Narodno blagostanje

8. април 1939

u Francuskoj i služiće za isplatu kamata rumunskih zajmova. Ovih 700.000 t. nije uračunato 500.000 t. koje će Rumunija isporučiti na osnovu trgovinskog ugovora. Dosada je od 1936 Petrofina uvezla iz Rumunije 2 mil. t. nafte u vrednosti od 560. mil franaka, od čega je 275 mil. upotrebljeno za isplatu ratnog materijala a 236 mil. za rumunske državne dugove. Ukupno će Francuska kupiti u Rumuniji !/a njene godišnje proizvodnje nafte.

JAVNE FINANSIJE

— Prihodi Uprave monopola u februaru 1939 nešto su podbacili. Budžetom је predviđeno 172,4 mil. din. a ostvareno 153,9 mil., za 18,4 mil. manje. Prema februaru 1938 (144,4 mil.) prihodi su se povećali za 9,4 mil. Kako je sve do februara bilo ostvareno više prihoda nego što je predviđeno, ukupna suma ostvarenih prihoda od 1 IV 1938 do 28 IL 1939 iznosi 1.998,9. mil. din. za 101,7 mil više песо ŠTO је predviđeno (1.897,1 mil.) a za 91,8 mil. više nego u istom periodu 1938/39.

— Odeljenje za poreze Ministarstva finansija izdalo je objašnjenje u pogledu razreza društvenog DOTeZa. Код ргеduzeća koja su obveznici društvenog poreza i koja imaju penzioni fond za svoje nameštenike dotacija tom fondu smatraće se kao obrina stavka kod razreza društvenog poreza, ako fond ima zasebna pravila i svoju upravu. U tom slučaju on se smatra specijalnim rezervnim fondom koji uživa роvlastice iz tačke 8. čl. 83 zakona o neposrednim porezima.

— Engleski budžet za 1938/39 završen je sa deficitom od 192,71 mil. funti prema suficitu od 928,79 mil. prošle budžetske godine. Predlog budžeta predviđao je višak od 350.000 funti ali se on izgubio zbog naknadnih povećanja rashoda. Prihodi su iznosili 997 mil., za 17 mil. manje nego što je predviđeno. Budžet je sastavlien pod predpostavkom da neće 1938 doći do opadania konjunkture. Međutim prihodi od poreza su podbacili izuzev poreza za odbranu i dopunskog poreza Za naoružanje je bilo utrošeno 400,2 mil. prema 265,5 mil. 1937/38. | — Opština grada Vršca namerava da zaključi zajam od 15 mil. din. kod Državne hipotekarne banke. Utrošiće se na gradnju električne centrale, klaonice i čišćenie ulica.

TRGOVINSKA POLITIKA

— Između Francuske i Rumunije sklopljen je trgovinski ugovor. Francuska će kupiti petroleuma i njegovih derivata oko 500.000 t., od čega je 1/. određena za Alžir, zatim 800.000 metar-centi kukuruza i znatna količina drva. Plaćaće slcbodnim devizama. Rumunija će kupovati od Francuske automobile, motore, avione, železo, farmaceutske proizvode, ulje, boje i pamučnu pređu. Ugovor će trajati godinu dana. Isporuke ratnog materijala biće predmet zasebnog ugovora.

— Uskoro će početi pregovori između Poliske i Jugo-

slavije u cilju sklapanja novog: trgovinskog ugovora. U našem ministarstvu trgovine vrše se pripreme za njih. i — Ruzvelt je pismom izvestio komisiju koai je ргочčavala predlog o povišenju carina na razna ulja i masti, da će biti prisiljen da stavi veto, ako povišenje bude izglasano. Obrazložio je odluku time što bi ova carina pogodila Englesku, Kanadu i Holandiju, zemlje s kojima su S.A.D. zaključile takve trgovinske sporazume po kojima mogu da izvezu Za 950 mil. dolara agrarnih proizvoda. Ako bi bila zavedena viša carina na masti, ove zemlje bile bi u pravu da ograniče uvoz na koje su pristale.

