Naša književnost

ИДИЛА У РУДЕНИЦИ

| Кад науме да сиђу са брда до каване или општине, сељаци обично ·_ кажу:

= Идем у варош.

Али од вароши ту нема ни трага. То је само једна мала, дубока котлина, затворена ода свију страна непроходним планинама, зими сивим или белим, лети зеленим, а увек тајанственим. Један једини пут, више за коња него за кола која се једва мимоилазе, везује после хода од добрих пола дана котлину за ибарски друм,

У тој котлини, која није већа од осредњега градскога парка, налази се староревна лавра Руденица, а ван њених зидова од грубога камена неколико зграда што их манастир издаје под закуп. У тим зградама је у једној кавана, у другој општински суд и бакалница, а у трсћој школа.

Ако није довео болесника да се провуче испод свечева ћивота, сељак се слабо занима за манастир и обично не улази у њега. Он иде право у кавану, попије тамо пола оке меке ракије, и пошто је добро „забрекао“, одлази у судницу да се види с кметовима и да извади уверење која стално вади, у која верује, и која му обично никада не помажу. Затим свраћа у бакалницу, где има свега сем онога што му стварно треба, а затим се опет враћа у кавану, да попије још пола оке ако је сам, или да се чашћава са пријатељима све док се не изопијају и у мрак не отетурају горе у планину.

У школу готово нико никада не улази. Прво зато што школа није испред манастира као судница и каванау.него позади њега, сва у јабукама, прибијена уз планину и увек усамљена, а друго, зато јер је учитељ поваздан у кавани. Он је као неки претседник безименога клуба у коме је члан когод наиђе.

"Он је у неку руку саставни део природе и овога краја, вечан као та котлина и манастир, Као свечев ћивот у Руденици, тако је он сталан у руденичкој кавани. Млађи људи не памте кад њега није било, а и старцима се чини да је он одвајкада овде.

Учитељ је живи оракул руденичкога краја. Свакога српскога сељака занима спољна политика или, како то он каже својим језиком, »шта сад мисле цареви“, а цареви су велике силе. М кад руденички сељак сиђе до каване, сваки припитује учитеља „с ким је Русија“, па