Narodno blagostanje

АНКА А, Д.

ОСНОВНИ ПОЧЕТНИ КАПИТАЛ 300,000.000 ДИНАРА

ПОЗИВ НА УПИС АКЦИЈА ПРИВИЛЕГОВАНЕ АГРАРНЕ БАНКЕ А. Д.

Неповољне привредне прилике, под којима у већини случајева живи, ради и производи наш земљорадник, у последње време знатно су се погоршале. Три године узастопне суше погодиле су тешко наш најмногобројнији сталеж — земљорадника, и још више отежале услове за даље његово економско напредовање. Слаб жетвени принос натерао је сељачки свет да се задужује, често пута, са великим и неиздржљивим каматама. Уз то још и неравна утакмица наших пољопривредних производа са страном конкуренцијом на спољним тржиштима и појачана царинска заштита којом многе земље осигуравају своју пољопривредну продукцију, довеле су до пада цена наших сеоских производа.

Наступила је потреба, хитна и неодложна, да се овоме несносном стању учини крај, да се земљораднику одлучно притекне у помоћ, како у интересу његовом, тако и у интересу општег привредног бољитка осталих слојева народних.

Краљевска Влада, брижљиво проучавајући питање, како да се земљораднику у овим за њега тешким приликама помогне, одлучила је, да се одмах приступи оснивању нарочите новчане установе у циљу кредитовања пољопривредника јефтиним краткорочним и дугорочним зајмовима. Тога ради Законом од 16. анрила ове године основана је ПРИВИЛЕГОВАНА АГРАРНА БАНКА А. Д, која има да испуњује и врши горњи задатак.

Привилегована Аграрна Банка је акционарско друштво са седиштем у Београду, која ће оснивати у другим местима своје филијале и експозитуре, где год то пословна потреба буде изискивала.

Почетни капитал банчин је 300,000.000.— динара, подељен на 600.000 акција на доносиоца, свака од по 500.— динара. Банчин капитал може се повећати до 1 милијарде динара. Држава учествује при упису првога кола акција са 120,000.000.— динара, а Државна Класна Лутрија у почетку са 20,000.000.— динара. Осим тога осигуран је упис знатног броја акција од стране Државне Хипотекарне Банке, Народне Банке и Поштанске Штедионице.

Привилегованом Аграрном Банком управљаће самостално Управни Одбор од 15 чланова. Председник Управног Одбора поставља се Краљевим Указом, седам чланова поставља Председник Министарског Савета на предлог Министра Пољопривреде, а осталих седам чланова бира збор акционара.

Банка ће одобравати краткорочне и дугорочне зајмове искључиво пољопривредницима, пољопривредним задружним кредитним, произвођачким и потрошачким организацијама, припомоћним закладама и сличним установама. Зајмови ће се давати на обвезнице; на менице са роком од најдуже годину дана; на залогу пољопривредних производа и на текући рачун. Дугорочне зајмове Банка ће давати на залогу непокретности. Банка ће финансијски помагати задружне организације у циљу подизања стоваришта за смештај пољопривредних производа, као и за организовање заједничке продаје пољопривредних производа.

Банка ће примати улоге на штедњу, за чију исплату јамчи Држава; а издаваће и заложнице на подлози зајмова на непокретности.

На основу Закона о своме уређењу Банка ужива знатне повластице.

Банчине акције примаће се као кауција код државних установа, а Народна Банка, Државна Хипотекарна Банка и Поштанска Штедионица примаће их у залогу (ломбард).

Банка је ослобођена плаћања свих државних и самоуправних пореза и приреза.

Држава јамчи за исплату улога на штедњу као и за заложнице и обвезнице банчине.

Држава јамчи за исплату дивиденде 60, по акцији. Преко свога законом огарантованог минимума, акционари имају нраво на супердивиденду према висини банчине чисте зараде.

Привилегована Аграрна Банка имаће све повластице које ужива Државна Хипотекарна Банка у погледу извршења.

ПРИВИЛЕГОВАНА АГРАРНА Б

Позивају се сви привредници и привредне установе, земљорадничке задруге и њихови савези, остале задружне установе, новчани заводи, банке, осигуравајућа друштва и сви грађани којима напредак нашег пољопривредника и наше земље на срцу лежи, да уписом акција Привилеговане Аграрне Банке допринесу стварању што чвршћег темеља ове корисне установе. Уписивањем акција Привилеговане Аграрне Банке врше они не само једну дужност свесних грађана, стављајући на расположење нова средства земљорадњи, тој најважнијој и основној грани наше народне привреде, већ улажу плодоносно свој новац у један сигуран првокласан папир са гарантованом дивидендом. Услед тога законом је дозвољено новчаним заводима и банкама да акције Привилеговане Аграрне Банке уписују за своје резервне фондове.

При упису полаже се по 125: — дин. тј. 25%/, номиналног износа акције без икаквих трошкова, а остатак уплатиће се у три једнаке отплате, по позиву Управног Одбора, најдаље до 31. марта 1930. године.

Упис се врши, почев од 22. маја па до 22. јуна закључно, код овлашћених установа.