Narodna skupština

НАРОДНА СКУПШТИНА СЛУЖБЕНИ ЛИСТ 0 РАДУ СРПСКЕ НАРОДНЕ СНУПШТИНЕ-

ИЗЛАЗИ СВА.КИ ДАН ЗА ВРЕМЕ СКУПШТИНСКОГ РАДА

НРКТПЛАТК 11РИМА КРАЉЕВСКО-СРПСКА ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ЦЕНА ЈЕ ЛИСТУ; за . С рвију .....д дн11. мксечно од једнога вроја 0 - 40 дин. за странк звмљв п01птанск0г савкза 15 дип. мкскчно

УРЕЂУЈУ СКУПШТИНСКИ СЕКРЕТАРИ Ранко Петровиђ, Доброслав Ружић, Љуб. П, Ђириђ.

Број 122

ЧЕТВРТАК 11 АПРИЛА 1891

Година I

92 САСТАНАК 12 марта 1891 год. у Београду

председлвао потпредседник Паја Вуковић секретар Ранко Петрови! (наставак) (Потпредседник) Иознато је Скупштиии да је закон о повдастпци за израду свиле прочитан 6-ог марта. Г. министар изјавио је да је ирека нотреба попгго је крајњи рок да се сврти и друго читање тога законског пројекта. (Чује се: па сутра нека дође на ред). Је ли вољна Скуиштина да се сутра претходно сврши друго читање овога закона? (Јесте). Данашњу седницу закључујем а закозујем за сутра седницу у 8'У ј часова пре подне. На дневном реду биће другн прегрес зак. о повластици за пзраду свиле и иродужење данашњег дневног реда. Састанак је трајао до 1 часа ио иодне.

93 САСТАНАК 13 марта 1891 год. у Београду председавао потпредседник

Паја Вукови! СЕКРЕТАР Станојло Вукчеви! Почетак у 9 часова пре подне. Присутна су г. г. министри : народ. привреде и Финанције. Потпредседник — Отварам 93 састанак. Изволте чути протокол 92 састанка. Секретар Љуба Јоксимовић прочита поменути протокол. Потпредседник — Прима ли Скупштина прочитанн протокол? (Прима). Изволтс чути молбе и жалбе, упућеие Народној Скупштини. Секретар чита: Дуванџије из Ужица жале се на управу монопола дувана, што се њима не даје да продају дуваи; Судови општине дусиновачке, јежеиачке, добрињске, каменичке у срезу пожешком округу ужичком и с/д општине рожачке у среву љубнћском окр. рудничком, моле да се сагради срески друм;

Јован Костић из Алексинца моли, да се при грађењу закона о трошарини узме у вид и боза; Суд општине стапарске у ср. и окр. ужичком, моли за државну помоћ при грађењу школе; Сретен АтанасковиН из Белошевца у ср. и окр. крагујеначком, моли за исплату реквизиције; и Виљем Капнер, виши интендат у пемзијн, моли да му се године контрактуалне признаду за године дејствителне службе. Потпредседник — Све прочитане молбе и жалбе упућују се надлежном одбору. Част ми је известитн Народну Скупштину, да су са одсуства допјли посланици: Драгољуб Илић и Павле Ранковић. Изволте чути неколико молбе посланика за одсуство. Секретар чита:

Народној Окупштини

Због нужних домаћих послова потребно ми је 10 дана одсуства. С тога молим Народну Скуиштину да ми исто изволи одобрити. 13 марта 1891 год. Београд. Никола Ј. Живадиновић. Потпредседник — Погато се чују гласови: да се одобри н да се одобри, то ћу ставити на решење: Ко је за то, да му се одобри одсуство, нека седи; ко је против, нек устане ? (Већина седи). — Објављујем да је Скупштина одобрила одсуство Николи Живадиновићу. Секретар чита:

Народној Скупштини Молим Народну Скупштину ба 5 дана одсуства, које ми је потребно због домаћих послова. 12. марта 1891. год. у Београду Др. Ст. Вукчевић. Потпредседник — Одобрана ли Скупштииа тражено одсуство ? (Одобрава). Секретар чита: Народној Скупштини Молим Народну Скупштину да ми одобри још 15 дана одсуства, јер ми је одвећ нотребно. 10 марта 1891 год. Крагујевац. Симо Костић. народни посјаник.