Narodno blagostanje

Страна 702

— Девизно тржиште. И на девизном тржишту нема промена "Курсеви на истом нивоу на којем су били и раније: Осим енглеске фунте, која је поскупила у вези са чињеницом, да је фунта. интернационално чврста. Нити код клиринга нема већих промена. Уплате по клиринзима или. на: везаним рачунима. крећу се у уобичајеним границама. Данас се може са: 'сигурношћу казати да догађаји у Мар-. сељу нису ни најмање узнемирили девизно тржиште.

РОБНО ТРЖИШТЕ

Сировине

Џене скоро свих производа попустиле су, а највише пшенице, шећера, текстилија и метала. једино је кава показала извесно побољшање и то због тога, што је Бразилија поново уништила једну већу количину.

= Дшеница

На светском тржишту цене су знатно пале, а послови су сведени на најмању "меру. Увозничке земље покривају своје потребе домаћом робом. Француска је за неколико дана, благодарећи. високој извозној премији, успела да прода преко 20.000 вагона Веглеској, Италији и Немачкој. Немачка је повећала царину на пшеницу са 25 на 35 мк. за квинтал. Притисак “велике аргентинске понуде траје још увек. Све је то утицало: да су се цене на ротердамском тржишту приближиле најнижем курсу у овој години. Цена у Чикагу пала је на 97'/г, а за даље термине на 92.5 цента ži бушел, те је, изражеза у злату, само за. три поена већа од оне у истом периоду прошле године. | == „M на домаћем тржишту ситуација је постала лабавија. Лепо време утиче на одржавање понуде, али тражња није бог зта каква, нарочито због тога, јер се верује да Ве због нових услова за набавку пшенице код Призада по којима продавац мора гарантовати квалитет до истоварне станице где се врши и екслертиза цене морати још више пасти. Тиме је повећан ризико Призадових лифераната па je. то морало утицати на попуштање цена. Иначе Призад плаћа исте цене. На главној прузи произвођачи нуде по 100 динара.

Кукуруз

На светском тржишту цене су у паду, јер за садању понуду не постоји и одговарајућа тражња. У Чикагу нотира 75, а за даље, термине 77'ј4 центи за бушел.

Под утицајем оваквог стања на страном тржишту цене на домаћем тржишту знатно су попустиле. Сушени кукуруз за локалну потрошњу ради се на бави 72 дин. За избозну робу важе следеће цене: промпт 64—65 дин, децембар—јануар паритет Инђија .60, за 15 мај 78—78.50. дин.

306 ин пасуљ

Тражња зоби за извоз је доста велика и плаћа се 80 дин, квинтал франко шлеп Сава.

Доста се ради и са пасуљем, који се извози у Грчку и Немачку. Плаћа се 130—135 дин. 100 кг. франко шлеп.

Стока

“Ситуација на иностраним тржиштима свиња знатно се поправила услед веће тражње масне робе. На бечком тржишту цене свиња достигле су 1.35—145 шил. У Чехословачкој цена је скочила на 740 кр. што је омогућило наш извоз.

На талијанском тржишту говеда ситуација је лабава због велике понуде домаће робе пошето сточари пред затварањем стоке у штале, услед оскудице сена, редуцирају

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

А

знатно своја стада. Цене се крећу између 1.70 и 1,90 лира за килограм. |

Под утицајем промене ситуације на бечком и чехословачком, тржишту цене на. домаћој пијаци свиња скочиле су на 7.50—775 дин, Пошто. се: у. продукцији још увек осећа прошлогодашњи губитак од зараза, то је тржиште постало рентабилније те се на њему осећа утицај и најмањих промена на извозним тржиштима. У годинама хиперпредукције требало је знатно већих промена па да се. осети реакција на домаћем тржишту. Сада се ова осећа и при најмањем недостатку робе.

Домаће тржиште говеда је врло лабаво и дене се крећу између 3 и 3.440 дин. према квалитету. За прима робу плаћа се 4—4.50 дин, док је у истом периоду прошле гољине вредела 6—6.50 дин. |

Послови са машћу развијају се врло повољно. Тражња постоји: за Немачку и Чехословачку,-али се извози само у последњу, пошто код прве постоје клириншке тешкоће. Немачка је снизила царину на маст са 100 на 40 мк. за 700 кг. И на домаћем тржишту постоји велика траркња, нарочито за пасивне крајеве.

Стандардизована прима екопорт роба, која се производи под контролом државе, остварује цену. до. 15.50 дин. за кг, а за. домаћу потрошњу плаћа; се 14.50 дин. на велико, Обична касапска маст јевтинија је за. динар два ло килограму. | =

Суве шљиве

На београдској Продуктној берзи цене сувих :шљива нотирају: обична гарнитура 440—23, 70/75 550—530, 80/85 599—490, 05100 420—405, 110/120. 400—380, меркантил 360“ —_340, пекмез Крагујевац 400—4370 дин.

DER OESTERREICHISCHE

HERAUSGEBER M. L. KLAUSBERGER ~

Die inhaltsreichste wirtschaftspolitische Zeitschrift der Nachfolšestaaten, Erscheint jeden Samstaš in Wiem — Gegrindet 1908 ·

Der Oesterreichische Volkswirt ist fur

jeden unentbehrlich, der die безећећ-

| nisse in Oesterreich und den Nachfolgeslaaten verslehen will.

Glossen, Aulsatze, Notizen, Bilanzkritiken des Oesterreichischen Volkswirts sind ala zuverlassige Fahrer durch den verwicke!ten Aufbau der Nachfolgesta-

alen anerkanni. .

Seine gesammellen Jahrgange bilden eine unerschopiliche Fundgrube sonst nur schwer erreichbaren wirtschaftspoilischen und slatistiscthen Materials.

Bestellungen nimmt jede Buchhandlung sowie die Verwaltung des Oesterreichischen Volks| wirts in \Piem IX, Porzellangasse 27, enige| Gen. Der Bezugspreis betragt viertelj. Din, 190| mit Zustellung. Das Abonnement kann jeder__zeit bedinnen, Probenummern kostenlos.