Narodno blagostanje

4. децембар 1937.

Кукуруз. — На светском тржишту кукуруза у овој недељи наступило је извесно попуштање као последица задовољења највећег дела светске увозне потребе за ближи период. Међутим, кад се има у виду статистичка позиција овога артикла не би се могло претпоставити да би пене и даље могле да иду доле, сем уколико сг САД. не би појавиле на тржишту са великим понудама, за што пак дема изгледа. Аргентински извозни вишак ближи се крају и до нове бербе биће исцрпљен цео сток. Шта ће Румунија учинити са својим евентуалним извозним вишком још се не зна; судећи по извесним знацима могло би се очекивати укидање забране извоза, а то би такође могло да буде од утицаја на будуће кретање цена. Приспела Плата у“ Ротердаму нотирала је 5,65, за јануар 5,70 хфл. за кв. Миксед је вредео 5.830 хфл. за кв. Чикаго за децембар нотирао је 52,25 центи за бушел.

На домаћем тржишту, у овој недељи није било никаквих промена. Довози су још увек мали и бивају глатко преузети нешто од трговаца и Призада, а већи део од гојитеља свиња. Нарочито се живо трговала готова шлеповска роба, јер мразеви наговештавају скоро обустављање речне пловидбе. Цене су биле следеће: Сушени 102вагонска роба 95—97 дин.

Извозни паритет према нордијским лукама био је око 94— динара. Домаће цене, као што се види, одговарају за сада дунавском паритету, који је нешто већи и од нордијског и од ротердамског.

Molimo naše pretplatnike da izmire zaostalu prefplatu i obnove istu za 1938 godinu.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Сваки напредак у производњи и употреби, сбе знање и сва искуства, што су их од године 1866 стекли специјалисти наше организације која обухвата цео свет,

примењују се код фабрикације наших

GARGOVLE MASHBA

и дају им онај квалитет, који гарантује сигуран и економичан погон,

STANDARD — VACUUM

Oil Company of Jugoslavia Inc. ЗАГРЕБ БЕОГРАД

КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛА ВИЛЕ ЦЕНТРАЛА У БЕОГРАДУ ИЕ y Загребу, _Љусљани, Сарајеву, Снопљу, Подгорици И Сушану.

у РЦ

ОТВАРА ЧЕКОВНЕ РАЧУНЕ |

сваком физичком и правном лицу. Шлаћања преко чековних рачуна су брза, поуздана и јевтина, а могу се вршити код свих пошта у држави.

ПОДРЖАВА ВЕЗЕ С ИНОСТРАНСТВОМ ПРИМА УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ

Штедна књижица Поштанске штедионице најпогодније је сретство за штедњу, јер се штедни улози примају и исплаћују код свих пошта без икаквих трошкова,

ЧЛАН ЈЕ БЕРЗЕ И ИЗВРШУЈЕ БЕРЗАНСКЕ НАЛОГЕ СВОЈИХ КОМИТЕНАТА.

| УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ КОД ПОШТ, ШТЕДИОНИЦЕ ЈАМЧИ ДРЖАВА

Обавештења дају Поштанска штедионица и све поште у земљи.

Страна 787