Narodna skupština

СТРАНА 1048

Потпредседник — Претрес по овоме може бнти оида, кад Скуиштнна стави то на диевни ред За данас је бпло стављено на дневнн ред н одговор г. мпнистра унутрашњпх дела на пптања н ннтериелацпје г. г. иосланика; но пошто је г. мпннстар јавпо да данас пмају министарсиу седницу н да пе може доћи, то да оставимо за сутра. Пошто је исцрпљен данашњи дневни ред, то иредлажем за сутра овај дневни ред; први претрес нзмене и допуие § 364 кр. закона ; првн иретрес закона о трошаринн ; одговор г. министра унутрашњих дела на питања п иитерпелапнје и ако је вољпа Скупгатина нека дође н закон о шумама. (Одобравање). — Усваја лн Скупштина овај дневни ред. (Усваја). Данашњи састаиак закључујем, идућн заказујем сутра у 8 и но часова нре подне. Састанак је трајао до 11 часова нре иодие.

89 САСТАНАЈ^ 0 З1арта 1891 год. у Веограду ПРЕДСЕДАВЛО ПОТПРЕДСЕДНИК Паја Вуковил СЕКРЕТАР Витом. МладеновиБ Почегак у 9 часова пре подне. Присутна су г. г. министри : Финаиције, унутрашњих дела, иностраних дела и нојнн. Потпредседник — Огварам 8 9 састанак. Пзволте чути протокол 88 састанка. Секретар Станој ло Ву кчевић прочита наведенн протокол. Потиредседник — Уснаја ли Скупштипа прочитани протокол ? (Усваја) Изнолте чути протокол 8 7 сасганка, којн је био враћен секретару. Секретар Вит. Младеновић прочита наведени иротокол. Потпредседник — Усваја лн Скунштина прочитани протокол ? (Усиаја). Изнолте чути молбе и жалбе које су упућене Скупштини. Секретар чига: Недељко Петроиић, трошарински стражар из Бео!'рада, жали се против извесног решења војно-ипналидског суда; Никола 11лиј1), свештеник из Страгара у срезу јасеннчком округа крагујевачаог, жали се иа насгојнике манастира Благонеппеп.а и Вољавче; н Занаглије из Неготина моле, да се закон о радм.ама реши овог скупштинског сазива. Потпредседник — Све оне молбе и жалбе упу11ују се одбору за молбе и жалбе. Изполте чути једну молбу посланика за одсусгво. Секротар чита: Народној Скупштини Молим Пародну Скупштину за 10 дана одсуства, ради нужних домаћих нослона, које ће ми со рачунати од 12 марта. 9 марта 1891 год. у Веограду. Мата Радојковић нлрод , посллник. Потпредсодник — Одобрава ли Скупштииа гражеио одсуство Ч (Одобрапа). Част ми јо изнестиги Скуппггину да сам дао три дана одсусгла послнннку Добри Ружићу због и.огопих хигнпх послооа.

Битомир Младеновић — У почетку скупштииског рада, Скупштииа доиела решење како да се нишу протоколи. Према гом решењу ја и моји друговн писали смо протоколе тако, да ! они обухвате само скЈиштинска решења, а сои остали гомори који се у Скупштини држе о каквом питању, нмају да се групишу око тога питања, алп никако да им се садржина говора, па широко изводи, и да им се опширни гоиори уносе у протокол Према томе могло је само и бити то да се оставе за писање протокола 3 секретара а тројица да уређују стенограФске I белешке. Ја сам јуче као и до сад према тако усвојеном начину писања протокола, написао и оиај протокол; груписао сам говорнике у две групе: у једну који су изражавали сумњу у Лдамову смрт, а у другу, који су то одбијали. Ја нисам хгео бележити личиа обавештења, Јер сматрам да то у протокол не треба да улази. Скупштина је тај мој прогокол вратила, што су тражили и неки од говорника, који ннсу узимали учешћа у гом говору, а међутим веле да није јасно написано. Ја сматрам [ да је се ту Скупштина огрешила о своја сопствена решења, с тога бих ја сад желео да знам и да ме председннштво обаиести да ли треба да се у буду!>е воде протоколи како је то Скупштина решила и како се то већ до сад практикопало или ће говори да се бележе опширније, или ће остати да се поје1ини говори свнју посланика око главног предмета груписати без погледа на то којим су редом текли говори. То сам сматрао за дужносг да сад напоменем овде пре него што почнем други протокол да пишем, а сматрам да ннсам ногрешно иаписао онај протокол, што га је Скупштпна вратила, него сам у оном истом правцу као и остале протоколе наиисао. Потпредседник — Господо, по овом питању, које је покренуо г. Витомир, мислим да немамо шта да радимо ; Скупштина је у почетку свога рада решила, како ће да се израђују протоколи, а како степограФСке белешке. Изиолте чути неколико указа Краљевских Намесника. Секретар чита: 7 ИМЕ ЊЕГОВОГ ВЕЛИЧАНСТВА АЛЕКСАНДРА I по милости божјој и вољи народној Краља Србије МИ КРАЉЕВСНИ НАМЕСНКЦИ На предлог Пашег министра пародне привреде, а по саслушању министарског савета решнли смо и рошавамо : Овлашћује се Наш мннисгар народпе прпвреде, да Пародној Скупштини сазианој у први сазин прво периоде скупштинске може поднети предлог на рошење, да се мннистру народне ирипреде одобрава, да поред 27.000 динара, колнко је одобрено буџстом за 1889 годину Управи ратарске школе за нздржавање питомаца и закоиом о изравнан.у буџетске године са календарском, може издати и расходовати г,з готовине државне благајнице 9245 динара и 77 иара, колико је нише утрошила помеиута Унрава по партпји нздржапања њенпх питомаца и ову суму показати у расходу за 1890 годину." Наш министар народнс привроде нока извршн онај указ. 2 8 Фебруара 1891 год. Бооград. Јов. Ристић с. р. К. Протић с. р. Ј. Бели-Марковић с. р. Миннстар народно прииреде К. С. 'Гаушановић. (плстАвити: се)

0.1гонопп1 уркднни Рннко Истропи!.

III Г А М11Л |у!>АД|. ОШОКК ДГЈКАИНК ШТАННАГИЈК