' — Da bi pomogla razvoj proizvodnje benzola francuska vlada je povisila uvoznu carinu na njega u cilju zaštite domaćih proizvođača. Osim toga snizila je dažbinve na potrošnju. Takođe je sniženo fiskalno opterećenje komprimiranog gasa koji se upotrebljava kao pogonsko sredstvo za automobile.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 219

Ovim merama ide se za povećanjem domaće proizvodnje ро-

gonskog materijala za automobile.

— Nedavno skloplieni trgovinski ugovor između Engleske i Indije iznešen je pred indijsku zakonodavnu skupštinu, gde je uvažen. Smatra se da bi njegovo usvajanje značilo žrtvovanje domaće tekstilne industrije engleskoj. U najboliem slučaju moglo bi se primiti da Engleska izveze u Indiju 350 mil. m. tkanina, dok ugovor predviđa izvoz od 450 mil. Osim toga indijski privrednici ističu da su engleske obaveze za uvoz sirovina iz Indije nedovoljne. Još se ne zna da li će indiiska vlada ugovor ratifikovati, pošto to ona može učiniti, iako ga je parlamenat odbacio.

KONJUNKTURA

— Obživljenje detaline trgovine koje је počelo krajem 1938 u Engleskoj produžilo se i u ovoj. U februaru obrt svih artikala je porastao za 2,93% prema januaru, a onih koji se ne služe za ishranu za 3,89%. Naročito je porasla prodaja obuće: | odeće. Ali se taj porast ne može objasniti samo klimatskim prilikama, pošto obično trgovina u februaru pretstavija svega 45% mesečnog proseka. Povećanje obrta detaljne trgovine u februaru je najveće za poslednjih 6 meseci i ZaĐeleženo je u celoj Engleskoj osim u zapadnom delu Londona.

РАТНА ПРИВРЕДА

— Švedska vlada podnela jie parlamentu predlog zakona o pojačanju odbrambene snage zemlje. Predlog predviđa da se, alroši 59 mil. K. na nabavke voinop materijala i da Se produži rok službe u mornarici.

— Производња за рат у Јапану толико је повећана да се већ дуже времена осећа оскудица радне снаге. To H оскудица у сировинама не допуштају да се она још повећа. Мако је производња у првом реду намењена потреGaa рата, досада се још није осетила оскудица у сред. ствима потрошње. Али зато што је потребно да се производња за рат повећа влада настоји да ограничи производњу за потрошњу и извоз. Тако је у јануару производња вештачке свиле смањена са 150.000 на 114.00 бала, а осталих вештачких влакана за 25%. Одбачен је план да се оснује специјалан институт за финансирање ратне индустрије, а Индустријској банци дозвољено је да повиси капитал од 50 на 200 мил, јена, да изда облигација за 500 мил. јена и да она преузме на себе финансирање ове индустрије. |

— Savez aeronautičkih industrija u Jugoslaviji doneo je rezoluciju na godišnioj skupštini u kojoj su izloženi zahtevi za unapređenje vazduhoplovne industriie. Traži se da vlada što pre reši pitanje domaće proizvodnje sirovina, Opreme i uređaja koji su potrebni za avione, a koji se ne 'DrOiZvode u zemlji. Da se odmah počne stvarati rezerva sirovina potrebnih vazduhoplovstvu kako za mirnodobske tako i za ratne potrebe. Da se izrade tehnički uslovi ı standardizuje vazduhoplovni materijal. Da se pojača akcija za stvaranje specijalizovane radne snage za oVu granu. Zbog toga bi trebalo osnivati stručne zanatske škole pri fabrikama aviona i da se na njih ne primenjuje Uredba o ograničenju broja šegrta. Da se stranim cenama priračuna carina, transport i dodatak od 10 odnosno 15% na ime unapređenja radinosti u zemlji. Da se omogući ovoj industriji dovoljan otkup deviza za nabavku materijala iz inostranstva i da se ona izuzme ispod ograničenja O uvozu iz neklirinških zemalia.

POLOŽAJ RADNIKA

— Nemačka je sklopila ugovor sa Mađarskom » zaposlenju mađarskih polioprivrednih radnika. Ove godine biće upućeno 192.000 radnika prema 11.000 1938.

— . Prihodi bolesničke blagajne »Merkur« iznosili su