Narodno blagostanje

Страна 542

= Англо-чехословачка и прашка кредитна банка смањиће плате својих чиновника за преко 100.000 круна (168.000 дин.) годишње за 10 до 20%

— Енглеска радничка удружења чине притисак на владу да укине садање осигурање у незапослености па оснује т. зв. Фонд за издржавање. За стварање тога фонда ударио би се порез на све врсте прихода, плате, наднице и хонораре. Порез би се према износу пењао, али не би смео прећи 250 ф. ст. (67.500 дин.) годишње, Незапосленост није настала кривицом радника, зато је они не треба да сносе сами. Нека је сноси племић као и радник, вели се у том програму.

— Претседник Хувер решио се под притиском јавног мнења. да заведе сталну државну помоћ незапосленим и то почетком идуће зиме. У ту сврху биће почетком септембра сазван савезни парламенат.

НАРОДНО.

БЛАГОСТАЊЕ Бр. 34

— У Румунији је објављена нова одредба о извозу јаја. Минимална тежина јајета за извоз утврђује се на 46 грама, За нестандардизирану робу плаћа се четворострука извозна такса, а кад буде укинута извозна такса за нестан“ дардизирина јаја плаћаће се најмање 1 леј (30 пара) по комаду. јаја, која нису за јело, не подлеже такси. Стандардизирана сматрају се јаја жигосана, уређена и упакована по прописима Завода за спољну трговину. Извоз се врши преко одређених станица, где се врши контрола, Извоз јаја у Румунији је врло важан. У ту сврху је при Заводу за спољну трговину основано оделење за извоз јаја.

— Аустриска влада израдила је пројект закона о сузбијању двоструког зарађивања. Он се протеже само на приходе преко 400 шил. (3200 дин. месечно). Осим тога за свакога члана породице граница се помиче за 50 шил. (400 дин.) на више,

B. Bainuk

СИТУАЦИЈА

1. Сутон златног важења.

У свима земљама у Европи стоје валуте на законском златном паритету. И у Шпанији је у последње време валута стабилизирана захваљујући кредитима од стране Француске банке. То је идеално стање, кога није било ни пре рата.

Стабилност валуте се гарантује, према металистичкој тебрији, само обавезом размене новчаница на злато. Међутим није то до данас случај у свима земљама. У Немачкој је потпуно суспендован конвертибилитет новчаница за злато; девизе се дају за новчанице у апотекарским дозама. Још горе стоји ствар у Маџарској. То би била негација металистичке теорије. Њену исправност нико до данас није поринао., Стабилна валута може бити и без златног важења, али стабилност валуте са златним важењем нико не спори. Ево на који начин Немачка одржава своју валуту на златном паритету :

1. Немачка привреда не плаћа своје дугове на страни;

Џ. Рајхсбанка сужава свој новчанични оптицај, тиме подиже куповну снагу новчаница и обара цене, тиме се олакшава извоз а отежава увоз. Значи да и присталице номиналистичке теорије имају право, да се и без конвертибилитета може да одржи стабилност једне валуте.

Немачка има данас хрому, манипулисану валуту, јер чисто манипулисана била би само онда кад не би била ограничена трговина девизама.

Маџарска није у истом положају и ако и код ње влада још строжије ограничење трговине девизама. И она такође. не плаћа своје дугове на страни. Чак изгледа да и Мапарска народна банка бремзује оптицај, према последњим њезиним извештајима. Али су прилике спољне трговине у Маџарској много неповољније но у Немачкој. Немачка извози у цео свет финалне продукте, Маџарска извози само пољопривредне продукте и то већим делом у суседство. Али ни то не иде како треба. Пре свега још увек траје царински рат са Чехословачком, једним од најбољих купаца мађарских производа. Затим Немачка бремзује свачији увоз па и из

Мапарске. Са Аустријом је настао велики неспоразум, као што то на другом месту саопштавамо, тако да је и тамо извоз врло слаб. |

Па ипак се мађарска валута држи на златном паритету. Али изгледа да је тај златни паритет само номиналан и да се очекује депресијација пенге. Јер како се друкчије може да објасни најновија уредба по којој се уводе две врсте новчане јединице : пенге и златне пенге. Златна пенга важи за све врсте обавеза, које су закључене пре 14. јула 1. 5 г. дакле за све кредитне обавезе, које су наступиле услед финансиских тешкоћа. Народна банка је. обавезана од првог септембра т. г.. да даје курсеве за пенге. Значи да ће куповна снага пенге да опада. Маџарски новчанични оптицај састоји се само из папирних пенге; то је једини курентни новац. Значи да ће тај пенге бити депресиран. Даље значи да ће златно пенге бити само идеална новчана јединица. Она ће бити само новчана јединица, а новац за плаћање биће папирни пенге. Другим речима удара се тачка на све оно што је рађено после 14 јула т. г. и за све те послове обавезна је новчана јединица златно пенге, а после тога важи пенге које ће вредити онолико колико буде нотирало дотичнога дана. . "И тако ће Мапарска бити прва земља, која ће у другој периоди потпуне стабилности свију валута у Европи, да забележи депресијацију своје новчане јединице.

Џ. Опште прилике у Маџарској.

Још док је цео свет говорио и писао о' финансиској и банкарској кризи у Немачкој, ми смо писали да је економско и финансиско стање Маџарске много теже но Немачке. То се наше гледиште потврдило каснијим развићем догађаја, јер ево Немачка је успела да ликвидује свој мораториум, док Мапарска никако не успева. Ми пажљиво пратимо развијање економских и финансиских прилика у Мацарској "и наши ће читаоци из појединих бележака, глоса и т. д. видети ток догађаја, због тога "није потребно да се

Шентрала у ПРАГУ 52-филијале

K У. ЧЕХОСЛОВАЧКОЈ апитал Кч. 235,000.000

АНГЛО-ЧЕХОСЛОВАЧКА И ПРАШКА КРЕДИТНА БАНКА сРИЛИЈАЛ У БЕОГРАДУ

Телеграф, RDU: АНГЛОБАНКА — Тел.; 1980, 1981, 1982, 1983

· Иностранство: ЛОНДОН БУКУРЕШТ

Резерве Кч. !4],000,000 а ИСО виа зе