Narodna skupština

СТРАНА 599

исте не изјасни. Онога часа, кад се народ нротив исте изјасни. уступићу место оном пранцу за који се народ, као надлежан изјаени и ни једног часа нећу седети овде ни по количнику од осгатка, као што можда овде по некн и седе, јер то је сум н,иво поверење. Оволико сам сматрао за дужпост да кажем, те да се расветле прави узроци овоме оваком Финанснјском стању и да би имали што чистију историју узрока његових, а гласаћу за буџет у начелу. Потпредседник — Сматрам за дужност да известим Скупштину да има још 1 5 прпјављених говорника. Пошто је већ један сат по подне, је ли пољна Скупштнна да данашњу седницу закључимо ? (Јесте.) Добро, онда ову седницу закључујем, а другу заказујем у 4 сата по подне. (Чује се са много страпа : да продужимо сутра седницу). Пошто има много господе посланнка, који жело да се седница сутра продужи, а не после подне, хоћу да Скупштина реши. Ко је за то да се седница држи после подне, нека седи, ко је противан нек устане? (Једни; већина седи, други: већина устала). Стојан Рибарац — Господо, ми смо свп дошли овде да радимо, и ако је стало до рада, ја би предложио да и не идемо на ручак, него да продужимо сад седницу. Потпредседник — Модим вас да поиовим гласање, ко је за то, да се седница држи после подне у 4 часа нека изволи седети, а ко је противан нек устане? (Опет се чује: већина усгала; већина седи). Пошто је тешко одредити да ли је већина устала или седн у таквом случају председнишгво налази за потребно, да се седница не продужи после подпе, него сугра у 9 часова пре подне. Седница је трајала до једаи сат после нодне.

54 САСТАНА^ 3 фебруара 1891 год. у Веограду

ЦРЕДСЕДАВАО 110Т11РЕДСЕДН11К Димитрије Кати!. СЕКРЕТАР Љуб. П. Иири^. Иочетак у 9 1 / 4 час. пре нодне. Потпредседник — Огнарам 5 4 сасганак. Изволге чути протокол 53 састанка. Сакретар Љуб. Јоксимовић прочига протокол тога састанка. Потпредседник — Прима ли Скупштина прочигани протокол ? (Прима). Пзволте чути молбе и жалбе које су Скупштини унућене. Секретар чита: 11анга Тодоровић из Чајира у ср трстеничком, окр. крушевачком, жали се што су га покрали ; Милоје Лазаревић из Ердеча у ср. гружанском, окр. крагујевачком, жали се што му опшгина грошничка не исплаћује за направљену судницу ; Венијамин Јазаревић стаклар из Смедерева, моли да за 10 година буде ослобођен царинских дажбина на предмете, којс ради унапређења ноћарства уноси са стране ; Стзноје Милић нз Дебелице у ср. загланском окр. тимочком, моли да сељани, који дугују држави за храну, буду ослобођени истог дуга; Милован Ћирјак и још двојица из Пожеге, жале се против пачелника среза пожешког; Еснаф механски нз Д. Милановца моли, да се укине акцис на ниће и друге реФорме да се изнеду; Бојаџије из Смедерева моле, да буду заштићени од увоза страних боја ;

Абаџије и терзије из Обреновца, моле да се не смета подизању још једне гајтанске Фабрике; Школски одбор нз Мерћеза у ср. косаничком, окр. топличком моли, да се учитељу њихоае школе одреди први додатак. Сељани из Гера у ср. власотиначком окр. пиротском моле, да утрина и шума сеоска буду ослобођене плаћања порезе; Сељани из Чагровца и Ћенија у ср. заплањском округу топличком моле, да буду прнсаједињени ошпгини јаг.шчкој. Потпредседник — Све ове молбе и жалбе уиућују се одбору за молбе и жалбе. Изволте чути 2 захтева г. министра унутрашњих дела да се могу два посланика узети на одговор за извесна дела. Секретар чита: Министарство унутр. дела ПВр. 1620 1 Фебруара 1891 год. У Београду. Народној Скупштини, Начелник среза јадрапског овим актом •/. од 14 иовембра 1890 год. Бр. 10.907, комо је додано и одиосно ислеђење, тражи, да Нар. Скупшгина дозво.ш, да се народни посланик г. Велизар Кундовић, из Лозпице, може узеги на одговор за противстајање власги у вршењу дужносги. На основу члана 125 Устава, част мн је ноднети овај захтев Пародној Скупшгини на одлуку. Мпнистар упутрашњих двла Св. Милосављевић. Министарство унутр. дела ПБр. 20.429/90 1 Фебруара 1891 год. у Београду. Председнику Народнз Окупшгине Приложени под •/. акт начелства округа пожаревачког од 30 новембра озе године Бр. 13.820 који је упућеп Народној Скупштипи а по предмету кривице о несталим акгима ислеђеља убијства Миленка Гвоздеповића из Иовдина, част ми је иослаги Народној Скупштини као надлежној на решегве. По члану 125 Устава испитивањем г. Рибарца, као сведока не доводн се у иигање његов посланички имунитет, па зато, налазећи, да се тражење начелства има зг сага свести само на молбу за овдашћење Народне Скупштине, по коме би се г. Рибарац могао и као кривац саслушати с обзнром на његово прнзнање, да се сам »согриз ДеНсП" крнвице налази у његовим рукама — тач 8 § 128 кривичног поступка. Част ми је умолитп Народну Скупштнну за овлашћење, да се поменути народни посданнк може на одговор узети За доказ израза г. Рибарца, да се ова акта налазе код њега служе овогодишње стенографске скупштинске белешке. Ну, ако би Народна Скупштина иалазила да је њено овлашћење потребно и за иснитивање г. Рибарца као сведока, онда је молим, да своје решење само на ово и ограничи. Министар унутрашњих дела Св. Милосављевић. Потпредседник — Скупштина треба да избере одбор, који ће по овом предлогу поднети извешгај. Пошго је Скупштина подељена у секцнје, го греба секције поиова да изберу тај §дбор, а то ће се извршпти у сутрашњој седпици. Нзволте чути једаи указ. Секретар чита: