Narodno blagostanje

10, јуни. 1933. НАРОДНО

КРИЗА — Број незапослених у југославија у јануару износио је 23.574; концем фебруара 25.346, а концем марта. 22.609.

Просечно је било 23.843 незапослених што претставља п0већање од 11.8% према истом раздобљу прошле године.

из пословног СВЕТА

Зборови акпнонарских друштава.

14. јуни: Чачанска штедионица, Чачак (ред.) — Паробродарско акцијско друштво „Прогрес“, Сушак (ред). _Хромос“ д M. |yn, творница хемиских производа, Загреб (редовна).

16. јуна: југословенски Серум завод д. Д. Загреб (редовна). 17- јуни: „Грајниц“ индустриско и трговачко M. A. Нови Сад (ред.). — Банковно и мењачко Д. Л. Загреб (ред.).

18, јуни: И. Н. Шулхоф, парна циглана, творница креча и леда д. д: Осијек (ред.).

19 јуни: Индустрија железног намештаја и метала д. д., Суботица (ред). — „Базалт“ каменоломно и грађевинско д. д. Нови Сад (ред.). — Југосл. накладно Д. Д. Обнова, Загреб (ред.). — „Зорка“ прво југ. друштво за хемиску индустрију на дионице, Загреб—Суботица (ред.).

20. јуни: фабрика кудеље а. д. „Бачка“, Нови Врбас (ред.). — Фабрика шећера а. д. „Бачка", Нови Врбас (ред.). — Трбовељска премогокопна дружба, Љубљана (ред.).

24. јуни: Индустрија гвожђа д. д. Зеница (ред.).

2. јули: Руско-словенска банка, Београд (ред.).

- Трговачка регистар.

Меленачка штедионица д. д. Меленци, упис новоизабраних чланова управе г. г.: Љубомира Петрића и Стевана Вребалова са правом пописивања фирме. — Банатски млин на ваљке д. д. Вел. Кикинда, упис ликвидације, — Англо-југословенско петролејско д. д. за рафинирање и промет петролејом и осталим битуменским производима у Загребу, упис новоизабраних чланова управе г. г.: Алберта де Гран-а, д-р Милана барона Враничања-Добриновића и Иве пл. Мошинског-Загребградског. — Континентално баукситно рудокопно и индустриско д. д. Загреб, упис прокуристе г. Рудолфа Берковића.

Липитације.

Техн. одељак Краљ. банске управе, Скопље, 16. јуна, за израду водовода и канализације у згради банов. болнице у Приштини (222.612). — Телегр.-телеф. одељ. Мин. саобраћаја, 6. јула, за набавку 100.000 ком. порцуланских изолатора. — Техн. одељ. Краљ. банске управе, Бања Лука, 26. јуна, за монтирање, бојење и израду коловоза гвозденог моста на реци Уни (404.939.37). — "Техн. одељ. Краљ. банске управе, Скопље, 8. јула за израду доњег строја гвозденог моста преко Криве реке (483.783.75). — Дирекција држ. железница, Загреб, 6. јула, за реконструкцију ложионице на станици Срп. Моравице (850.000).

Закони и уредбе.

Закон о споразуму са прилозима, који се односи на образовање специјалних сервиса у Ђердапу, између Краљ. Југославије, Краљ. Румуније и Међународне дунав. комисије.

OU

БЛАГОСТАЊЕ Страна 381_ РАЗНО

— Шеф наше делегације на лондонској конференцији је министар иностраних послова г. Богољуб Јевтић, Чланови cy r. Tr. Ђурић, наш посланик у Лондону и бивши министар трговине г. Мохорић; експерти г. Г. Пиља, начелник Мивистарства трговине и Љубиша Микић, саветник Министарства финансија у Дирекцији дугова; секретари T. T. Др. Никодије Јовановић секретар и Владислав Марковић, шеф кабинета министра Јевтића. .

— Према објашњењу девизно-валутарног отсека Министарства финансија има се лице, за које се утврди да се за извоз робе у иностранство служи уверењем о обезбеђењу валуте, које гласи на другог, саслушати, уверење о обезбебењу валуте одузети и заједно са записником о саслушању послати Отсеку за девизно-валутне послове ка даљи рад. Роба се у таквим случајевима има пропустити.

— Израђена је нова уредба о паушалирању шумарских службеника. Месечни чиновнички паушал износи 600—700 динара.

— U Nemačkoj su zakonom 04 10 aprila ov. god. oslobođeni posednici novih automobila od plaćanja poreza na automobile. Budući da su stari automobili plaćali i dalje porez to je nastala veća tražnja za novim automobilima 1 ројасапа је ргоizvodnja. Zakonom od 26 maja oslobođeni su i posednici starih automobila od budućeg plaćanja poreza U koliko sada plate dvostruko od godišnjeg iznosa poreza.

— 28 maja proveden je u švajcarskoj referendum O Zakonu iz decembra pr. god. O jednogodišnjem linearnom smanjenju plata činovnika Konfederacije i saveznih železnica u iznosu od 7 i po od sto i on je odbijen. Donošenje zakona argumentirano je smanjenjem koštanja života za 18% od uvođenja postojećeg zakona o državnim činovnicima do sada.

__ У Загребу је концем прошлог месеца основано и Удружење актуара Краљевине Југославије“.

__ У среду 31. маја одржала је Сомборс берза своју годишњу скупштину. У прошлој го мет био 528.755 метричких центи у вредности о динара.

— Приходи општине града Новог Сада пали су за пола милиона динара у мају ове године према истом месецу прошле године.

— У Загребу је 1. јуна ос улагача.

— По статистици Врховног верског старешинства Исламске верске исповести за Босну и Херцеговину било је концем 1932, г. на територији Босне и Херцеговине 735.526 муслимана.

__ У Београду има 493 фризерских мајстора, 491 радња, 960 квалификованих радника и 240 ученика.

—_ Управа Савеза јеврејских богоштовних општина у Југославија издала је статистику, према којој је У нашој земљи било 1930. год. 73.703 Јевреја.

— Министар финансија одлучио је да се за извоз свежих шумских јагода не треба тражити уверење о осигурању валуте. |

__ Министар социјалне политике и народног здравља прописао је уредбу о измени и допуни наредбе о спровађању уредбе о организацији посредовања рада од 10. јуна 1928. године.

ка продуктна дини је прод 60,763.297

новано Друштво за заштиту

анепигкликвивинивиншшсинпоиннининин

вв

ТРГОВАЧКО ОБАВЕШТАЈНИ ЗАВОД А. Д. ПРЕЂЕ

2. C. DUN # СО.

кипилпкиншлаинивцнашавиниан вишим

мовгапишкивеев Бинкнвов пивигинеи

ипипононипиничввсоспипшшлина===евин “=

= Wm— пазпкнивачзнананлннана аназхинивикивининиинсонининнвинине

А и цашнинннинннанинининининининнининнјн нлн + 4 лун

НАЈВЕЋА ИЗВЕШТАЈНА ОРГАНИЗАЦИЈА БЕОГРАД ЗАГРЕЉ

Кнез Миажејлове 39. Бериславићева 7.

пкпипапапвнианшаоиоанинио ивици

винннршиннен