Naša književnost

СВЕТЕ СИРОВИНЕ %

У Шпанији је војска каста, социјална класа, слично војничкој касти пруских краљева у осамнаестом веку. Шпанска војска није национална, она је гарда прехориданаца... Мадрид спава. Дубоко и без слутње. Једино радио-телеграфисти у зладиној пријемној станици и редакцијама великих листова нервозно раде на дешифровању бујице што надире магиским таласима.

Као и стотинама других дана, рука радио-телеграфисте окретала се на апарату и хватала таласе из целог света. Много часова гледао је телеграфист, кроз стаклени правоугаоник прозора, у крошње дудова пред Министарством морнарице, укочене до непомичности под тегобом јулског сунца.

Доле, под прозором, као у камену исклесана, стоји увек иста слика, неутешно непроменљива. Али рука скреће и дрхтави глас даљине отвара видик.

Радио-телеграфист сазнаје да је један неупослени радник тог дана —- 17 јула 1986 — покушао атентат на краља Едуарда УШ, да су у Њујорку госпођа Крејгтон и њен љубавник Апелгејт у тамници СингСинг погубљени на електричној столици због злочина тровања, да је на аеродрому Каландија код Јерусалима, дошло до сукоба ватреним оружјем између Арапа и енглеских трупа, и да је филмска цензура Трећег Рајха огласила филм о боксмечу између Шмелинга и Бера државнополитички значајним.

Часови рада су дуги и замарају.

Радио-телеграфист окреће и ослушкује пулс света. Гледа кроз прозор: дудови су ишчезли, није то више шпански пејзаж, то је СингСинг, или боксерски ринг у Чикагу, или бициклистичка трка око Француске, девета етапа, од Бјанкона до Диња. М слуша једнолики глас лондонске продуктне берзе и емфатични глас доктора Шахта, који крштава нови немачки брзи пароброд за афричку пловидбу, — „Преторију .

Између вести о катастрофи од жеге у Америци и вести 0 закључку француског парламента (484 гласа против 85) о етатизацији ратне индустрије, једна споредна линија шапће неке чудне речи,

Радио-телеграфист не придаје значаја тим речима о повратку части Шпанији, Али споредна линија наваљује. Позива све шпанске станице, говори им. Потиснути су сви догађаји у свету. Радио-телеграфист, дон

% Поглавље из књиге „Шпанија између смрти и рађања“.