Narodno blagostanje

Страна 346

— Agricuitura! Mortgage Согр., која је 1928 године основана са 650.000 ф. ст. капитала има за задатак да кредитира енглеску пољопривреду. Развој послова показао је, да кредитне потребе енглеске пољопривреде нису тако велике. Хипотекарни кредит повећао се у 1933 г. од 10,17 мил. на 10,53 мил. ф. ст. Вредност хипотекарних објеката цени се на 16,66 мил. Банка неће издавати нове заложнице, пошто располаже још знатном готовином. :

INDUSTRIJA

__ Белгијски савез памучних фабрика одлучио је- да, у знак протеста 36ог увођења нових. пореза у "источној Фландрији, затвори своја предузећа од-4 до 9 јуна.

— Индустријска производња у Совјетској Русији у првом тромесечју ове године, према истом периоду прошле, повећала се за 19%. |

— Торотшса gvožđa u Topuškom proširiće obim poslovanja uvođenjem novih instalacija.

| __— Za pretsednika ljubljanske komore izabran je g. der Ivan Slokar, direktor Gospodarske zadružne banke, a za potpretsednika g. d-r Ivan- Jelačin.

—. Prema „Jug. ioydu” podiže se,u selu Dedinju Rod :

Ктихеуса поуа Табика рјауога Катепа : 5штрога 2а VinOотадатаке svrhe, čiji će uređaj biti gotov do jeseni. Do sada je postojala samo jedma fabrika u Subotici. sa kapacitetom. od 800 vagona.

— Industrialei Kieb i Ditrih podižu u Inđiji prvu fabriku padobrana kod nas — (prema „Jug. loydu”).

— на конгресу америчких трговачких комора у Вашингтону претставници угљарске индустрије изнели су 34хтев за. контингентирање производње. Прекорачење додељевих контингената имало би да буде подвргнуто врло строгим казнама.

— Наредбом немачког Министра привреде забрањено је повећавање производње хартије, картона и лепенке до 31 децембра 1935. Министар је овлашћен да ову наредбу повуче или измени на случај промене прилика У овој индустријској грани. |

— „Me Wirtschatt“ jaBjba, да мађарске предионице покушавају употребу сламе ланено уљане биљке као текстилне «сировине, Иста се може до 50% мешати са памуком.

— „Frankfarter Zejtung“ приказује у једном чланку тешко стање филмске производње у Немачкој. У једној години тд. од половине 1932 до половине 1933, престало је да ради од 772 произвођачких и агентурских предузећа 113, односно 15%. :

— „Obzor“ доноси да ће општина сарајевска подићи нову хидроелектричну централу на реци Жељезници 18 км. далеко од Сарајева. Градња ће трајати 4 године, а коштаће

30 мил. дин. Нова централа имаће капацитет од 7 хиљада.

ковских _ снага, док садања централа. има око 5000 и мала хидроцентрала на Хриду 500 к. с. Данашња потрошња Сарајева и Илиџе износи око: 2500 K. C., TRGOVINSKA POLITIKA

~

— Новим прописима, који су ступили на снагу 1 маја,

Румунија је забранила компензациони извоз у'трећу земљу тј. извоз и увоз морају се обавити између истих земаља.

—- За прву половину ове године Прчка је дозволила повећање увозних контингената за 25%.

— Трговински (биланс Италије завршио је период јануар—април са дефицитом од 965.8 мил. лира, док је пасивни салдо у. истом периоду прошле године био 552.6 мил. лира.

ЕУ Чехословачкој је основан синдикат за дрво, који ће контролисати производњу и извоз.

— Naš trgovinski ugovor sa Grčkom prođižen je до |

1 jula o, 8.

— Енглеска ће, изгледа,

енглеског аграрног протекционизма,

— У првом тромесечју ове године Румунија | извезла |

13.532 ком. свиња, док је у истом периоду прошле године било извезено 41.120 ком. |

— Ministar finansija izradio je novi postupak, kojim se olakšava carinski tranzit grčke robe kroz našu zemlju. |

— Malijanska vlada je povisila na 663 dinara premiju za izvoz konzervirane ribe u Austriju. „Jug. Joyd”, donosi da će to najjače pogoditi. naš izvoz, pošto je Austrija najveći kon-= zument naše ribe.

—_ фебруара месеца између Немачке и Мађарске за- 7:

кључен је трговински уговор у коме је, између осталога, предвиђена и обавеза Немачке да откупи принос ланеног семена са 40.000 јутара за колико је требало да се смањи површина под пшеницом. После овога пољопривредници су били позвани да пријаве колику ће површину засејати ланом. На овај позив одаввао се врло мали број пољопривредника и пријављена површина једва је достигла 10.000 јутара, Овако слабо интересовање доводи се у везу са римским трговинским уговорима, који су гарантовали Мађарској пласман целокупног извозног вишка пшенице и цену од 15 пенга по метричкој центи.

— Данска, Летонија и Естонија последњих месеци настоје да у Русији отворе ново тржиште за своју стоку н сточне производе, који на европским тржиштима наилазе на све веће тешкоће.

— Приликом талијанско — аустријско — MabODcuiK преговора у Риму одлучено је, да се за регулисање плаБања из промета туриста образује јединствени клиринг чија би се пасивна салда изравњавала допунским извозом.

— Извоз шпанске шалитре знатно је порастао, што се види из следећих цифара: 1933 износио је 1,98 милиона метричких центи према 0,66 у 1932 и 0,25 милиона метричких центи у 1931 години. За прва два месеца ове године извоз је износио 0,75 према 0,32 милиона метричких центи у истом раздобљу прошле године.

— Јапан је у марту извезао 223,3 милиона квадратних јарда. памучне робе у вредности од 40 милиона јена. Повећање према претходном месецу износи 18,5 милиона јарда. Ово су рекордне цифре. Последњи рекорд био је постигнут y децембру 1932 са 210,6 милиона јарда.

— Енглеска спољна трговина у априлу о. г. показивала је ове цифре: увоз 56 милиона фунти (51 у априлу 1933) извов 35 Милиона фунти (30 у априлу 1933).

— Јапанско-британски трговински преговори су 06новљени и г. Валтер. Рунциман, енглески министар трговине, објаснио је јапанском посланику Г. Матсудеира, мере енглеске владе у погледу увоза јапанске робе.

— У америчком сенату почела је расправа о царинској тарифи. Претседник финансијске комисије Харисон навео је високе царине као најглавнији узрок кризе у међународној трговини, додавши да је спољна трговина Уније опала за

· 9640 милиона долара у 1929 години на 3129 милиона. долара

у 1933. Предвиђају се важне мере у циљу оживљавања међународне размене.

— Израђен је план о подели светског монопола. IIIH= бица између шведског им јапанског труста. Шведска би задржала за себе европско тржиште, а Јапану би била препуштена Холандска Индија, Полинезија и Аустралија, док би за Источну Африку и Филипинска острва пити одређени континенти у корист оба труста.

— Енглеска влада је продужила на неизвесно време,

важење царине на увоз гвожђа и челика у висини од 33 ИК · једну, трећину, од сто вредности, 6:

Бр. 22

бити принуђена да сазове "нову империјалну конференцију ради изглађивања сукоба насталог између метрополе и доминиона у питању заштите.