Narodna skupština

СТРАНА 14

НАРОДНА СКУПШТИНА ВАНРЕДНИ САЗИВ ЗА 1893 ГОДИНУ

За тим, Неколико гра+јана оаштине јагњилске кличу : Срећан рад, воји нека буде са слогом, јер ће само тако донети благосгање српству н Србији, чнји сте са Краљем Алексаидром вн иредставници. Дредеедник — Моли1|у оне носланике, којц су дошли а нису положпли још заклетву, нека иристуие да положе заклетву. (За овим су дошли иослапици г. г. Апдра Ђорђевић, ЈБуба Ковачевић, Драгомир Рајовић, Мих. Веседиповић, Аита Радосаиљеиић, и положиди заклетву). Предеедник — Сад ирелазимо на дневни ред. На дневиом је реду: нретрес нзвештаја одборског о пројекту з ^кона о иривременом уређењу трговинских одиоса између Србије и Немачке. Изволте чути предлог. Извеетидац Милош Марковић ирочита нредлог н саветско мпшљење о нстом (видн ст. 13) п извештај одборскн (види страну 8). Председник — Жели ли ко од г.г. послаиика да узме реч у генералној дебати ? Пошто се нико не јавља за реч, то стављам на гласање: усваја ли Скупштнна поднесенн предлог у начелу ? (Усваја). — Објављујем да је предлог у начелу усвојен. Сад пзволте читати члан по члан. Известилац Мидош Марковић чита члан 1 (ст. 8). Председник — Сгављам на гласање: Ко је за то, да се чл. 1 прими, нека пзво.ш седети, ко је против нека устаие? (Сви седе). — Објављујем да је чл. 1 прпмљен једногласио. Известилац чита чл. 2. Председник — Ко је за то, да се чл. 2 прими нека седи, које иротив нека устане? (Сви седе). — Објављујем, да је и чл. 2 прпмљен. Према томе нримљен је н цео предлог. Друго чигање овог предлога стављам за седниду, која ће бити 12 ов. м. у 5 сати. Дакле има 5 дана рока. Слажели се Скупштина с тим ? (Слаже). С овимје исцрпљен дневни данашњн рсд. Молим одборе, да нродуже рад одмах после скупштннске седнпце. Шестп ће састанак бити, када одборп буду спремили рада Скунштинп. (Састанак је закључен у 9 часова).

6 САСТАНАК !) ј у н а 1893 у Веограду МРЕДСЕДАВАО ПРЕДСЕДНИК, Никола П. Паши! СЕКРЕТАР, Лука ЛазаревиБ Иочетак у 5 часова, ио подне. Присутна су била сва г. г. министри, ссм министра војног и грађевина. Предеедник — Отварам шести састанак. Изволте чутн протокол петог састанка. Секретар Никола Николић чита. Председник — Усваја ли Скушнтпна прочнтанн протокол? (Усваја). Изволте чутн молбе и жалбе унућсне Скушнтпии, Секретар Лука Лазаревић чнта: Младен А. Тодоровнћ, бив. срески начелннк; Срећко 'ЈЈурић, учитељ из Мајснп.а; Иван Млесничар, санитетскн поручик, из Чачка; Д-р. К. Аидрејевнћ, физикус округа ужнчког: Сретеи Јевтпћ, економ унриве државне сргеле; Петар М. Стрелић, учител. нз 'Гропоља у срезу ресавском; Роберт Лерман, војно-марвени лекар нз Београда; Фрпдрих Врунетн, учн-

тељ ножаревачке гимиазпје : Мијаило Марннковпћ, подбла гајник из Ваљева; Г-ђа Војислава Ризникћа, учигељица из Сикирнце; Димптрије Дветковић, учитељ из Ншна; Ђорђе А. Исаковпћ, нлстојпнк у фабрнци дуванд; Павле В. Вујић, ипсар мннистарсгва фииансија, — моле да им се ув>же пзвесие годнне службе; Мнлица П. Вучковпћка из Пожаревца и Илија Вучковић, из Грбавча — моле за држлвну номоћ. Милосава Жеиа Петра Илијћа, нз Сврачковаца, молн за пнвалидску потцору; Суд општине буштрањске, у срезј нчињском, моли за државну иомоћ ради нодизања основне школе; Јован Цокић, офицнр у пензији пз Ужица, моли да му се исплатн пзвесан додатак па коња. Сгана удоза Дииитрзја Вогдановића, бив. среског иисара, из По;каревца, молн да јој се вратп уложени удовичкн фонд; Срећко Ј. 'Бурић, учигељ из Мојсиња, моли да се у плати изравна са својим друговича; Судовн опшгина: петничке, качуличке и слатннске, у у срезу трнавском, моле да се ове ошитнне одвоје од Ш-ег и нридаду Х-ом нуковском округу; Рударскп раднпци из Сења, моле за бесплатњу вожњу железницом до Ђуприје н натраг; Јоспп С. Маричић, из Срезеваца, у срезу таковском, моли да му се одобрп поновно суђење са опшгином бершнћском; Сељанн из Дреновца у срезу добричком, моле да им се врати утрина, коју су им одузели сељани села Бресничића; Јања Ипџић, надничар из Врања, молп да му се иснлати извесна сума за хлебац, дат војсци у рагу; Драговаи Ј. Савковпћ, нракгикант среза љубпћског, жали се на мајора Косту Стојковића, што нпје казнио извесног офицпра. Председник — Све ове молбе и жалбе упућују се одбору за молбе и жалбе. Изволте чути три указа Његовог Величаиства Краља. Секретар Лука Лазаревић чпта: МИ А^Е^САНДАР I 110 милости божијој и вол.и народној Краљ Србије На предлог Нашег миннстра народне привреде, а но саслушању Нашег Мипистарског Савета постављамо: Др-а Лазара Пачу, управника монопола дувана и соли, и Др-а Милована 'Б Миловановића, начелни^а министар ства пностраних дела, за владине поверенике у седницама Народне Скупшгине, приликом нретреса, трговинских уговора између (!рбије и Аусгро-Угарске, СрЗпје н Немачке н ветериварне конвенције између Србије и А стро Угарске. Наш Министар народне привреде нека изврши овај указ. 8 Јуна 1893 год. у Београду АЛЕКСАНДАР с р. Мџиистар Народне иривреде, Раша Милошеви!., с. р. Даље: МИ АЛЕ^САНДАР I но милости божијој и вол.и народној Краљ Србије На предлог Нашег Мииистра улутрашњих дела, а но саслушаи.у Нашег Мнннстарског Савета, овлашћу.јемо Нашег Министра унутрашњих дела, да Народној Скунштини, сазваној у ванреднн сазив 1 Јуна ове годнне, иоднесе на решење иредлог: