicije i priznanjima koje su dobili na međunarodnim izložbama. pasa, o konjici, o IZNM, ŠNM i njihovom radu i uspesima, itd. Ali naročito treba istaći slikarske radove pripadnika NM. Ovde su naime izloženi usbeli pejsaži i slike pokrajina, alkva-– reli i razna tihožitija koja pretstavljaju pravu umetničku vrednost.

U celini uzeto izložba. je postigla svoj cilj i ona pretstavlja odraz Života i rada i postignutih uspeha Narodne milicije Slovenije.

Rado Brezovar

„има 50

одржавају предавања из

_Рад је

жњим друмовима. То је специјална служба за саобраћајне мотоциклистичке патроле, Одржан је и курс аутоинспекције 1948 године на којем је било 88 слушаоца из других јединица Народне милиције, Предавања су трајала 6 мјесеци. На одржаним испитима показали су задовољавају“ ћи успјех. То су били , тада нови стручњаци, а сада су већ стари, искусни те раде на дужностима при саобраћајној чети НМ у Београду. И ове године ради један информативни саобраћајни куре који ће се завршити крајем децембра ове године. На њему слушалаца сакупљених из других јединица НМ, Курсеви су се показали као врло корисне форме. оспособљавања кадрова. Ово се одразило и у пракси на терену код свих милиционара-саобраћајаца а нарочито код оних који до завршетка саобраћајног курса нису довољно познавали · саобраћајну службу. За опште војно уздизање стара се актив предавача који је формиран у јединици, састављен је од 5 чланова припадника Оаобраћајне Народне милиције. Одбор се стара да се редовно војне · наставе и да предавања буду по плану рада којег доносе на почетку сваког месеца. i Политички и културно-просветни прилично активан. Редовно одржавање _ политичких – предавања као и политичких информација које подносе и спремају унапред припремљени другови стварају веће интересовање за дискусију међу друговима ове чете. Чланке и говоре наших руководилаца прорађују на заједничким кружоцима које одржавају по групама. Ha идеолошко-политичке

курсеве сви су укључени и изучавају историју КИЈ. Културно-просветни одбор састављен је од 5 другова ове јединице. Он се брине да побољша рад у јединици на културно просветном пољу, Сваки члан одбора има, задужење и сектор рада по коме одговара у јединици. Претплата на штампу и часописе је задовољавајућа. »Борбу« купује 80% припадника Caобраћајне. милиције, а часопис »Нанародна. милиција« скоро сви, У библиотеци има, 211 књига које су купљене од сакупљеног новца из до-, бровољног прилога. У црвеном кутићу у којем се налази радноапарат и неколико шах гарнитура милиционари ове чете највише проводе слободног времена. Активност на културном пољу потврђује учешће у културно-уметничком друштву »Милиционар« где имају 7 сталних чланова и 71 помажућих, Посете“ научним, културним и другим предавањима у граду као и посете биоскопима и разним изложбама су масовне. Кроз гимназију је прошло 20 припадника ове чете од којих је 9 другова положило малу матуру. Поред ових успеха који су постигнути међу припадницима ове чете одвијао се рад и по другим гранама као например: у општој -наобразби путем вечерњих гимназиских течајева, у остварењу наставног плана и програма, у развијању идеолошко-васпитног, агитационо-политичког и културно-уметничког рада.

Највиша разонода у јединици је игра шаха. шаху су прваци међу припадницима НМ Београда. Имали су више сусрета, тако да су септембра ове године освојили прво место.

у Ђорђе Шофранац

HHHHHHHHHHHHHHHHHHIHHHHHHHHHHHHIHHHHIHHHHHHHHHHHHHIIHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHIHHHIHHHH IHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHI

Deo izložbe umetničkog stvaranja pripadnika NM