Narodna skupština

СТРАНА 1035

С1 раике паредмо, а ја сам казао, да је шеф полицнје то Секретар Вит. Младеновић. чита поново протокол. иаредно. „ ЈН.арко Иетровић — У целом мом гоиору ја нисам нигде Милан "Бурић 1. Авакумовмћ и ио другп нут тврди, позвтмнно тврдио, да је Адам умро неприродном смрћу, но да да сам ја пред Народпом Скупштниом казао, да је опдашња стпцај догађаја који су предходили његовој смрти, дају највлада п опдашљп власницн паредплп , да се Адам отрује. Ја објективнијем посматраону тих догађаја разлога, да сумн.а, да то иш ам казао, да се нз њихове радње може сумњати, зато је могло нечега бити; а чвни ми се да су н свн остали говорипо Је болесгап зшворсн. ници из већине у томе смвслу говорили. Дакле, нико иа већине Риста Поповпћ — Г. инннстар одговЈрајући па пптер- |1Ц Ј е позитпвно тврдио то што је у протоколу наведено, него је нелацнју казао је, како се свака мотивацнја, која сс донесе речено: да све гато је предходило смрти тако важнога и одУ Скупштпни, поводом ове пнтернелацпјс, сматра као знак личнога човека, давало је разлога, да се посумња да је нечсга бнло са тим човеком. Секретар Вит- Младеновић — Па у томе смислу ја мислим да сам и напнсао протокол, а могу додати још п ове речи: „све што је предходило смрти Адамовој« (Чујесе: да се сво исправп . . Жагор). Живан Живановић — Занста, како је протокол начињен нзгледа да је Адам умро неприродно н са свим је умесна примедба поп Марка Петровића и допсга и мени тако изгледа, да по штнлизацији протокола да су господа нз већнне тврднли да је Адам умро неприродном смрћу. Међутим у целој овој дебати, која је како тако свршена, три су главне тачке: последњи завршни говор г. министра, предлог г. В. Кундовића и предлог г. Рнсте Поповића. Као шго сте сви чули г. министар је раз-

псзадовоЛ)Сгва са одговором. То не стојн. У мотивацији коју сам ја иодиео, пема нп речи о незадовољству. Ја сам казао ( да нрпмамо одговор г. министра а изјављујемо жељу, да се овакве појаве ие дешавају више, иначе смо с одговором задовољнп. Потпредседник — Ствар је дошла до решавања, као што је нозиато, о опој ствари нмају трн иредлога за решење, Скупштина треба да донесе својс решење. Ја ћу ставпти на решење иредлог г. Ристе Поповнћ, за тим предлог г. Нов^ка Мнлошсвнћа п за тим предлог г. Велизара Кундовића. Ио чл. 81 пословипка најпрс се ставља на гласање иредлог, којим се предлаже просг ирелаз иа дпевни ред, за тпм, ако овај ирсдлог буде одбачен, долазе осталн ире^лозп за решење. Ја ћу ирема томе ставпти па решење прво ире- говетпо у свом одговору потврдио ово троје: 1) да се у актима длог г. Новака Милошевића, који је г. миписгар усвојио, да по томе Д ел У тачно и разговетно види, да је Адам умро од

сс пређе иа прост диевпи ред. Дакле, ко је за то, да се преко пнтериелације иређе на

запаљења плућа, — дакле од нриродпе смрти; 2) министар је казао да се нигде не видн да је покушано да се Адам отрује,

прост дневнп ред пека с.еди, ко је иротив, пек устапе. (Ве- 3 ) да је 0 «лашњи минвстар унутр. дела оставио првјатељима ћпна устаје). — Већина је устала, нрема томе оглашујем, да је иредлог г. Новака Мнлошсвића одбачен. Сад ћу ставити на решење предлог г. Рпсте Поповпћа.

