Naša književnost

Увријеђени човјек - 27

Самом шефу постало тужно и тешко, и страх се удвостручио. А кад су метци почели да ударају у кућу и у кров, разбијајући цријепове, а неки с цијуком улетјели кроз прозор у собу, сасувши стакло, он није имао снаге ни смјелости ки да дише, већ обамро, с језивим сазнањем 0 блиској смрти, шћућурио се за касом, покривши се шињелом преко главе, само с једном мишљу у себи, која се врзла по мозгу као бумбар у затвореној боци, испуњавајући га зујањем којега је био он само упола свјестан: страшно, страшно, страшно!

А борба је трајала већ два сата. Мали партизански одред с "Озрена, који је као чудом био свуда присутан, бацио се на ову источно-босанску жилу-куцавицу, тузланско-добојску пругу, с намјером да пресијече тај жељезни пут којим се извозило наше богатство и одводило робље у логоре и на присилни рад у Ње мачку, а довлачили топови, муниција и нове трупе, све крвавије од крвавијих. Само један дан прекида саобраћаја значио Це Е једне стране, спречавање пљачке неколико стотина вагона свега што је Нијемцима дошло под руку, а с друге стране — предах, заустављање крваве руке. Акција на П. имала је нарочити значај и због тога што је био ту велики жељезни мост, чије би уништење онеспособило саобраћај за дуже вријеме. Али мост је био добро чуван. Зато су озренски партизани обилазили суседне станице, дизали пругу, минирали мање мостове, али све се то прилично брзо поправљало. Велики мост се морао срушити! То би био ударац непријатељу, а помоћ бригадама које су се бориле у источној Босни. И одред се припремао, учио, оштрио. ·

Кад су ове ноћи кренули низ мокре и каљаве падине Озрена, па се у подножју планинских огранака раздијелили у двије групе, борци су знали: акција на мост! И срца су им живље 82куцала, јер су о тој акцији дуго мислили обилазећи мост и с једне и с друге стране.

Обухватили су пругу од моста до иза станице П. у ријетком стрељачком строју и привукавши се бункерима и рововима, почели су напад истовремено. Два бункера око виле ликвидирали су брзо, готово без борбе: након два, три плотуна домобрани су се предали са оружјем.

Нијемци и усташе тукли су из ровова не журећи, осветљавајући цио крај ракетама, али су под упореом ватром морали да се повуку у бункере, четири око станице и два с обје стране моста. Увукавши се иза бетона, тукли су кроз уске отворе кратким