Narodno blagostanje

6. март 1937.

Domaće tržište je počelo da oživliuje. Interesovanje za kukuruz sve je veće; pored Prizada na tržištu su i privatne firme, koje izvoze u Grčku, Austriju i Skandinavske zemlje. U poslednioi nedelji februara meseca iz naše zemlje izvezeno ie 852 vagona. Od ovoga 200 vagona otišlo je u Dansku, 160 u Francusku, 20 u Grčku, a sve ostalo u Austriju.

Cene su bile ove: za šlepovsku robu 87—89, a za Vagonsku paritet Inđiia 81—82 din. Izvozni paritet prema ceni za promptnu robu Liverpul—London cif bio je 80 din.

Stoka. — Na praškom tržištu cene svinja malo su se popravile, na 6.95—7.50 kr., prema kvalitetu. Ovo popravljanje u vezi je sa manjim dovozima iz inostranstva, jer ponuda domaće robe pokazuje tendenciju porasta. Prema nainovijim podacima o brojinom staniu svinia u Čehoslovačkoj pokazuje se, prema prošloj godini, znatno povećanje. Usled toga agrarni krugovi traže smanjenje uvoznih kontingenata. U stočnom sindikatu niie moglo: doći do sporazuma odnosno martovskog uvoznog kontingenta. Trgovački pretstavnici u Sindikatu tražili su kontingent od 28.000 kom. debelih svinja, potrošačka grupa 18.000 kom., a agrarci su pristajali samo na 9.000 kom. Prema tome, odluku o martovskom kontingentu svinja doneće vlada.

Na bečkom tržištu cene goveda notirale su: 0.90—1.66 šil. prema kvalitetu, bikovi 1—1.15, krave 0.85—1.15, mršava stoka 0.60—0.80. Cene svinja, prema prošloi nedelji, ostale su nepromeniene ti. 1.50—1.70 šil. prema kvalitetu. Debele svinie jugoslovenskog porekla prodavane su po 1.55—1.70 šil. kg.

Na domaćem tržištu cene se ovako kreću: debele svinie 7—7.50, mesnate 6—6.50 din., goveda 4—6.25 din. prema kvalitetu.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

VOLKSIA

DER DEO HT

(НЕМАЧКИ ЕКОНОМИСТ

Водећи привредни часопис у Немачкој

ИЗЛАЗИ СВАКОГ ПЕТКА

Тражите ЂЕСПЛАТАН БРОЈ НА УГЛЕД

од мимздавача :

BERLIN W. 35 Зећбпеђетбег Џјег 32

[оттанска Штедионица

КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ ЦЕНТРАЛА У БЕОГРАДУ, — TI у Загребу, | PO Сарајеву. и ПРО.

= AA Да — у —— УУ УУ

7

ОТВАРА ЧЕКОВНЕ РАЧУНЕ

сваком физичком и правном лицу. Плаћања преко чековних рачуна су

брза, поуздана и јевтина, а могу се вршити код свих пошта у држави.

ПОДРЖАВА ВЕЗЕ С ИНОСТРАНСТВОМ ПРИМА УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ

Штедна књижица Поштанске штедионице најпогодније је сретство за штедњу, јер се штедни улози примају и исплаћују код свих пошта без икаквих трошкова.

ЧЛАН ЈЕ БЕРЗЕ И ИЗВРШУЈЕ БЕРЗАНСКЕ НАЛОГЕ СВОЈИХ КОМИТЕНАТА, ЗА УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ КОД ПОШТ, ШТЕДИОНИЦЕ ЈАМЧИ ДРЖАВА

Обавештења дају Поштанска штедионица и све поште у земљи.

Страна 159