Narodno blagostanje

Страна 784 |

ћерне фабрике 101,88 (100,96), индустрија животних нам. 119,38 (116,74), хемијска инд. 201,73 (197,36), пиварска 106,78 (106,68), грађевинска 113,97 (110,27), машинска 150,88 (146,66), текстилна 56,40 (53,44), угљени рудници 146,07 (140,95), метална инд. 140,37 (189,71), различита подузећа 129,89 (128,86).

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

— Liubljansk! kelneri tražili su na svojoj skupštini koiektivni ugovor koji bi garantovao 10% bakšiš i 1800—2000 din. plate kelnerima ı 1500—1800 pomoćnim kelnerima.

— U Sremskim Karlovcima pojavila se oskudica radnika. — Prema podacima Trgovinske komore u Beogradu u i. g. u Beogradu i Zemunu bilo je 1200 trgovačkih šegrta prema 660 u prethodnoi godini. 7

— Savez privatnih činovnika iz Zagreba i Udruženja u Novom Sadu i Subotici na svojim sednicama tražili su između ostalog uvođenie WO osiguranja privatnih nameštenika. — франпуска је проширила увођење 40-часовне радве недеље и на текстилну и грађевинску индустрију.

САОБРАЋАЈ

— Југословенске и немачке железнице склопиле су споразум о убрзању промета робе између Немачке и Ју гославије. Нарочито убрзање саобраћаја подузеће се за лако покварљиву робу југословенског порекла (животне намирнице, воће, зелење). У ову сврху немачке железнице су ставиле југословенским више вагона са хлађењем на расположење.

— Odbor za vazdušni saobraćai Međunarodne trgovinske komore preporučio je da se na aerodromima odeli poseban prostor za tranzitni robni saobraćaj da se ne bi gubilo vreme za carinski pregled i da ne bi nastali nepotrebni troškovi, Odbor je isto tako preporučio, da osiguravajuća društva preuzimaju riziko životnog osiguranja i osiguranja za slučaj nesreće bez posebne premije u evropskom vazdušnom saobraćaju.

— 22 o. m. potpisana je konvencija između Rumunije i naše zemlje o izgradnji mosta preko Dunava između Kladova i Turn-Severina. Most će biti povezan na našoj teritoriji novom prugom Požarevac—Kučevo i Kučevo—Štubik-o-Brza Palanka—Kladovo kao i prema jugu novom prugom ŠtubikNegotin. Na rumunskoj strani most će imati vezu sa postojećom glavnom prugom Turn-Severin—Bukurešt-Krajeva i sa prugom Turn-Severin—Temišvar, koja će biti u dužini od 36 km. do Timne zamenjena novom prugom za jači i brži заођгасај.

— Završena је pruga Zonguldak—Ankara, koja pretstavlja direktnu vezu iurske prestonice sa ugljenim bazenom Zonguldak.

— Direkcija državnih železnica kupiće u Nemačkoj železnički materijal u vrednosti od 200 mil. din. umesto predviđenih 400 mil. Prva licitacija, održana u Berlinu, nije uspela, a druga će se održati u najkraćem roku u Beogradu. Nabavka će se smanjiti zbog toga, što će Zenica krajem iduće godine moći već liferovati potrebne šine.

— Generalna direkcija državnih železnica raspisala ie licitaciju za nabavku 7 kompozicija motornih kola (od po tri kola od kojih 2 sa motorom) koje će se upotrebiti na pruzi Beograd—Dubrovnik. Vožnja ovim kompozicijama trajaće 16 umesto dosadašnjih 26 časova.

ШТРАЈКОВИ

— U Pančevu štrajkuje 52 berbersko-frizerskih radnika, pošto poslodavci nisu hteli da potpišu kolektivni ugOoOvVOIN.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ [8

__Бр. 48 |

Radnici naglašavaju svoi težak položaj, njihova nedelina plata često nije prelazila 80 din., a nije bilo ПРЕНЕО ni radno vreme.

— U Vršcu štrajkuje 50 obućarskih ал zbog niskih nadnica i preopterećenja u radu. Radno vreme nekih radnika iznosi 16 časova.

— Број штрајкача у француској металној индустрији нарастао је са најновијим штрајком у Лилу на 25.000, Даљих 25.000 металних радника спремају се да уђу у штрајк, ако предузимачи неодложно не уђу у преговоре с њима. Северо-француски радници у металној индустрији траже 15% повишење надница, као компензацију за пораст цена, неокрњено увођење 40-часовне радне недеље, поштовање права радничких савета и потпуну примену колективних уговора закључених последњег лета,

ЗАДРУГАРСТВО

-— Gospodarska Sloga ima, po podacima iznesenim u zvaničnom organu zadruge, preko stotinu hiljađa članova. Naijače su organizacije u gradu Zagrebu i srezu Belovaru (preko 6 hilj. članova), zatim u srezovima Velika Gorica, Zagreb, Đurđevac, Brod, Đakovo, Požega (preko 3 hilj. članova), MKriževci, Samobor, Karlovac, Čazma, Osijek, Gospić i u gradu Splitu. U ostalim srezovima Savške banovine su sreske organizacije slabije.

— Zadružna zveza, Savez jugoslovenskih štedionica i Savez slovenačkih zadruga na svojoj zajedničkoi konferenciji tražili su sledeće: da se izdvoje potraživanja kreditnih zadruga i samoupravnih štedionica sa sedištem u Dravskoi banovini prema dužnicima na teritoriji Dravske banovine od ostalih zemljoradničkih dugova obuhvaćenih Uredbom o likvidaciji zemlioradničkih dugova i da se prema njima primeni stari postupak; da se prema svima seljacima dužnicima Drimenijuje princip individualne zaštite, kao što ie to predviđeno prema dužnicima sa dugovima preko 25 hilj. din., da se u sedištima okružnih sudova osnuju komisije za posredovanje, koje bi imale zadatak da rasterećuju sudove ı da ubrzaju postupak razduženia i da Ministarstvo finansija vrši nadzor nad novčanim zavodima i zadrugama u pogledu upotrebe rezervnih fondova. |

— Povrtljarsko-voćarska zadruga u Trogiru otvoriće svoju prodavnicu na pijaci u Zagrebu i namerava da ih otvori i u svima većim potrošačkim centrima da bi olakšala prodaju karfiola, koji se već izvozi sa teritorije Dalmacije.

TyPH3AM

— U naivažnijim slovenačkim banjama bilo jie od početka o. g. do kraja oktobra 40.900 posetilaca prema 34.900 u istom periodu prethodne godine. Broj provedenih noći porastao je na 311 hili. u navedenom periodu prema 292 hilj. Najviše posetilaca imao ije Bled, 19 hili. prema 16 hij., Zatim Rogaška Slatina 7,8 hili. prema 6,7 hili. i Dobrno 8,4 prema 3,3 ћу. на –

— U Dubrovniku |e bilo od 1 januara do kraja oktobra 45.174 turista sa 398,883: noćivanja prema 39.230 sa 390.645 noćivanja u istom periodu prethodne godine.

— Turistički savez u Sušaku objavio je statističke po-. datke o poseti turista na Hrvatskom Primorju i Gorskom kotaru. Broj turista od 1 ian. do 31 oktobra iznosio je 39.925 prema 33.787 u istom periodu prethodne godine.

РАЗНО — Počeli su prvi radovi kod Savskog mosta. na izgrad-

nji Beogradskog. saima. — Subotička električna centrala 2aualjačia је ugovor

sa. gradom Sentom o snabdevanju električnom strujom.