Narodno blagostanje

Страна 678 |

Бекства капитала на страну нема. ПЏанично бекство може да изазове скок цена. Мислимо на бекство у добра. Али наша земља не може имати ништа против скока цена. Како год се узме, бекство из динара је била добра ствар. То је било убрзавање циркулације новца, какво нисмо имали већ толико година.

Духови су се смирили од великог узбуђења. Мало може још да траје у облику који мало час поменусмо. Али више по дужности морамо да подвучемо, да велики део нашег народа не схвата принципе наше монетарне политике. Динар је страдао од 1914 године виле пута, као и највећи део валута у свету. Али увек против воље одговорних фактора. Ми смо доскора били једина земља која је била готова да снажи своју домаћу валуту. Ми смо водили политику дефлације, кад

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр, 42

је низ држава својевољно обарао своју валуту. Још се не може рећи да смо се потпуно ослободили менталитета дефлације. Први пут откако постоји Југославија службено је померена вредност динара на ниже приликом подизања курса фунте стерлинга од 234 на 250. Никад тога дотле није било код нас као свесно и вољно дело девизнополитичких фактора. Као што рекосмо, динар је падао само против њихове воље. Данас пак то не може да наступи не само због тога што имамо обилно покриће као резерву већ нарочито због тога, што су нам услови биланса плаћања необично повољни. Накратко, Народна банка има динар потпуно у својој власти. А као што рекосмо, она још није могла да се помири с политиком оба-

рања динара, те је пад динара искључен.

ДОГАЂАЈИ

Monopolski prihodi u avgustu

Opadanje prihoda od duva- OS. dali su 180,7 mil. din., te na za 5 mes. tek. budžetske godine

su porasli prema istom mesecu prethodne godine za 6,9 mil. (din. ili 3,82% док Su и јши podbacili 6,5, mil. ili 4,0%. Prihodi od duvana su i u ovom mesecu manji za 9,9 mil. ili 3,39%. Još ie opao prihod od žižica i petroleuma, dok su јако роrasli razni prihodi sa 1,2 na 11,6 mil. din., zatim prihodi od soli i hartije za cigarete. Opadanje prihoda od duvana, verovatno, da nije samo posledica smanjenjie potrošnje, nego ш većoj meri pojačanog švercovanja, naročito u zapadnim krajevima zemlje.

Za prvih pet meseci budžetske 1936/37 g. (арт—аугизћ) monopolski prihodi su izneli 795,5 mil. шп. ргета 815,0 ти, manje za 19,5 mil. ili 2,4%. Kretanje prihoda po pojedinim vrstama u ovom periodu je sledeće (u mil. din.):

+ ili — nego

1936 u 1935 g. Duvan 577.9 — 31,8 So 118,5 = 9,6 Рефтојешт 38,7 7 (24 Žižice 29,9 — 57 Cigarpapir 95,7 | — 01 Razni prihodi 14,8 + 10,0

Povećanje pokazuju prihodi od soli, petroleuma i razni, dok su prihodi od duvana podbacili za 5,5%. i od žižica za 12,4%.

Smanjenje prihoda od duvana i Žižica uticalo je na podbacivanje ukupnih monopolskih prihoda u ovoj prema prošloi godini, izuzev poslednji mesec kao što nam pokazuju sledeći podaci (u mil. din.):

manie u % 1936 ртета 1985 2. april 149,8 1,6 mai 1521 8,4 juni 158,4 2,5 juli 159,2 6,1

Сарајевска Радничка комора И радничка и трговинско- у свом овогодишњем извеиндустријска комора у Са- штају доноси и приказ прирајеву констатују побољ- вредних прилика на свом шање на свом подручју · подручју, које обухвата бив-______-______--- ша ту Босну и Херцеговину.

Побољшање привредних прилика у свету и нашој

ша

држави обухватило је и подручје коморе. Према лањској години оживљење се најбоље манифестује у повеBaHoM броју запослених радника, који износи 10 до 20%. Оно у првом реду долази од нових јавних радова, који се на овој територији изводе у опсегу, за какав се није знало после рата. Упослено је 4—6 хиљ. радника. Уз то је ове године оснажена и грађевинска делатност у градовима, Повећање у Сарајеву износи 15 до 20%. И рударство постепено улази у просперитет. Овај је врло снажан у рудницима железа. Само рудник у Љубији је запослио нових 900 радника. Повећање броја радних дана показује да је оживљење настало и у свим осталим рудницима у нашој покрајини. М дрвна индустрија има јаче упосљење. Шест највећих предузећа раде пуним капацитетом. Исто се осећа и код малих и средњих стругара. Хемијска индустрија ради повећаним капацитетом и запосљава више радника. Три државне фабрике дувана раде истим капацитетом као и прошле године, док је повећана садња дувана запослила отприлике за 10% више. сезонских радника. у дуванским станицама. Каменоломи и циглане су имали много више посла него у прошлој години. Туризам је био живљи.

Грађевинска и индустрија дрва и занати претстављају срж привредне делатности ове покрајине.

Примећује се да она предузећа која производе добра за потрошњу, не показују оживљење које се види код индустрије и заната везаних за грађевинску делатност и саобраћај.

Приватне новчане установе, са једним или два изузетка, у целој покрајини или су пропале или су у ли квидацији.

Радничких тарифних покрета било је 30 и они су обухватили 6400 или 17% свих запослених у приватним предузећима. У 10 случајева потписан је колективни уговор без штрајка. Нису успела само три штрајка са 420 радника. Просечно повећање надница износи 10%, а креће се од 5 до 33%. Тако је повећање надница од 20%, постигло 1200 радника (23% свих који су били у покрету).

Такође су постигнути успеси и код уређења раднога времена, Више од две трећине су постигле радно време од 8 часова. Највише су штрајковали грађевински,

· дрводељски и рударски радници и то у јулу и “августу

ове године. Побољшање констатује и Трговинско-индустријска

"комора у Сарајеву у свом извештају за треће тромесечје "рве године. У том: периоду повећао се број трговачких