Narodno blagostanje

19. децембар 1936.

bi u slučaju stečaja došla u О тед verovhika, potraživanja osiguranika po utvrđenoj vrednosti polisa i sva ostala potraživanja.

— 4% конверзиони зајам града Цириха у износу од 20 мил. фр. преуписан је. То је утолико значајније, што лањски 4/5100HH зајам исте општине није успео, те је ова била рана да тражи зајам у Енглеској.

—_ Претседник банке за међународна плаћања у Базелу, гувернер Холандске народне банке, д-р Трип, поднео је оставку. Место њега именован је за претседника његов досадашњи заменик д-р Ј. В. Бајер. .

__ Чехословачка влада продужила је забрану оснивања нових новчаних завода и филијала банака до краја 1938 године.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— Po novom predlogu našeg državnog budžeta za 1937/38 god. predviđeno je 5.015 novih činovničkih mesta Z3ajedno sa 1.395 novih penzionera. Najviše .je postavljenja predviđeno u Ministarstvu vojske (1440) i prosvete (995).

— „Francuska vlada počeće ovoga meseca sa emisijom unutrašnjih zajmova. Prva emisija izvršiće 5е, kako se čuje, preko privilegovanog zavoda Crćdit National. u nominalnoj vrednosti od 5 milijardi fr. po kursu od 97,60, sa ukamaćenjem od 4—4,5%, na 5—10 godina. Zajam bi se imao upoтећи ха finansiranje javnih radova.

— Grad Roterđam otvorio je upis 4% zaima od 5,5 mil. hol. forinti. Zajam je potpuno uplaćen. Opština sada namerava da otvori upis i drugog 4% zajma od 5,5 mil., po 991/a, na 40 godina, koji bi upotrebila za konsolidovanje letećih dugova. i

— Ministar finansija osnovao je dve nove poreske uprave u Beogradu, koje će početi sa radom 1 januara 1937. Nove dve poreske uprave obuhvataju kvartove koji su izuzeti iz dosadašnje ] i IH poreske uprave, i to V poreska uprava kvartove XII, XII i XIV izuzetih iz 1 poreske uprave i IV poreska uprava kvartove VII, VIII i XI izuzetih iz II poreske uprave.

— Ministar finansila povećao je, počevši od 13 o. m. kurs zlatnog dinara, kod obračuna carina i sporednih plaćanja u vezi sa carinama, sa 11 na 12 papirnih dinara.

ПОЉОПРИВРЕДА

— U S. A. D. mil. bušela prema 97,7 mil. lane (za 30,8% manje). . — Na osnovu Uredbe o organizaciji Ministarstva šuma i rudnika osnovana je nova Direkcija šuma u Tuzli i.premeštena je direkcija iz Apatina u Novi Sad. |

— Овогодишња берба памука у Русији износи 2,13 мил. тона, чиме се руски удео у светској производњи памука повећао на 12%.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— Ovih dana otpočeli su austro-nemački pregovori za zaključenje trgovinskog ugovora. Prema pisanju štampe obeји zemalia na prvom mestu je zamena austrijskih poljoprivrednih za nemačke industrijske proizvode. Ugovor će se zasnivati na sistemu kompenzacija. Kako će u okvir kliringa ući i turizam, to će jledan deo austrijskih potraživanja od Nemačke morati da se upotrebi za finansiranje nemačkih putovanja u Austriju. Postoji tendencija na austrijskoj strani da se ne dopusti da pozicila turizma bezgranično raste, jer bi time oštetila ostale pozicije.

— Turska је pristupila novom regulisanju spoline irgovine. Predviđene su znatne olakšice u prometu sa inostranstvom. Najveća novina je potpuno ukidanje kontingentiranja uvoza važnih artikala. Znatne carinske olakšice predvi-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

ceni se ovogodišnja berba soje na 26,1 ·

Страна 829

đene su ха uvoz probnih artikala, mustara, modela i pošiljki za poklon {do, 100 tur. funti vrednosti). Novi sistem ima za cili postepeno uvođenje normalnog stanja u spolinoj trgovini. On stupa na snagu 1 januara 1997.

ТРГОВИНА |

— Prema novom talijansko-nemačkom trgovinskom sporazumu Nemačka uživa najveće povlašćenie kod izvoza u talilanske kolonije. Plaćanje vršiće se preko posebnog računa, čiji će se saldo prenositi na račun opšteg nemačko: talijlanskog kliringa.

— Engleska od Nove godine povisuje uvoz svinja iz Danske sa 56 hilji. na 62 hilj. komada, ti. za 10%.

— MKijrsinški dugovi Nemačke iznosili su krajem novembra 415 mil. maraka prema 567 mil. krajem marta 19935, ti. та 159. пи maralta, odn. prema stanju krajem novembra 1935 za oko 100 mil. manje.

— Прва чешка фабрика вештачке свиле а.д. У Терезиенталу преузела је продају талијанске вештачке свиле за Чехословачку. Чехословачка увози из Италије вештачке свиле годишње око 1 мил. кг. (25% целокупног увоза). КОЊУНКТУРА

— Na kraju o. g. bilo je na području Novosadske trgovinsko-industrijske komore 10.600 trgovačkih radnji od kojih su o. g. otvorene 1.100, i 19.000 zanatskih (novootvorenih”" 1.400). Broj u tekućoji godini otvorenih industriliskih preduzeća bio je 40, a ugostiteliskih radnji 3.300.

— Na sednici uprave sarajevskog Okružnog ureda za osiguranje radnika izneto je da se ove godine finansijsko stanje ureda znatno pobolišalo. Dostignut ie u trećem tromesečiu o. g. maksimum broja zaposlenih sa 35.000. Prosečna nadnica je u porastu.

COHMJAJIHA HMOJIMTMIKA

— Na mesto penzionisanog generalnog direktora Sužora g. Milana Glazera izabran je g. Radovan Matijašić, a na njegovo mesto, pomoćnika generalnog direktora, 2. Ante Mudrinić, koji je bio dosad direktor Ouzora u Zagrebu.

-— Švajcarska je, po ugledu na Nemačku, uvela dobrovolinu radnu službu. koja se sprovodi pod nadzorom Švajcarske centrale Za radnu službu u Cirihu. Broj logora popeo se ove godine na 106 i u njima su smešteni nezaposleni mladići. Logore radne službe finansiraju privatna društva i korporacije. Postoji težnia da se više angažuju opštine i kantoni. —— Hrvatski radnički savez ima, po izveštaju podnetom na skupštini saveza, 63.000 članova, od kojih su 46.000 stupili u članstvo posle obnove rada saveza u 1995 g.

—: Opština beogradska donela je naredbu da se mesečari i honorarni službenici izdvoje od 1 decembra o. g. iz osiguranja za slučaj bolesti i nesreće kod Okružnog ureda.

Prema izjavi uprave Saveza tramvajskih radnika ova odlu-

ka obuhvata oko 700 opštinskih radnika. Na skupštini ovog Saveza doneta je rezolucija u kojoi se traži opozivanie gornje naredbe, jer pogađa osiguranike a lišena je zakonske osnove. Za ovakve odluke potrebno ie odobrenje Ministra socijalne politike, a ono, prema tvrđenju u rezoluciji, ne postoji.

=— Аустријска политичка организација „Отаџбински фронт“ (Фатерлендише фронт) прошириће у 1937 години своју делатност и на привреду. Основаће посебни привредни отсек, који ће се посветити у првом реду сузбија-

њу незапослености. Осим тога ће организација повести акцију за смањивање цена, нарочито млека, шећера и кафе.

~