Naša književnost

А РЈ) ЉЕУР ПЕК ПИ РЕП Пени ла ај УП

СИДРЕНИ ЧВОР

„Моћни“ је вршио незавидну дужност: вечито натоварен бурадима, балама, сандуцима све до самог димњака, он је разним пословима ишао у Лењинград, на утврђења, у Оранијенбаум, превлачио шлепове и скеле, дубоко у јесен упорно се пробијао кроз лед, пркосно насрћући на санте својом високом и оштром прамчаном статвом. Понекада би бректао у луци, мучећи се у маневрисању с грдосијом линиског брода, за шта му је, међутим, била потребна и помоћ „Снажнога“ и „Силнога“, јер је моћ „Моћнога“ углавном лежала у његовом имену: то је био обичан пристанишни реморкер типа полуледоломца, неугледан и трудољубиви посленик, за све способан.

Али се Григориј Прохорич, његов несменљиви капетан, ипак озбиљно увредио кад су пристанишни молери, у почетку борбе, премазали дивну реч „Моћни“ и исписали на боковима лађе нимало упадљиве знаке „КП-16“, што је значило „реморкер У 16 Кронштатског пристаништа“. У знак протеста, Григориј Прохорич, измоливши од молера ту исту боју, својеручно је освежио натпис „Моћни“ на сва четири котура за спасавање и на пожарним ведрицама.

— Ка-пе, ка-пе... какав ка-пе, па још шеснаести Брод треба да има своје име, а не бројку, — жалио се он при вечерњем чају своме пријатељу, машинисту Дроздову, кога је називао „првим механичарем“. И један и други били су стари балтички морнари, служили су на „Моћном“ као добровољни најамници, служили одано и истрајно добрих десетак година, обојица су били мала раста и здепасти, сирови, а У слободно време таманили су чај у недостиживим количинама.

— А зар ми је ово неки брод» — одговорио је овај, с хрускањем загризајући коцку шећера. — Ја и ти смо, Григорије Прохоричу, отпловили своје на бродовима... Ово је бандура!), а не брод...

И опет је отпочињао ватрени спор, који се води већ много година. Дроздов, човек практичан и ироничан, уживао је да пецка капетана, који је свој реморкер сматрао за прави брод, заводио на њему војнички поредак и васпитавао омладину да поштује чисту палубу, поглавито

ђ Малоруски музички инструмент.