Адамовим половипу утробе Адамове на расположек.е да их анализврају, а ови сами то нису хтели. Те су три тачке најбитније у овој ствари и тражим да се и оне унесу у протокол, сем тога тражим да се у протокол тоЈак Рибарац Ја бих дао само једну реч: „да унесе и мотпвација Велизара Кундовића, коју је иредложио Скунштинн по овој стварн од либералне стране, и која гласи :

се овакве клеветничке појаве ие дешавају.'

Потпредседник — Стављам на гласање, ко је за то, да сс поаеде кривична истрага и по потреби наредн и анализа да се иредл г г. Рпсте Иоповнћа ирими, нека седи, ко је за дроба. то, да се одбаци, нека устане? (Већнна седи). — Оглашујем. Потнредседник— Протокол сс саставља укратко а опда је већниа седела и да је ирнмљен нредлог г. Рнсте По- ширно сс налази у стенограФским белешкама. новића. Секретар Вит. Младеновић — У протоколу се не уноси Дана.'1'њу седницу закључујем, а другу заказујем сутра ништа више него што је Скупштииа решила и протокол се саУ ® с &х. На дневном је реду: продужење данашњег дневног ставља укратко, а кад би се у протокол уносило све што је реда, 2-го претрес закона о фопду свештепичком; другн ире- у Скупштини предлагано, онда бп протокол био врло велики.

трес закона о пољопривредном савету; другп претрес закона о плаћању царнне у злату н други прегрес измена у закоиу о аграрном зајму. Састанак је овај трајао до 12 1 / 2 часова ио иодне.

88 САСТАНА^ 8 марта 1891 год. у Веограду

IIРЕДСЕДАВАО ПОТИРЕДСЕДННК Паја ВуковиБ СЕКГЕТАР Доброслав РужиЂ. Почетак у 9 часова пре подпе. Прнсутна су г. г. мпппстрп: прнвреде, Финанције н просвете н цркв. послова.

Скупштина је допела одлуку да се протоколи најкраће воде и само одлуке скупштинскс уносе. II прсма томе ја сам само поређао нмена оних говорника, којн су говорили за а који против, питање је бнло двојаке природе двојаког правца и ја сам тако говоре груписао. Живан Живановић — Ја остајем нри томе да се скупштинска решења заиста уносе у протокол, алн кад је Новак Милошевић предложио прост днсвнн ред а тако псто и министар унутр. дела предложио је прост дневнн ред, који Скупштина нвје усвојвла , а међутим опет су ушли у протокол , онда ја мислнм да би у протокол требало стаиити и предлог г. Купдовића и ако није усвојеп. (Чује се : тако је). Секретар Вит. Младеновић — Ја могу у протокол ставити шта је предложно г. Кундовић, али у протокол не могу да унесем његов мотивисан предло!. (Жагор). Потпредседник — Молпм вас господо, ја ћу ставити прочитани протокол на гласање, па ако Скупштина није са љиме задовољне нека га одбаци. (Тако је). Дакле, ко је за то, ла се прочитани протокол са исправком, коју Је г. изпестнлац примио, усвоји, тај нска седн, ко је протпван нека устане? (Ве-

Потпредседник — Отварам 88 састанак. Пзволте чуги ћнна устала). — Већииа је устала н према томе протокол је

протокпл 87 састанка. Секретар Вит. Младеновић прочита поменути прогокол. Марко Петровић — У колико сам ја чуо мени се чини, да је г. секрстар у протоколу побројао нзиесне говорнике па казао. да су једни говорплп да је Адам умро природном смрћу а другн да је он умро неприродном смрћу. Ја бих молио г. секретара да још једном прочита.

одбачен. Изволте чутн молбе и жалбе упућене Скупштини. Секретар чита: Задруга пчеларско-воћарска из Београда, молн за бесплатну пошту ; Пауна, удова пок. Алексе Грујића из Добрињс у ср. по жешком окр. ужнчком, моли за инвалидску иотпору;