Narodno blagostanje

| _ 10, март 1934. -

СОПИЈАЛНА ПОЛИТИКА | | VN GyueTCKOj NHCKyCH|iH изнето је да се код државних надлештава налази 5.000 молби за државну службу. ___Савез приватних намештеника на својој годишњој

"скупштини, одржаној у Љубљани, тражио је да се обавезно

_ пензионо осигурање уведе за целу земљу и да се законом "одреди минимална плата од 2000 дин. :

-_ Рузвелт је предузео нове мере у циљу сузбијања незапослености и беде. По овоме плану пољопривредна имања осиромашених фармера треба да се преуреде искључиво на самоснабдевање. По овоме принципу треба да се створи и већи број нових имања на којима ће се населити незапослени радници. Сретства, којима влада располаже за помагање незапослених, биће употребљена у горње сврхе. | |

_ __ Vapanm Hnupe Џонсон је изложио свој нови план, који предвиђа скраћивање радног времена за 10% и повеБање надница за исто толико. Исто тако захтева појачану "контролу трошкова производње.

= Број незапослених у Француској, у другој поло-

вини фебругра, попео се на 347.731. . __ Финансијска сретства америчке организације за стварање посла (Рибис Могк5 Administration) y износу од 33 милијарде долара ангажована су за извођење 15.090 пројеката јавних радова. На решавању се налазе још 6.400 пројеката, али за њихово извођење нема сретстава. Од одобрених кредита 2.487 мил. дол: отпада на државне радове, а 817 мил. дол. на железнице и приватна лица.

' Општинска управа у Пронједору издала је проглас граБанима да помажу само приједорску сиротињу, јер: је навала луталица из других места огромна, те је треба најенергичније сузбијати.

— Број радника у Совјетској Русији у периоду од 1928—1932 је удвостручен, са 11,6 милиона порастао је на 22,8 милиона,

5 = Прорачун Радничке коморе у Београду за 1934 г. износи 2.250 хиљ. дин. од чега 1118 хиљ. дин. на личне издатке.

— За јавне родове одредила је Дравска бановина суму од 4 мил. дин., која ће се употребити за упослење незапослених радника,

—_ Укупан број занатлија у Банату, према извештају Подружнице Занатске коморе у Вел. Бечкереку износи 9374. У' прошлој години је издано нових дозвола 467, а брисано 290. ШШегртских уговора склопљено је 1819.

= Сепијални одбор затребачке општине одлучио је а наднице радника упослених на јавним радовима снизи на: 3 дин. по сату, а радно време на 5' сати.

КОМУНАЛНА ПОЛИТИКА

____ U Novom Sadu je od 1918 g. do danas podignuto 3.239 ovih zgrada, a izdato 6.830 građevinskih dozvola. Od podignutih zgrada је 40 trospratnih i višespratmih, 72 dvospratne, 152 iednospratne, a 2.073 prizemme. U 1921 godini Novi Sad je imao 39, u 1931 64, a danas ima 70 hiljada stanovnika. — Upravni odbor Državne hipotekarne banke odobrio je

zajam zagrebačkoj opštini u visini od 30. mil. (din. uz 87% ka-

mate, Zajam je odobren na 9 godina, a otplaćivaće se u mesečnim ratama.

-_'3 св. мес. у Загребу је ступила на снагу повишена градска увознина. | |

САОБРАЋА

— Broj motornih kola u Austriji povećao se sa 91.015 u 1932 na 92.242 u prošloj, godini. 0 | | — Министарство саобраћаја извршило је линеарно повишење локалних, лучних и извозних тарифа за 10%.

__ НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 171

__ Из лутријског зајма у Аустрији одређено је 37,9

~

мил. шил. за инвестиције у железнички саобраћај и о мил.

шил. за проширење поштанског саобраћаја.

_- Шелохупни робни промет на рекама, каналима и језерима наше државе износио је прошле године 3,426.684 тоне, Према претпроштлој години је пао за 14.818 тона, а

према 1931 за преко 1 милион тона. Речним лађама је пу-

товало 6.646 хиљ. лица. __ Немачка ће, у циљу стварања посла, приступити грађењу 1.500 км. нових аутомобилских путова. x

ЗАДРУГАРСТВО

— U Skopliu je održana Ronjerencija. pretstavnika slobodnog zadrugarstva Južne Srbije. U toku prošle godine OSnovano, je 38 novih zadruga, te ih sada svega ima 249.

— NS Албавији се отпочело са оснивањем првих 3aдружних организација. |

— Набављачке задруге у Словенији одричу се пореске заштите, јер услови за заштиту значе ограничење послова Задруга.

Готове су корице за 0огод „еродног

Благостање“

кеао и додатка |

„Анелиза Биланса“ Цена је комаду 12.— динара, а обе — — — — 25.— динара.

=

КРИЗА И КОЊУБКТУРА

— Peta privredna komnierencija Бајић аттауа održaće se u avgustu mesecu.

_ Austrijska viada jednom uredbom predvidela. je Oolakšanje dugova poljopr:vrednika brdskih krajeva, prema kojoj će pomoć uživati svaki čije Se gazdinstvo ovom može da sanira.

| __ pPretsednik Ruzvelt nosi se mišlju da uzme inicijativlu та saziv move svefiske privredne konferencije.

_- Пољска влада одлучила је да снизи таксе на шеКер желећи да појевтињење допринесе порасту унутрашње потрошње. Досадања висока цена имала је за последицу стално смањивање потрошње, која је у периоду 1929/32 пала са 11,3 на 9,2 кг. по становнику.

__ Градска штедионица у Карловцу затражила је OJ лагање исплате улога у смислу нове уредбе — доноси „југ. Лојд“

_- Према извештају швајцарске Комисије за проучавање коњунктуре привредно оживљење у Швајцарској, У прошлој години, наступило је;у главном код индустрије, која ради за унутрашње тржиште и ужива велику заштиту од иностране конкуренције.

— Производња пива у Чехословачкој у прошлој, према 1932 год. смањила се за 16.7%.

— На париском тржишту цене стоци у последње време катастрофално су пале због велике понуде, која је дошла отуда што сељак пшеницу не жели да продаје по ниским ценама, а исхрана стоке, услед слабог приноса хране, постаје све скупља. Дневно се на тржиште довози по више хиљада говеда од чега хиљаду две остаје непродато, Просечна цена за говеда средњег квалитета пала је на' 4.50 фр. кг. нето.

— Број незапослених у Енглеској у фебруару већи је ва 67.000 од онога у јануару.